Pozdravljeni!

Hitre povezave
Moje naročnineNaročila
Znanoteh

Telefon za neumnosti in politične manipulacije

Veliko aplikacij je uporabnih, še več pa je takšnih, ki nimajo nobene funkcije ali pa so v ozadju politični in finančni interesi.
V povprečju vsak lastnik telefona dnevno uporabi deset aplikacij. V neskončni poplavi programov je veliko nesmiselnih, brez nekaterih pa skoraj ne moremo več živeti. Foto Shutterstock
V povprečju vsak lastnik telefona dnevno uporabi deset aplikacij. V neskončni poplavi programov je veliko nesmiselnih, brez nekaterih pa skoraj ne moremo več živeti. Foto Shutterstock
6. 6. 2020 | 06:00
7:32
Medtem ko je industrija mobilnih telefonov v središču zanimanja, se zdi industrija aplikacij zanje manj na očeh. Verjetno zato, ker je velik del aplikacij na voljo zastonj, vendar je vtis zmoten ali vsaj nepopoln – letos naj bi izkupiček od prodaje aplikacij, naročnin, predvsem pa oglaševanja in drugih iztržkov dosegel kar 180 milijard evrov.

Trenutno je na trgu skoraj tri milijone aplikacij za mobilnike, vsak dan se pojavi nekaj tisoč novih. Polovica ljudi, ki imajo tovrsten telefon – in takšnih je pet milijard, torej dve tretjini človeštva – vsak dan vsaj desetkrat uporabi kakšno aplikacijo, tisti najbolj zagnani tudi sto ali več. Veliko je zelo uporabnih in priročnih, ne manjka pa niti povsem nesmiselnih. Takšna je na primer aplikacija Neuporabni gumb, kar povsem ustrezno označi njeno namembnost; če si jo namestite, boste imeli na zaslonu rdeč gumb, če nanj pritisnete, pa se ne zgodi nič. Nekaj podobnega je aplikacija Nič (Nothing), ki pa ima vendarle eno funkcijo – če jo poženete, z ekrana izgine vsa vsebina, kar naj bi vam omogočilo, da se vsaj za kratek čas oddahnete ob brkljanja po telefonu.



Vsaj dvomljivo uporabnost ima adrenalinska aplikacija Pošlji me v nebesa (Send Me to Heaven), ki lastnika spodbuja, da telefon zaluča čim višje v zrak. Če ne trešči na tla in se razbije, se na zaslonu izpiše višina leta. Podobno koristna je aplikacija Milijon dolarjev ($1.000.000), s katero uporabnik lahko prešteva virtualne bankovce tja do milijona. Če se komu to zdi preveč dolgočasno, glasbena spremljava ponuja tudi možnost štetja v ritmu hiphopa, lahko pa se sami prelevite v raperja in zelence štejete v bolj dinamičnem slogu.

Večina aplikacij ima vseeno bolj uporabno funkcijo, veliko jih je danes skoraj nujnih. Na prvem mestu je medicina in skrb za zdravje; kar milijon aplikacij je namenjenih temu področju. Sledijo finance: dve petini lastnikov prenosnih naprav na takšen način opravlja svoje finančne posle. Aplikacije postajajo nepogrešljive v zabavni industriji, informacijski tehnologiji, turizmu, izobraževanju in seveda v spletni trgovini, ki vse bolj prevladuje. Žal je na trgu izredno veliko aplikacij, pri katerih se za navidezno funkcionalnostjo skriva predvsem poskus agresivnega oglaševanja. V zadnjem letu je Google s svojih platform umaknil nekaj sto takšnih.

 

Veliko aplikacij krši pravico do zasebnosti ali imajo skrito politično ali finančno ozadje. Foto Reuters
Veliko aplikacij krši pravico do zasebnosti ali imajo skrito politično ali finančno ozadje. Foto Reuters
Politika na telefonu


Tu so še aplikacije, ki imajo politične oziroma širše družbene namene. V zadnjem času dvigajo prah zlasti tiste, ki omogočajo sledenje ljudem, in čeprav je to neposredno povezano s pandemijo covida-19, so v ozadju vedno mogoče zlorabe. Takšne aplikacije uporablja že 22 držav, med njimi pa niso zgolj tiste z nedemokratičnim oziroma avtoritarnim režimom, temveč tudi Švica, Islandija, Norveška in Nova Zelandija. Prav stopnja demokratičnega nadzora in pravne varnosti je najpomembnejša, da se ne dogajajo manipulacije in zloraba podatkov, zato so upravičeni pomisleki o uporabi v državah, kjer so ti standardi nizki.

