Dobro jutro!

Hitre povezave
Moje naročnineNaročila
Znanoteh

Umrl eden najpomembnejših matematikov 20. stoletja

Leta 1966 je prejel Fieldsovo medaljo, priznanje, ki ga podelijo dvema ali največ štirim matematikom, mlajšim od štirideset let.
Michael Atiyah je bil eden najpomembnejših matematikov 20. stoletja. FOTO:Foto Wikipedia
Michael Atiyah je bil eden najpomembnejših matematikov 20. stoletja. FOTO:Foto Wikipedia
A. I.
12. 1. 2019 | 20:16
12. 1. 2019 | 20:23
3:10
Umrl je eden najpomembnejših matematikov na svetu, sir Michael Atiyah. Star je bil 89 let. Pred upokojitvijo je predaval na univerzi v Cambridgeu, v času svoje aktivne znanstvene kariere pa pomembno prispeval k razvoju geometrije in topologije. 

Leta 1966 je prejel Fieldsovo medaljo, priznanje, ki ga podelijo dvema ali največ štirim matematikom, mlajšim od štirideset let, in sicer na Mednarodnem matematičnem kongresu. Ugledno priznanje so prvič podelili leta 1936 na pobudo kanadskega matematika Johna Charlesa Fieldsa.

Pokojnikov brat Joe je ob Michaelovi smrti povedal, da je bil brat eden najpomembnejših matematikov 20. stoletja. »Številni uspešni matematiki so bili prepričani, da je bil najboljši britanski matematik po Isaacu Newtonu

K ugledu Michaela Atiyaha je prispevalo tudi predsedovanje Kraljevemu društvu, najstarejšemu strokovnemu združenju, ki so ga ustanovil davnega leta 1660. Čeprav je Kraljeva družba prostovoljno društvo, velja za narodno akademijo znanosti Združenega kraljestva. Predsedniški položaj je eno najvišjih priznanj, ki jih lahko dobi znanstvenik v Veliki Britaniji. 

Michael Atiyah (ob princu Charlesu) leta 2013 na sprejemu pri kraljici Elizabeti II. FOTO: Reuters
Michael Atiyah (ob princu Charlesu) leta 2013 na sprejemu pri kraljici Elizabeti II. FOTO: Reuters


Profesor Venki Ramakrishnan, ki je trenutno na čelu omenjenega združenja, je Michaela opisal kot »velikega matematika« in dodal: »Sir Michael Atiyah je bil čudovita oseba. Kot predsednik je pokazal svojo narodno pripadnost in podpiral mlade talente.«

Preminuli matematik je bil najbolj znan po prispevku k razvoju veje matematike, imenovane topološka K-teorija in po Atiyah-Singerjevem izreku, poroča BBC. Njegove raziskave so vključevale tudi poglobljena spoznanja o matematičnih konceptih, imenovanih »vektorski svežnji«. S pomočjo Atiyahovih odkritij so imeli številni teoretični fiziki lažje delo pri razumevanju kvantne teorije in teorije splošne relativnosti. 

A 89-letni znanstvenik ni bil le to, znanstvenik. Privlačila ga je tudi umetnost, natančneje poezija. Njegov prijatelj Robbert Dijkgraaf, vodja inštituta za napredne rešitve v New Jerseyju, kjer je pokojnik nekaj časa deloval, je ob matematikovi smrti dejal: »Michael Atiyah je bil dragocen mentor, prijatelj in vzornik. Po življenjski energiji in inteligenci mu ni bilo para. Njegova zapuščina na področju matematike in fizike bo večna, zato je smrt velika izguba. Družini izrekam iskreno sožalje, pogrešali ga bomo prijatelji in kolegi z vsega sveta.«

Hvala, ker berete Delo že 65 let.

Berite Delo 3 mesece za ceno enega.

NAROČITE  

Obstoječi naročnik?Prijavite se

Komentarji

VEČ NOVIC
Predstavitvene vsebine