Dober dan!

Hitre povezave
Moje naročnineNaročila
Novice

Še nikdar tako hitro nemško slovo od SP

Polom Nemcev, senzacionalen poraz z Južno Korejo. V osmini finala Švedska in Mehika.
Nemci (z leve Thomas Müller, Sami Khedira, Marc-Andre ter Stegen in Leon Goretzka) so se že po treh tekmah poslovili od SP. FOTO: Reuters
Nemci (z leve Thomas Müller, Sami Khedira, Marc-Andre ter Stegen in Leon Goretzka) so se že po treh tekmah poslovili od SP. FOTO: Reuters
27. 6. 2018 | 23:37
27. 6. 2018 | 23:37
4:55
Rusija 2018 je po dvanajstih dneh živahnega dogajanja na enajstih štadionih dočakala največjo senzacijo: slovo branilcev lovorike od tekmovanja po uvodnem delu. Prvič v zgodovini svetovnih prvenstev Nemci niso preskočili ovire v skupini, včeraj so senzacionalno ostali praznih rok proti Južni Koreji – 0:2! Iz skupine F sta se v osmino finala uvrstili Švedska in Mehika.

Se bodo svetovni prvaki le obdržali na površju? To vprašanje je bila kot rdeča nit dogajanja na zadnji dan tekmovanja v skupini F, ko sta po svoji priložnosti hrepeneli tudi izbrani vrsti Mehike in Švedske. Ponujala se je kopica različnih scenarijev, z izjemo vznesenih privržencev omenjenih dveh reprezentanc ni bilo prav veliko tistih, ki so pričakovali hitro slovo branilcev lovorike, potem ko so se ti vrnili med žive po mojstrovini Tonija Kroosa v 6. minuti sodnikovega podaljška na sobotni tekmi s Švedsko.
Seveda so številni privrženci Nemčije stavili precej prav na Kroosa, a obenem tudi na spremenjeno moštvo, v katerem je navzlic lažji poškodbi vendarle vnovič nastopil poveljnik obrambne vrste Mats Hummels. Na klopi je tokrat ostal dolgoletni reprezentant Thomas Müller, k udarni enajsterici se je vrnil Mesut Özil.
 

Najhitreje zaprli vrata


Prav včerajšnja tekma je bila kot nalašč zanj, da tako kot nekoč prevzame vlogo pomembnega graditelja igre in prispeva svoj delež k pričakovanem moštvenem učinku. Nogometaš turških korenin, doma iz Porurja, je bil nato res pogosto pri žogi, a podoba njegove igre še zdaleč ni bila na tisti ravni, s kakršno je nekoč omrežil privržence Real Madrida, po selitvi v London pa postal eden ključnih adutov Arsenala. Nemčija se je od prvih minut proti Južni Koreji mučila, le redki poskusi, denimo novih adutov v napadu Tima Wernerja in Leona Goretzke, so napovedovali uspeh branilcev lovorike, ki bi se našli v še hujši godlji, če bi tekmeci sredi prvega polčasa z golom kaznovali napako vratarja Manuela Neuerja.

Moštvi sta se po 45 minutah razšli brez golov, tudi na vzporedni tekmi med Švedsko in Mehiko v Jekaterinburgu je bilo takrat 0:0. Toda v nadaljevanju so kot nekoč sloviti vikinški rojaki napadli na vso moč, zabijali gole in ovrgli napovedi, češ da so na tem prvenstvu brez velezvezdnika Zlatana Ibrahimovića brez možnosti za vidnejši dosežek. Mehičane so odpravili kar s 3:0, po vodilnem golu Augustinssona je bil z 11m natančen Granqvist, nakar je Alvarez dosegel še avtogol. Slabo je kazalo takrat mehiški druščini, a obenem tudi favorizirana nemška v Kazanu še zdaleč ni potrjevala vloge ponosnih branilcev naslova najboljše reprezentance na svetu.

V 2. polčasu je v napadu selektor Löw vendarle poskusil z Müllerjem in tudi izkušenim Mariom Gomezom, pa poti do mreže Korejcev za žogo ni bilo. Povrh je v zadnji minuti Kim zadel za korejsko vodstvo, glavni sodnik Mark Geiger (ZDA) si je zaradi domnevnega ofsajda pred tem ogledal video posnetek, Nemci so vključno z vratarjem Neuerjem vse sile preusmerili v napad, a namesto da so se – kot že tolikokrat v preteklosti – v izteku tekme rešili, so v prazna vrata prejeli še en gol in najhitreje doslej zaprli vrata za tekmovalnim delom SP.
 

Löw: Najprej prespati poraz


Korejci so se veselili izjemnega skalpa kot otroci prihoda bradatih mož v decembrskih dneh, a njihov podvig je bil med večino navzočih na štadionu v Kazanu povsem v senci spoznanja, kako močno ga je polomila nemška izbrana vrsta. Zato je kmalu sledilo vprašanje za selektorja Löwa in tudi druge člane vodstva reprezentance, če bo še naprej vodil izbrano vrsto. Zdaj je selektor že dvanajst let, pred tem SP je podpisal novo pogodbo do leta 2022. »Najprej moram prespati vsaj eno noč, nato bom videl, kako in kaj,« je dejal, menedžer moštva Oliver Bierhoff pa je bil odločen: »Vztrajal bom pri tem, da Jogi Löw nadaljuje svoje delo pri reprezentanci in z njo znova napade vrh.«

Prav vsi do zadnjega – bodisi med nemškimi funkcionarji bodisi med igralci – pa so se strinjali, da je slovo od SP po prvem delu povsem zasluženo. Vodilni branilec reprezentance Mats Hummels je priznal, da je izbrana vrsta nazadnje igrala dobro jeseni 2017, vratar in obenem kapetan moštva Manuel Neuer pa se je posul s pepelom: »Niti na eni tekmi nismo pokazali tiste kakovosti, ob kateri bi slišali kot nekoč tisti lep stavek: To je nemška nogometna reprezentanca.«

Hvala, ker berete Delo že 65 let.

Berite Delo 3 mesece za ceno enega.

NAROČITE  

Obstoječi naročnik?Prijavite se

Komentarji

VEČ NOVIC
Predstavitvene vsebine