Primer je Kitajska, ki gre v smeri popolnega nadzora, obenem pa postaja vodilna država pri razvoju aplikacij. Posebej izstopa propagandna aplikacija Xuexi Qiangguo, v prostem prevodu Pouči se o veliki državi, ki jo je dal na trg kar državni aparat, uporabniku pa v besedi, sliki in videozapisih predstavlja razmišljanja in doktrino predsednika Xi Jinpinga. Težko razumljiv je podatek, da je to trenutno najbolj priljubljena aplikacija na telefonih kitajskih državljanov, čeprav je povsem umestno vprašanje, ali jo je nekaj sto milijonov uporabnikov na svojo napravo preneslo iz navdušenja, iz strahu ali iz oportunizma.

Za prenos je namreč treba navesti svoje pravo ime in telefonsko številko, torej država natančno ve, kdo je aplikacijo prenesel, in predvsem, kdo je ni. Poleg tega lahko oblast spremlja, kako pogosto in kako dolgo nekdo uporablja aplikacijo, na podlagi tega pa je deležen točk in bonitet. Da bi pritegnili mlajšo generacijo, je ogled portala pospremljen s sodobno glasbo, fotografijami, privlačnimi videi in stripi ter možnostjo izmenjave sporočil, ki se v slogu snapchata izbrišejo po nekaj minutah.
 

Politična indijska aplikacija Remove China Apps naredi točno to, kar obljublja v imenu: odstrani vse aplikacije kitajskega izvora. Foto Reuters
Politična indijska aplikacija Remove China Apps naredi točno to, kar obljublja v imenu: odstrani vse aplikacije kitajskega izvora. Foto Reuters
Telefoni med dvema ognjema


Aplikacije so vse pogosteje žrtev političnih konfliktov ali celo razlog zanje. Zadnji primer je spor med Kitajsko in Indijo, ko so se na 3500 kilometrov dolgi meji v Himalaji spopadli vojaki obeh strani, v Indiji pa se je v tem času pojavila aplikacija, s katero je mogoče izbrisati vse aplikacije kitajskega izvora. Svojega namena niti ne poskuša skrivati, saj se imenuje preprosto Odstrani kitajske aplikacije (Remove China Apps).

V samo nekaj tednih si je program na telefon namestilo pet milijonov Indijcev, ki tako protestirajo proti agresivni politiki Kitajske na obmejnem območju. Googlov Play Store jo je pred nekaj dnevi odstranil s portala, saj naj bi kršila politiko poslovanja in spodbujala protikitajska čustva. Kot so pojasnili pri Googlu, si prizadevajo za »zdravo in kompetitivno poslovno okolje«, kjer imajo vsi enake možnosti, o uspehu pa naj odločajo zgolj inovativne rešitve in ne politične preference.
 

Nebroj spornih aplikacij


Aplikacija, ki je v Indiji še vedno v množični uporabi, namestiti si jo je mogoče prek drugih spletnih mest, je le ena od nepregledne množice spornih aplikacij. Številne kršijo avtorske pravice, pravico do zasebnosti, zakonodajo o igrah na srečo ali pa uporabnika tako ali drugače izpostavljajo finančnim in drugim oblikam tveganja. Nekatere odsvetujejo ogled določenih delov mest zaradi domnevnega kriminala ali pa svetujejo, katero cesto izbrati, da se izognete radarjem in nadzornim kameram. Sporna je tudi aplikacija Ugly Mugs, ki prostitutke opozarja na potencialno nevarne stranke.

Največja tehnološka podjetja in portali, ki ponujajo aplikacije, imajo urednike, ki odločajo o tem, katere bodo sprejeli v svoje zbirke, v povprečju pa zaradi različnih razlogov zavrnejo kar štirideset odstotkov ponujenih aplikacij. Kljub temu se vedno več spornih prebije skozi sito, nekatere na skrivaj, mnoge s prikrito podporo oblasti ali vplivnih podjetij, marsikatera pa povsem neopaženo, saj je med sedem tisoč novimi, kolikor se jih vsak dan pojavi na trgu, nemogoče pregledati vse.

Sorodni članki

Hvala, ker berete Delo že 65 let.

Berite Delo 3 mesece za ceno enega.

NAROČITE  

Obstoječi naročnik?Prijavite se

Komentarji

VEČ NOVIC
Predstavitvene vsebine