Dober dan!

Hitre povezave
Moje naročnineNaročila
Drugi športi

Čeprav ni bila še prava, Tina spet na zmagovalnem odru

Tina Trstenjak je prišla že do svoje četrte zaporedne kolajne na svetovnih prvenstvih v kategoriji do 63 kilogramov.
Od Tine Trstenjak (v belem kimonu) je bila v polfinalu boljša Miku Taširo, trener Marjan Fabjan pa je prepričan, da bo prej ali slej skoval zmagovito taktiko tudi za japonsko zvezdnico. FOTO: AFP
Od Tine Trstenjak (v belem kimonu) je bila v polfinalu boljša Miku Taširo, trener Marjan Fabjan pa je prepričan, da bo prej ali slej skoval zmagovito taktiko tudi za japonsko zvezdnico. FOTO: AFP
Miha Šimnovec, poročevalec
24. 9. 2018 | 08:00
5:07
Na svetu ni veliko judoistov, ki bi tako po tekočem traku osvajali kolajne, kot jih Tina Trstenjak. Od leta 2014 namreč ni minilo še nobeno veliko tekmovanje, na katerem slovenska šampionka ne bi stala na zmagovalnem odru.

Slovesne razglasitve se je 28-letna Celjanka udeležila tudi včeraj v Bakuju, kjer je zablestela s tretjim mestom v kategoriji do 63 kilogramov. To je že njeno četrto zaporedno odličje na svetovnih prvenstvih po bronu v Čeljabinsku '14, zlatu v Astani '15 in lanskem srebru v Budimpešti.



Ob tem ima še naslov olimpijske prvakinje iz Ria de Janeira '16 in šest žlahtnih kovin z EP.
A v včerajšnjem uvodnem nastopu Trstenjakova še ni blestela, saj ji je proti Britanki Amy Livesey met za zmago (7:0) uspel šele 19 sekund pred koncem. V drugem pa je že od vsega začetka narekovala oster ritem, ki mu Španka Isabel Puche ni mogla slediti, zaradi česar ji je sodnik delil kazni. Ko je poldrugo minuto pred iztekom časa še pobegnila z borišča pred našo junakinjo, pa je upravičeno prejela rdeči karton (10:0).

V četrtfinalu se je Trstenjakovi po robu postavila stara avstrijska znanka Kathrin Unterwurzacher, ki je bila v petih dosedanjih medsebojnih obračunih dvakrat uspešnejša. Tokrat 26-letna judoistka iz Innsbrucka ni imela pravih možnosti za uspeh, njenih upov na presenečenje pa je bilo konec po dobrih treh minutah, ko jo je judoistka kluba Z'dežele Sankaku močno prijela v parterju in jo nebogljeno na hrbtu držala dvajset sekund.


Končni prijem za bron


S tem se je naša borka uvrstila v polfinale, v katerem pa jo je z japonsko zvezdnico Miku Taširo, proti kateri v petih dvobojih še ni okusila slasti zmage, čakala na videz nerešljiva uganka. In res; tudi tokrat Tina ni imela pravega protiorožja za 24-letno Azijko. S trenerskega stolčka ji ga ni mogel posredovati niti Fabjan, proti kateremu je Tina čedalje pogosteje pogledovala še zlasti po zaostanku (0:7), v katerem se je znašla po padcu za vazari minuto in 45 sekund pred koncem. Čeprav je najboljša slovenska judoistka v nadaljevanju napela vse svoje sile, do zaključnega gonga ni mogla več izničiti razlike.

Nova priložnost za osvojitev kolajne se je 28-letni Celjanki ponudila v malem finalu, v katerem se je spoprijela s Kubanko Maylin Del Toro Carvajal, ki je dopoldne izločila našo drugo judoistko v tej kategoriji Andrejo Leški. Proti najboljši Slovenki pa ni imela prave rešitve. Potem ko je sodnik pet let mlajši tekmici dobro poldrugo minuto pred koncem prisodil še drugi rumeni karton, se je vseameriška prvakinja nekoliko odprla, kar je Trstenjakova izkoristila in odpor nasprotnice dokončno strla s končnim prijemom (10:0).
 

Na 70, 80 odstotkih svojih sposobnosti


»Kot ste lahko sami videli, je Tina prvenstvo odprla preveč previdno in se ni povsem držala mojih napotkov, po katerih bi morala začeti bolj agresivno in prej zaključevati borbe. Morda tudi zaradi tega ni imela dovolj moči za Japonko, ki je bila vnovič boljša, to je treba priznati,« je pojasnil trener Marjan Fabjan in zatrdil, da bo prej ali slej tudi za Miku Taširo skoval zmagovito taktiko. Kakor Tini je tudi njemu vidno odleglo, ko je bilo tekmovalnega dneva konec. »Morali smo osvojiti kolajno, kar ni preprosto. Mnogi so že poskušali, le redkim je tudi uspelo. Tini je spet, čeprav ni bila še prava. Bila je na približno 70, 80 odstotkih svojih sposobnosti, saj to prvenstvo ni naš glavni cilj,« je poudaril 60-letni Celjan.

V polsrednji kategoriji se je – kot že omenjeno – borila tudi Leškijeva, ki je po zmagi nad Brazilko Ketleyn Quadros (7:0) in porazu s Kubanko Maylin Del Toro Carvajal (0:7) pristala na 9. mestu. Merila je višje, kakor tudi njena klubska kolega Katja Kajzer (do 57 kg) in Martin Hojak (do 73 kg), ki sta se v soboto od prvenstva poslovila v drugem krogu. Od Slovencev bo danes na blazine tukajšnje Nacionalne gimnastične dvorani stopil le David Kukovica (do 90 kg).

Hvala, ker berete Delo že 65 let.

Berite Delo 3 mesece za ceno enega.

NAROČITE  

Obstoječi naročnik?Prijavite se

Komentarji

VEČ NOVIC
Predstavitvene vsebine