Dobro jutro!

Hitre povezave
Moje naročnineNaročila
Polet

Špinačno sirova gibanica

Tokrat bomo sestavili nekakšen burek ali pito. Zopet še en preprost hitri recept, ki vsebuje kar nekaj beljakovin in zdravo vitaminsko špinačo.
Poletov recept: Špinačno sirova gibanica. FOTO: Tanja Drinovec/ Delo
Poletov recept: Špinačno sirova gibanica. FOTO: Tanja Drinovec/ Delo
2. 12. 2021 | 11:11
2:19

Kot sem že nekajkrat omenila v naših receptih in po vsej verjetnosti še kdaj bom sem že od nekdaj zares velika ljubiteljica špinače.

image_alt
10 razlogov zakaj mora aktiven človek jesti špinačo

Zatorej moji recepti premorejo to čudovito zelenjavo v vseh mogočih oblikah, receptih, jedeh in kombinacijah. Naj pa tudi še enkrat ponovimo tudi to, da špinača ni kar tako. Vsebuje veliko antioksidantov, vitaminov in mineralov.

Deluje protivnetno, preprečuje nastanek rakavih tkiv in z veliko količino vitamina K skrbi za zdravje naših kosti.  

Tokrat bomo sestavili nekakšen burek ali pito. Zopet še en preprost hitri recept, ki vsebuje kar nekaj beljakovin in zdravo vitaminsko špinačo. Testo doda še svoj ogljikovo hidratni delež in tukaj je čisto spodoben obrok, ki nam lahko služi za malico, večerjo ali pa kar za kosilo. Z lahkoto jo zavijemo za našo malico na vrhu hriba ali pa kar v službo za slasten domač in zdrav obrok.

Poletov recept: Špinačno sirova gibanica. FOTO: Tanja Drinovec/ Delo
Poletov recept: Špinačno sirova gibanica. FOTO: Tanja Drinovec/ Delo

Poletov recept: Špinačno sirova gibanica. FOTO: Tanja Drinovec/ Delo
Poletov recept: Špinačno sirova gibanica. FOTO: Tanja Drinovec/ Delo

Za pekač gibanice potrebujemo:

Zavojček vlečenega testa
Pol kg očiščene špinače
Pol kg skute ali rikote
Košček fete
2 žlici kisle smetane
1 dl radenske

2 žlici sira maskarpone
Strok česna
4 do 5 jajc
Sol, poper
Olje za pekač

Poletov recept: Špinačno sirova gibanica. FOTO: Tanja Drinovec/ Delo
Poletov recept: Špinačno sirova gibanica. FOTO: Tanja Drinovec/ Delo

Poletov recept: Špinačno sirova gibanica. FOTO: Tanja Drinovec/ Delo
Poletov recept: Špinačno sirova gibanica. FOTO: Tanja Drinovec/ Delo

Priprava špinačno sirove gibanice:

Špinačo očistimo in na hitro poparimo v vreli vodi. Ohlajeno drobno narežemo. Skuto, sir, jajca in vse preostale sestavine z metlico dobro premešamo v gladko zmes. Primešamo ji sesekljano špinačo. Na pomaščen pekač zložimo malo zmečkano, nagubano  plast testa in prelijemo z špinačno zmesjo. Ponovimo plast testa in nadeva vsaj še dvakrat. Vrhnja zadnja plast naj bo iz testa, ki jo premažemo z razžvrkljanim jajcem. Gibanico pečemo približno pol ure pri temperaturi 180 stopinj, da je lepo zlato rjavo zapečena. K gibanici se lepo prileže kozarec dobrega jogurta.

Hvala, ker berete Delo že 65 let.

Vsebine, vredne vašega časa, za ceno ene kave na teden.

NAROČITE  

Obstoječi naročnik?Prijavite se

Komentarji

VEČ NOVIC
Predstavitvene vsebine