Dober dan!

Hitre povezave
Moje naročnineNaročila
Znanoteh

Umetna inteligenca za napovedovanje uspešnosti filmov

Algoritmi bodo lahko prečesali scenarij in ugotovili, ali bo film publiki in kritikom všeč. 
Foto Danish Siddiqui Reuters
Foto Danish Siddiqui Reuters
S. S.
3. 8. 2019 | 19:53
3. 8. 2019 | 19:56
1:40
Umetna inteligenca ni vsemogoča, vsaj ne še, in še ne vidi v prihodnost, jo pa na nekaterih področjih očitno lahko napove. S pomočjo algoritmov je program iz napisanih filmskih scenarijev pravilno napovedal, kateri film bo med kritiki in publiko uspešen in kateri ne. Če bodo model še lahko izpopolnili, bi lahko algoritem svetoval producentom, ali naj posnamejo film ali ne.

Raziskovalci so uporabili več modelov, algoritmu pa so ponudili povzetke vsebin 42306 filmov iz celega sveta, številne povzetke so si sposodili z Wikipedie. Računalniški modeli so razčlenili vsebino in analizirali čustveno vrednost posameznih stavkov. Na primer: Thor ima rad svoje kladivo in Thor se stepe. Prvi stavek o priljubljenem junaku Marvelovih filmov o superjunakih je bil vrednoten kot bolj pozitiven, drugi pa kot bolj negativen.

Raziskovalci so ugotovili, da ni šlo toliko za sam konec filma, ali je bil srečen ali žalosten konec, ampak da je bilo pomembno, da se je ta čustveni naboj čim bolj spreminjal. Še posebej dobro se je ena izmed treh uporabljenih metod vrednotenja scenarijev izkazala pri napovedovanju uspešnosti trilerjev in komedij. A napovedi vseeno niso bile povsem zanesljive, a s prilagoditvijo algoritmov, bi se točnost lahko precej izboljšala.

Hvala, ker berete Delo že 65 let.

Berite Delo 3 mesece za ceno enega.

NAROČITE  

Obstoječi naročnik?Prijavite se

Komentarji

VEČ NOVIC
Predstavitvene vsebine