Dobro jutro!

Hitre povezave
Moje naročnineNaročila
Drugi športi

Andreja Leški svetovna podprvakinja

Vrhunska koprska judoistka je na poti do srebrne kolajne na svetovnem prvenstvu v Dohi nanizala pet prepričljivih zmag.
Andreja Leški se je po letu 2021 spet uvrstila v finale svetovnega prvenstva v judu. FOTO: Gabriela Sabau/IJF
Andreja Leški se je po letu 2021 spet uvrstila v finale svetovnega prvenstva v judu. FOTO: Gabriela Sabau/IJF
10. 5. 2023 | 14:46
10. 5. 2023 | 22:58
2:51

Andreja Leški se je kot prva slovenska judoistka na letošnjem svetovnem prvenstvu v Dohi uvrstila v popoldanske izločilne obračune. Še več; s petimi prepričljivimi zmagami se je pod vodstvom trenerja Luke Kuralta prebila v finale kategorije do 63 kilogramov, v katerem je morala priznati premoč francoski šampionki Clarisse Agbegnenou. Judoistka Bežigrada si je tako priborila drugi naslov svetovne podprvakinje po podvigu v Budimpešti 2021.

Leškijeva je v uvodnem krogu z vazarijem ugnala Kitajko Jing Tang (7:0), zatem je po vsega 17 sekundah spravila na hrbet Nigaro Shaheen (10:0) iz reprezentance beguncev. V osmini finala se je 26-letna Koprčanka pomerila z Izraelko Inbal Shemesh (10:0), ki je zaradi neaktivnosti prejela tri kazni, s čimer je bilo obračuna konec po slabih treh minutah, v četrtfinalu pa je vrgla še Lauro Fazliu (10:0) iz Kosova in jo nato zadržala v končnem prijemu.

V polfinalu se je Leškijeva, ki že ima kolajno s svetovnega prvenstva (predlani je v Budimpešti osvojila drugo mesto), spoprijela z Nizozemko Joanne Van Lieshout in v podaljšku po dobrih treh minutah zmagala z metom za vazari (7:0).

V velikem finalu je morala Andreja Leški (desno) priznati premoč Francozinji Clarisse Agbegnenou. FOTO: Karim Jaafar/AFP
V velikem finalu je morala Andreja Leški (desno) priznati premoč Francozinji Clarisse Agbegnenou. FOTO: Karim Jaafar/AFP

V ponovitvi zaključnega obračuna izpred dveh let v madžarski metropoli se je pomerila s francosko šampionko Clarisse Agbegnenou, ki je unovčila svoje bogate izkušnje. Po izenačenih treh minutah in pol je olimpijski prvakinji iz Tokia 2021 uspel met za vazari, po katerem je zmago potrdila s končnim prijemom. Clarisse je tako osvojila še šesto zlato lovoriko na svetovnih prvenstvih, Andreja pa drugo srebrno kolajno.

»Danes je za mano dolg dan, morala sem premagati kar pet tekmic, da sem prišla do finala. Na koncu sem bila že zelo izčrpana, pozna se, da je bilo že toliko borb za mano. Kar nekaj časa sem čakala na ta trenutek, ko se mi je povrnilo vse to, kar sem vlagala v judo. Hvala bogu, da se mi je pokrilo prav na svetovnem prvenstvu – največjem judoističnem tekmovanju v letošnjem letu,« je bila presrečna Leškijeva.

Na svetovnem prvenstvu v Dohi (z nagradnim skladom 998.000 evrov) sicer sodeluje 657 judoistov in judoistk iz 99 držav. Jutri bo slovenske barve branila Anka Pogačnik (do 70 kg), bronasta z lanskega evropskega prvenstva v Sofiji.

Andreja Leški se je borila po svojih najboljših močeh. FOTO: Karim Jaafar/AFP
Andreja Leški se je borila po svojih najboljših močeh. FOTO: Karim Jaafar/AFP

Sorodni članki

Hvala, ker berete Delo že 65 let.

Berite Delo 3 mesece za ceno enega.

NAROČITE  

Obstoječi naročnik?Prijavite se

Komentarji

VEČ NOVIC
Predstavitvene vsebine