Dober dan!

Hitre povezave
Moje naročnineNaročila
Drugi športi

Tina Šutej razočarana in jezna, za eno mesto je preslabo, želela je biti prva

Tina Šutej v Istanbulu osvojila srebro na dvoranskem evropskem prvenstvu.
Tina Šutej je na dvoranskem EP odkrito šla na zlato, osvojila je srebrno odličje. FOTO: Ozan Kose/AFP
Tina Šutej je na dvoranskem EP odkrito šla na zlato, osvojila je srebrno odličje. FOTO: Ozan Kose/AFP
Š. R., STA
4. 3. 2023 | 19:26
4. 3. 2023 | 21:54
8:49

Najboljša slovenska atletinja zadnjega obdobja Tina Šutej je na 37. dvoranskem evropskem prvenstvu v atletiki v Istanbulu osvojila srebrno medaljo v skoku s palico s 475 cm. Zmagala je Finka Wilmo Murto, evropska prvakinja lani na prostem, na tem tekmovanju je bila Šutejeva bronasta, je skočila državni rekord 4,80 m, tretja je bila Čehinja Amalie Švabikova (470 cm). Štiriintridesetletna Tina Šutej, ki je Ostravi na Češkem 2. februarja letos s 4,82 metra izboljšala svoj slovenski dvoranski in tudi absolutni rekord, je pred dvema letoma na dvoranskem EP v poljskem Torunu prav tako zasedla drugo mesto.

Murtova je Tini Šutej preprečila, da bi postala najboljša v zgodovini slovenske atletike na dvoranskih EP. Zlato odličje je doslej osvojila le Jolanda Čeplak, ki je v teku na 800 m 3. marca leta 2002 na Dunaju dosegla še zdaj veljavni svetovni rekord (1:55,82). Čeplakova je bila doslej edina v slovenski atletiki z dvema medaljama s teh tekmovanj, na 800 m je bila bronasta še leta 2007 v Birminghamu.

Tina Šutej je v zadnjih dveh letih osvojila štiri medalje na velikih atletskih tekmovanjih, po dve srebrni in bronasti, njene edine v članski konkurenci. Le dvakrat v tej zimi ni zmagala v skoku s palico, vedno pa je bila boljša od vseh Evropejk. Diplomirana biologinja je lani osvojila dve bronasti medalji na dvoranskem SP v Beogradu in na EP na prostem v Münchnu, na SP v Eugenu je bila četrta. Šutejeva je izpustila začetno višino na 4,25 m in prvič prešla letvico na 4,45 m. Na 4,60 m je letvico preskočila drugič in iz delitve vodilnega položaja nazadovala na četrto mesto. Tudi na 4,70 m je prvič podrla letvico, izmed petih tekmovalk, ki so ostale v konkurenci, pa je bila uspešna v tej seriji le Murtova.

Murtova z rekordom

Slovenska rekorderka je bila nato uspešna v drugem skoku in se zavihtela na drugo mesto, na tretjem je v boju za odličja ostala le še mladinska svetovna prvakinja iz leta 2018 Švabikova, ki je bila uspešna tretjič. Višini 4,70 ni bila kos nobena od preostalih tekmovalk. Četrta je bila Grkinja Aikaterini Stefanidi, nekdanja olimpijska, svetovna in evropska prvakinja, branilka naslova Angelika Moser iz Švice pa šesta, obe s 4,60 m.

Šutejeva se ni povzpela povsem do evropskega vrha. FOTO: Murad Sezer/Reuters
Šutejeva se ni povzpela povsem do evropskega vrha. FOTO: Murad Sezer/Reuters

Troboj za razdelitev mest na zmagovalnem odru je na 4,75 m odprla Šutej, ki je prvič podrla, kot tudi preostali tekmici. Šutejeva je bila uspešna drugič in se povzpela na prvo mesto. Švabikova je letvico trikrat podrla in Šutej se je za zlato pomerila z Wilmo Murto, ki je lani v Nemčiji že osvojila evropsko krono. Finka je bila na 4,75 m uspešna v tretjem skoku, ko je izenačila državni rekord. Atletinji sta nadaljevali na 4,80 m, kjer pa je bila Murtova uspešna prvič. Po neuspešnem prvem skoku je zadnja dva poskusa Slovenka pustila za 4,85 m, a tudi tu ni bila prek letvice. Murto je s tremi neuspešnimi skoki zaključila na 4,91 m.

»Želim si zlato kolajno, glede na sezono in današnje kvalifikacije je to tudi pričakovano,« je kratko in jasno v petek po kvalifikacijah napovedala Tina Šutej. Na EP je prišla kot lastnica najboljšega izida sezone v Evropi in drugega na svetu. Na vseh mednarodnih tekmah leta je preskočila najmanj 4,70 m, to mejo je v sezoni zmoglo le šest atletinj. Le v Celju je 18. februarja na državnem prvenstvu zmagala s 4,65 m, ko je preizkušala tudi nove palice. A tudi s tem njenim najslabšim izidom bi bila sedma v sezoni na svetu. V petkovih kvalifikacijah je s 4,55 m skupaj s Wilmo Murto delila prvo mesto in se prav z njo pomerila v finalu za zmago.

