Dober dan!

Hitre povezave
Moje naročnineNaročila
Drugi športi

Finski dirkaški šampion na Portugalskem postavil stvari na svoje mesto

Kalle Rovanperä se je s prvo letošnjo zmago zavihtel tudi na vrh skupne razvrstitve za svetovno prvenstvo.
Finski šampion Kalle Rovanperä je takole na Portugalskem letel zmagi nasproti. FOTO: Miguel Riopa/AFP
Finski šampion Kalle Rovanperä je takole na Portugalskem letel zmagi nasproti. FOTO: Miguel Riopa/AFP
14. 5. 2023 | 14:48
14. 5. 2023 | 16:14
2:28

Finski dirkaški šampion Kalle Rovanperä (toyota yaris) je bil z naskokom najhitrejši na reliju za svetovno prvenstvo po Portugalski. Na ta način je na tej preizkušnji v okolici Porta prepričljivo ponovil lanski podvig ter slavil prvo letošnjo zmago in skupno deveto med elito. S tem uspehom se je zavihtel tudi na vrh skupne razvrstitve.

»Dolgo sem čakal na to, zdaj pa sem končno spet na vrhu. Pogrešal sem že ta občutek,« je priznal 22-letni Finec, ki se je posebej zahvalil svojemu sovozniku Jonneju Halttunenu in celotni Toyotini ekipi. Ob tem je še pristavil: »Vsem materam, še posebno moji, želim še vse najboljše za materinski praznik!«

Rovanperä, ki brani naslov svetovnega prvaka, je imel v cilju skoraj minuto prednosti pred drugouvrščenim Špancem Danijem Sordojem (hyundai i 20, + 54,7), finsko zmagoslavje pa je s tretjim mestom dopolnil Sordojev moštveni sotekmovalec Esapekka Lappi (+ 1:20,4), ki se je tako drugič zapovrstjo po reliju na Hrvaškem povzpel na najnižjo stopnico odra za najboljše dirkače v reliju.

Esapekka Lappi je finsko zmagoslavje dopolnil s tretjim mestom. FOTO: Miguel Riopa/AFP
Esapekka Lappi je finsko zmagoslavje dopolnil s tretjim mestom. FOTO: Miguel Riopa/AFP

Na četrtem mestu je pristal Estonec Ott Tänak (ford puma), ki je za Rovanperäjem zaostal za 2:04,2 minute, peti je bil Belgijec Thierry Neuville (hyundai i20, + 8:22,6), šesti pa Britanec Gus Greensmith (škoda fabia, + 9:43,4).

Rovanperä ima zdaj kot vodilni v skupni razvrstitvi zdaj 17 točk naskoka pred Tänakom, na tretjem mestu pa je z zaostankom 29 točk francoski zvezdnik Sebastien Ogier (Toyota).

Naslednji reli za svetovno prvenstvo bo med 1. in 4. junijem na Sardiniji.

Sorodni članki

Hvala, ker berete Delo že 65 let.

Berite Delo 3 mesece za ceno enega.

NAROČITE  

Obstoječi naročnik?Prijavite se

Komentarji

VEČ NOVIC
Predstavitvene vsebine