Dober dan!

Hitre povezave
Moje naročnineNaročila
Novice

Nemci bi ponovili podvig Peleja iz 1962.

Selektor Joachim Löw ima močno zasedbo, v kateri pogreša golgeterja.
Selektor Joachim Löw je do zadnjega čakal na rekonvalescenta Manuela Neuerja. Najboljši nemški vratar je igral zadnjo tekmo za Bayern 16. septembra lani, v Rusijo bo odšel kot prvi vratar »elfa«. FOTO: Reuters
Selektor Joachim Löw je do zadnjega čakal na rekonvalescenta Manuela Neuerja. Najboljši nemški vratar je igral zadnjo tekmo za Bayern 16. septembra lani, v Rusijo bo odšel kot prvi vratar »elfa«. FOTO: Reuters
6. 6. 2018 | 09:00
13. 6. 2018 | 10:36
4:26
Ljubljana – Kaj bodo opravili Nemci na ruskih tleh? To je aktualno vprašanje dober teden dni pred začetkom svetovnega prvenstva v nogometu, potem ko svetovni prvaki iz Brazilije 2014 v zadnjem času ne igrajo šampionsko. Nemcev to resda ne skrbi, njihov selektor Joachim Löw dobro ve, da bo šlo zanje zares šele 17. junija v tekmi z Mehiko na moskovskih Lužnikih.

Nemčija sodi med klasične nogometne težkokategornike in favorite slehernega mundiala. Tudi v Rusiji bo tako, čeprav nemške čete niso prepričljive. Nemci so izgubili zadnji prijateljski tekmi z Brazilijo in Avstrijo, mnogi so zagnali vik in krik, toda dejansko ni realnih temeljev za preplah. Obakrat je šlo za specifične okoliščine, nazadnje v Celovcu za močno vremensko ujmo in kadrovsko podhranjenost »elfa«. Löw je poslal nad gostitelje ob Vrbskem jezeru enajsterico v postavitvi 4-2-3-1: Neuer; Hector, Rüdiger, Süle, Kimmich; Khedira, Gündogan; Sane, Özil, Brandt; Petersen. Leroy Sane je nato dobil selektorjevo košarico, že med tekmo z Avstrijo ga je zamenjal Marco Reus, igrali so še Goretzka, Rudy, Draxler, Gomez in Werner. Vseh 90 minut so torej igrali le povratnik Manuel Neuer in štirje branilci pred njim.


Petkova generalka z Arabci


Svetovni prvaki v resnici kotirajo zelo visoko. Po porazu s Francijo v polfinalu zadnjega eura so nanizali 22 tekem dolg niz nepremagljivosti (16-6-0), na zadnjih petih dvobojih resda niso blesteli, toda šlo je za prijateljske večere – tri remije z Anglijo (0:0), s Francijo (2:2) in Španijo (1:1) ter poraza z Brazilijo (0:1) in Avstrijo (1:2). V petek se bodo poslovili od domovine na generalki s Saudsko Arabijo v Leverkusnu, njihovi tekmeci na mundialu bodo Mehika (17. junij; Lužniki), Švedska (23. junij; Soči) in Južna Koreja (27. junij; Kazan).

Selektor Löw odkrito meri na obrambo naslova prvaka, kar je nazadnje uspelo legendarni brazilski zasedbi v letih 1958 in 1962. Löw zahteva maksimalno zbranost in skozi treninge obuja šampionske avtomatizme v igri, prav vsi reprezentanti se morajo brezpogojno podrediti skupnemu cilju kolektiva. Nemara je tudi zavoljo neizpolnjevanja tega pogoja ostal doma zvezdnik Manchester Cityja Leroy Mane. Löw pri grajenju moštva uživa polno podporo športnega direktorja Oliverja Bierhoffa, zato ni presenečenje, da je nemška nogometna zveza predčasno podaljšala sodelovanje z njim do Katarja 2022, s čemer je najbolj učinkovito ovrgla tudi namigovanja, da naj bi po Rusiji 2018 prav »Jogi« sedel na izpraznjeni stol madridskega Reala.


900 milijonov evrov, toda brez pravega golgeterja


Ni skrivnost, da predstavlja selektorjev ideal »tiki-taka« igre Barcelone, zato je v nemško ekipo nagnetel številne mojstre kroženja in zadrževanja žoge, kakršni so Toni Kroos, Mesut Özil in Ilkay Gündogan, ter hitronoge krilne adute Juliana Brandta, Marca Reusa, Thomasa Müllerja in Juliana Draxlerja. Toda, pozor, Nemčija kljub tržni vrednosti reprezentance v višini 900 milijonov evrov še kako močno pogreša klasičnega srednjega napadalca, kakršen je bil denimo iznajdljivi golgeter Miroslav Klose, s 16 goli najboljši strelec v zgodovini svetovnih prvenstev. Ni čudno, da je selektor vnovič angažiral navidez iztrošenega veterana Maria Gomeza (32), saj bi v nasprotnem vse slonelo na obetavnemu, toda neizkušenemu »centerforu« Timu Wernerju, soigralcu Kevina Kampla v Leipzigu.

Hvala, ker berete Delo že 65 let.

Berite Delo 3 mesece za ceno enega.

NAROČITE  

Obstoječi naročnik?Prijavite se

Komentarji

VEČ NOVIC
Predstavitvene vsebine