Dober dan!

Hitre povezave
Moje naročnineNaročila
Drugi športi

Garnbretova zaostala le za domačinko

V finalu tekme športnih plezalk v Utahu je bila od Slovenke boljša le 19-letna domačinka iz ZDA Natalia Grossman. Plezalna karavana se bo zdaj vrnila v Evropo.
Janja Garnbret je bila druga v ZDA. FOTO: Jeffrey Swinger/USA Today Sports
Janja Garnbret je bila druga v ZDA. FOTO: Jeffrey Swinger/USA Today Sports
STA
31. 5. 2021 | 07:57
3:55
Edina slovenska finalistka na tretji tekmi svetovnega pokala v balvanskem plezanju v Salt Lake Cityju Janja Garnbret je osvojila nove stopničke. Tokrat je bila druga, potem ko je vodila po kvalifikacijah in polfinalu. Davi v finalu tekme športnih plezalk v Utahu je bila od Slovenke boljša le 19-letna domačinka iz ZDA Natalia Grossman.

Grossmanova, ki je ob odsotnosti Garnbretove zmagala že na prvi balvanski tekmi v mestu ob Velikem slanem jezeru, je v finalu prikazala brezhibno predstavo za drugo zmago v karieri.

Vsakega od štirih vrhov balvanov je preplezala v prvo, brez dodatnih poskusov. Dvaindvajsetletna Korošica je bila tokrat za malenkost manj zanesljiva. Prvi in drugi balvanski problem je razvozlala v dveh poskusih, kar je pomenilo drugo mesto.
Garnbretova je sezono tekmovanj odprla na najboljši možen način z aprilsko zmago na balvanski tekmi v Meiringenu v Švici. Naslednjo tekmo v Salt Lake Cityju je izpustila. Prvi cilj sezone za Garnbretovo so olimpijske igre avgusta v Tokiu.

Tretje mesto je s tremi vrhovi zasedla še ena Američanka Brooke Raboutou, ki si je tako kot Garnbretova zagotovila vozovnico za športno plezanje premierne olimpijske igre.

Janja Garnbret je slovenska adutinja za Tokio. FOTO: Jeffrey Swinger/USA Today Sports
Janja Garnbret je slovenska adutinja za Tokio. FOTO: Jeffrey Swinger/USA Today Sports


Za popolno slavje domačih navijačev, zbralo se jih 3000, je za zmago tudi v moški konkurenci poskrbel Sean Bailey. V primerjavi z olimpijskimi tekmicami je bila Garnbretova najboljša. Japonka Miho Nonaka je balvansko tekmo končala na šestem mestu, japonska veteranka Akiyo Noguchi je bila na 18. mestu daleč od finala najboljše šesterice.

V polfinalu so nastopili štirje Slovenci. Katja Debevec je zgolj za eno mesto zgrešila nastop v finalu. Tekmovanje je končala kot sedma najboljša. Anže Peharc, ki je bil tretji v kvalifikacijah, je v polfinalu tekmo sklenil na 15. mestu, Vita Lukan pa je slovenske nastope v polfinalu zaokrožila na 17. mestu. Gregor Vezonik se je moral posloviti že po kvalifikacijah na 24. mestu.
 

Kruder v karanteni


Jernej Kruder pa je zaradi stika z okuženim z novim koronavirusom moral v karanteno in je bil prisiljen izpustiti drugo tekmo v Salt Lake Cityju. Pretekli konec tedna se je namreč družil z osebo, ki je bila kasneje pozitivna na koronavirus.

Garnbretova je edina od slovenske delegacije v ZDA je nastopila tudi v disciplini hitrost ter prvič v karieri preskočila kvalifikacijski krog. V osmini finala je nato tekmovanje v hitrosti končala na 15. mestu, kar je njena najboljša uvrstitev v tej disciplini.
Hitrost kot disciplina bo skupaj z balvani in težavnostjo del olimpijske kombinacije na letošnjih OI na Japonskem, na katerih Garnbretova napoveduje boj za zlato kolajno.

Natalia Grossman se je veselila domače zmage. FOTO: Jeffrey Swinger/USA Today Sports
Natalia Grossman se je veselila domače zmage. FOTO: Jeffrey Swinger/USA Today Sports


Sploh spodbuden je hitrostni dosežek Garnbretove v kvalifikacijah, ko se je prvič spustila pod časovno mejo devetih sekund. S časom 8,36 sekunde je poskrbela za sedmi najboljši dosežek. V prvem krogu dvobojev na izpadanje je nastopila kot nosilka, a njen čas 14,47 sekunde ni zadoščal za naslednji krog.

Plezalna karavana se bo vrnila v Evropo, kjer bo Innsbruck od 23. do 26. junija prizorišče svetovnega pokala v dveh disciplinah: v balvanskem in prvič to sezono težavnostnem plezanju. Na avstrijskem Tirolskem bo nastopila tudi Garnbretova, ki bo nato pred odhodom na OI v svetovnem pokalu nastopila le še julija v Villarsu v Švici.

Sorodni članki

Hvala, ker berete Delo že 65 let.

Berite Delo 3 mesece za ceno enega.

NAROČITE  

Obstoječi naročnik?Prijavite se

Komentarji

VEČ NOVIC
Predstavitvene vsebine