Dober dan!

Hitre povezave
Moje naročnineNaročila
Znanoteh

Rusi bi na Luni gradili observatorije

Ideja ni nova, saj mnogi menijo, da bi bila Luna dober kraj za observatorije, saj nima atmosfere, ki popači določene spektre.
Luna je zadnje čase močno v ospredju. Američani želijo nanjo znova stopiti, Rusi želijo tam graditi, Esa rudariti ... FOTO: Toby Melville/Reuters
Luna je zadnje čase močno v ospredju. Američani želijo nanjo znova stopiti, Rusi želijo tam graditi, Esa rudariti ... FOTO: Toby Melville/Reuters
STA
31. 5. 2019 | 13:45
31. 5. 2019 | 14:17
2:42
Znanstveniki, ki oblikujejo ruski program raziskovanja na Luni, so si zadali, da bi že čez kakih deset let, natančneje konec 20. let ali v začetku 30. let tega stoletja, na Zemljinem naravnem satelitu zgradili astrofizikalne observatorije. Namenili bi jih za raziskave, ki na Zemlji niso izvedljive.

Kot je za rusko tiskovno agencijo Tass povedal Lev Zeljonij z ruskega Inštituta za vesoljske raziskave, skupaj z Rusko akademijo znanosti, Moskovsko univerzo in drugimi ustanovami predlagajo, da bi bilo prav delo na teh observatorijih ena od glavnih nalog pri raziskovanju Lune.

Opremo bi na Luno dostavili z zmogljivimi nosilnimi raketami, za gradnjo pa bi po njihovih načrtih uporabili robote.

»Seveda bi observatorije sprva gradili roboti; človek bi na Luni težko delal dlje časa. Toda za natančne nastavitve in kalibracijo bodo morali poskrbeti ljudje,« je pojasnil Zeljonij.

Prvi kozmonavti naj bi na Luni pristali po letu 2030, za kasneje, predvidoma po letu 2035, pa Rusi načrtujejo zgraditev postaje z vso potrebno opremo za bivanje na Luni.

Najprej pa bi zgradili dva observatorija v bližini Luninega pola; prvi bi bil radioastronomski, z drugim bi preučevali kozmične žarke. Radioastronomski observatorij bi pomagal pri lovljenju radijskih valov iz najbolj oddaljenih vesoljskih objektov v drugih galaksijah.

»Na Luni, posebej na njeni zadnji strani, je občutno manj radijskega šuma z Zemlje. Tam vlada popolna elektromagnetna tišina in ob radijskih valovih iz drugih galaksij je zaznati le zelo šibke druge zvoke,« je pojasnil Zeljonij.

Z observatorijem za kozmične žarke pa bi si po njegovih besedah pomagali pri ugotavljanju lastnosti nabitih delcev z najvišjo energijo. Znanstveniki z Moskovske univerze so pripravili projekt, poimenovan Neutronium, za preučevanje teh delcev, ki pričajo o izbruhih supernov, združevanju črnih lukenj in o drugih ekstremnih procesih, tudi iz najbolj oddaljenih delov vesolja. Z Zemlje lahko namreč te delce preučujejo le posredno ob njihovi interakciji z atmosfero.

Zamisel o gradnji observatorijev na Luni je del koncepta ruskega programa raziskovanja na Luni, ki naj bi ga vlada v Moskvi po napovedih prvega moža ruske vesoljske agencije Roskozmos Dmitrija Rogozina potrdila še letos.

Hvala, ker berete Delo že 65 let.

Vsebine, vredne vašega časa, za ceno ene kave na teden.

NAROČITE  

Obstoječi naročnik?Prijavite se

Komentarji

VEČ NOVIC
Predstavitvene vsebine