»Sem razočarana in jezna. Za eno mesto preslabo je to, hotela sem biti prva. V tem trenutku ne morem biti vesela, bom pa verjetno bolj cenila ta dosežek jutri ali pa že čez dve uri. Jeza je prisotna, ker vem, da sem bila pripravljena za zlato medaljo. Današnja tekma je bila dobra, a ne dovolj dobra za prvo mesto, bilo je blizu, a tudi zelo daleč,« je bila takoj po tekmi razočarana Tina Šutej. »Pri skokih na 4,60 je palica premehka in sem jo morala zamenjati, na 4,70 m pa sem naredila napako in sem jo morala popraviti. Med tekmo ni bilo sicer nič kritičnega, dobro sem skakala, a ne dovolj za zlato. Murto me ni presenetila, je dobra in se zna osredotočiti. Skakala je s palicami, ki jih je uporabila na EP lani na prostem. Vso zimo je preizkušala nove palice, pa se je za to EP odločila za stare, ki jim zaupa,« je pojasnila Šutejeva.

Neja Filipič je v troskoku zasedla peto mesto. FOTO: Murad Sezer/Reuters
Neja Filipič je v troskoku zasedla peto mesto. FOTO: Murad Sezer/Reuters

Tudi sama je dobila nove palice, preizkusila jih je na državnem prvenstvu v Celju, pa se je prav tako kot Murtova odločila za stare, s katerimi je osvajala odličja že prej. »Imam štiri kolajne v zadnjih dveh letih z velikih tekem. Pred tem nisem imela nobene. To cenim, a želim si več. Ostajajo izzivi, še preveč jih je. Če ne bi bilo tako, se tega ne bi šla več. Do poletja me tako čaka še veliko dela,« je končala Šutejeva.

Horvatova v finalu

Neja Filipič je na dvoranskem EP v troskoku osvojila peto mesto s 13,92 m. Zmagala je Tugba Danišmaz s turškim rekordom 14,31 m. Filipičeva je začela zelo dobro in po prestopu v uvodni seriji skočila 13,92 m. S tem je bila peta do konca tekmovanja in je dosegla najboljšo uvrstitev na velikih tekmovanjih doslej. V tretjem poskusu so ji namerili 13,52 m, v četrtem in petem pa je vnovič prestopila. V zadnji, šesti seriji so ji namerili 13,05 m. Dan prej je v drugi seriji kvalifikacij skočila 13,96 metra in z izidom sezone zasedla šesto mesto ter se uvrstila v finale osmerice.

»Sem zadovoljna, Prvi skok je bil takšen, kot bi si ga želela vsakič, bil je dolg in lep. Potem pa sem to skušala izboljšati, pa se mi je poznala utrujenost od včerajšnjih kvalifikacij. Zaradi moje boleče tetive pred časom namreč nisem veliko trenirala skokov. Zato se nisem mogla pripraviti dobro na dva zaporedna nastopa v dveh dnevih in je bil cilj, da čim več naredim v uvodnih poskusih,« je povedala Filipičeva.

Anita Horvat je zmagala v svoji polfinalni skupini. FOTO: Dilara Senkaya/Reuters
Anita Horvat je zmagala v svoji polfinalni skupini. FOTO: Dilara Senkaya/Reuters

Anita Horvat je v drugi polfinalni skupini na 800 m zmagala (čas 2:03,11), skupno je imela sedmi čas, in se uvrstila v nedeljski finale, ki bo ob 18.35 po slovenskem času. V prvi skupini in skupno je bila s časom 2:00,05 najhitrejša evropska prvakinja, Britanka Keely Hodgkinson, srebrna na zadnjih olimpijskih igrah in svetovnem prvenstvu.

»Dosegla sem svoj cilj. Zmagala sem v skupini in se uvrstila v finale, ob tem pa se nisem zapletla v prerivanje. Pričakovala sem, da bo Britanka Isabelle Boffey skušala priti na čelo, me je pa presenetila Madžarka Bianka Keri. V finalu je moj cilj kolajna, v načrtu imam, da bom sledila favorizirani Hodgkinsonovi,« je napovedala Horvat, ki ima za omenjeno Hodgkinsonovo in Boffeyjevo tretji izid sezone.

Hvala, ker berete Delo že 65 let.

Berite Delo 3 mesece za ceno enega.

NAROČITE  

Obstoječi naročnik?Prijavite se

Komentarji

VEČ NOVIC
Predstavitvene vsebine