Dober dan!

Hitre povezave
Moje naročnineNaročila
Znanoteh

Tako zveni Mars

Do zdaj so, kot navajajo na spletni strani Nase, posneli več kot sto dogodkov, od tega za 21 signalov verjamejo, da je šlo za potrese.
Insight FOTO: NASA/JPL-Caltech 
Insight FOTO: NASA/JPL-Caltech 
S. S.
2. 10. 2019 | 08:43
2. 10. 2019 | 13:03
2:04
Z izjemno občutljivim mehanskim »ušesom« Nasin lander Insight prisluškuje zvokom, ki izvirajo izpod površja rdečega planeta. In gre za pravo simfonijo zvokov, pravijo pri ameriški vesoljski agenciji. Insight, ki je na Marsu že skoraj leto dni, je na površje nastavil zelo občutljiv seizmometer, ki lahko zazna tudi nežne vibracije, kakršne, denimo, povzroča sapica.

Seizmometer, ki so ga izdelali v francoski vesoljski agenciji, sicer preučuje potresno dejavnost na Marsu in tako razkriva značilnosti notranjosti planeta. Sprva je bil planet bolj ali manj tih, nato pa so aprila ujeli prvi nenavaden zvok. Imel je visoke frekvence in se tako razlikuje od nadaljnjih sunkov. Do zdaj so, kot navajajo na spletni strani Nase, posneli več kot sto dogodkov, od tega za 21 signalov menijo, da je šlo za potrese.

Enega so med drugim ujeli 22. maja letos, to je bilo na 173. dan odprave na Marsu, drugega 25. julija. Imela sta magnitudo 3,7 in 3,3. Občutljivi instrument poleg potresov zaznava tudi druge zvoke, od lastnih premikov, ko je robotska roka s kamero skenirala površje pred plovilom, do vetra. Zvoki so obdelani in prilagojeni za naša ušesa.

Občutljivi instrument poleg potresov zaznava tudi druge zvoke, od lastnih premikov – ko je robotska roka s kamero skenirala površje pred plovilom – do vetra. Ta je značilen za svetli del dneva, ko sončna svetloba segreje zrak. Hkrati znanstvena ekipa zaznava različne zvoke, ki so posledica krčenja in raztezanja kovine, iz katere je narejen seizmometer. Tem zvokom lahko prisluhnete v priloženem posnetku:

Hvala, ker berete Delo že 65 let.

Berite Delo 3 mesece za ceno enega.

NAROČITE  

Obstoječi naročnik?Prijavite se

Komentarji

VEČ NOVIC
Predstavitvene vsebine