Pozdravljeni!

Hitre povezave
Moje naročnineNaročila
Drugi športi

Bo športno zatišje »pomagalo« Marcu Marquezu?

Španski šampion je imel v zimskih mesecih veliko preglavic zaradi operacije rame in razvoja novega Hondinega motorja.
Marc Marquez je moral zaradi epidemije omejiti stike s Hondinimi mehaniki. FOTO: Motogp.com
Marc Marquez je moral zaradi epidemije omejiti stike s Hondinimi mehaniki. FOTO: Motogp.com
15. 3. 2020 | 21:01
4:20
Ko so pred kakšnim mesecem vprašali Marca Marqueza, s kakšnimi občutki pričakuje začetek motociklističnega svetovnega prvenstva, je odvrnil, da bo na prvi dirki pripravljen le 70-odstotno. Besede prvaka šestih od zadnjih sedmih sezon v elitnem razredu motogp so bile pravi balzam za njegove tekmece, ki jih je začel premagovati z vse večjo lahkoto, toda epidemija koronavirusa je nato vse postavila na glavo. Po mnenju mnogih bo celo »pomagala« španskemu šampionu.

Na zimskih testiranjih v Sepangu in Losailu Marquez ni blestel. Hondini mehaniki so se mučili, da bi spravili v red novo različico motorja, velezvezdnik moštva pa je decembra moral še drugo leto zapored na operacijo rame, ki ga je omejila pri vadbi. Nato je naletel na kanček sreče v veliki globalni nesreči. Zaradi preložitve dirk za velike nagrade Katarja, Tajske, Amerik in Argentine je pridobil dva meseca, saj se SP ne bo začelo pred 3. majem. In veliko vprašanje je, kaj vse se lahko zgodi do dneva, ko bi morali dirkači motogp prvič na štart v Jerezu. Razmere v Španiji so namreč vsak bolj dramatične.
 

Po drugi opraciji je bilo okrevanje težje


Čas za priprave so resda pridobila vsa moštva, toda strokovnjaki ocenjujejo, da bo sprememba tekmovalnega koledarja najbolj prizadela adute Yamahe in Suzukija, ki so na testiranjih dosegali najboljše rezultate, in da najbolj ustreza Hondini tovarniški zasedbi. V njej bo Marc Marquez po upokojitvi Jorgeja Lorenza združil moči s svojim mlajšim bratom Alexom, lanskim svetovnim prvakom v razredu moto2.

»Seveda bi najraje videl, da v minulih mesecih ne bi imel težav in da se zdaj ne bi širile takšne špekulacije. Za menoj je neprijetna zima. Zdravniki pravijo, da je bila operacija desne rame decembra 2018 precej zahtevnejša kot lanska, toda po prvi sem vsak dan čutil napredek. Po drugem posegu pa je prišlo do vnetja živca, zaradi katerega sem se iz dneva v dan počutil slabše. Težko sem premikal roko in mišice so oslabele. Ko so našli vir mojih težav, sem začel okrevati, toda vaditi sem začel precej pozneje kot moji tekmeci,« je Marquez pojasnil svoje telesne težave. Nato so prišle na vrsto še tehnične preglavice.

Marc Marquez bo v novi sezoni združil moči z mlajšim bratom Alexom (levo), lanskim svetovnim prvakov v razredu moto2. FOTO: AFP
Marc Marquez bo v novi sezoni združil moči z mlajšim bratom Alexom (levo), lanskim svetovnim prvakov v razredu moto2. FOTO: AFP

 

Brat bo le eden od tekmecev


»Motor je začel kazati slabosti že v Sepangu, v Losailu pa so povsem udarile na plano. Takšnih stvari smo navajeni in zato tudi imamo testiranja: da bi znova našli pravo pot, če se izgubimo. Vmes sem se za nekaj časa vrnil na lanski motor, da sem si povrnil prijetne občutke, nato pa smo morali vztrajati pri razvoju nove različice, ki bo nedvomno pomenila korak naprej. Dobro poznam Hondine motorje in vem, da so zelo zahtevni, na njih moraš biti vedno stoodstotno pripravljen in osredotočen. Zato bomo potrebovali še nekaj časa,« je potrdil 27-letni prvak in namenil še nekaj besed konkurenci, čeprav je zaradi osamitve moštev izgubil pravi stik z njimi. Večina, tako kot Marquez, ohranja formo z vožnjo motokrosa.

»Po tem, kar sem videl na testiranjih, ima nova Yamaha najbolj popoln motor, saj ni izgubila ničesar na zavojih, pridobila pa je maksimalno hitrost. Ducati bo hitrejši na ravninah, kar bo lahko unovčil na nekaterih dirkališčih, Ducati pa bi lahko največ pridobil iz internega rivalstva med Alexom Rinsom in Joanom Mirom, ki se priganjata že med seboj. Po svoje se bova gnala tudi midva z Alexom: sva brata, toda na progi vsakdo misli samo nase in on bo samo eden od mojih izzivalcev. Alex ima dovolj talenta, da bo znal tlakovati svojo pot,« je priznal Marc Marquez.

Hvala, ker berete Delo že 65 let.

Berite Delo 3 mesece za ceno enega.

NAROČITE  

Obstoječi naročnik?Prijavite se

Komentarji

VEČ NOVIC
Predstavitvene vsebine