Dober dan!

Hitre povezave
Moje naročnineNaročila
Znanoteh

Ravenski jeklarji spet uporabljajo odvečno toploto

Dimne pline s temperaturo 450 stopinj Celzija, ki so prej prehajali v ozračje, vračajo v peč in ogrevajo prostore.
Sistem za izkoriščanje odvečne toplote je sestavljen iz dveh povezanih enot, vsako predstavlja inovativni izmenjevalnik toplote z uporabo razvite tehnologije toplotnih cevi. Prva enota, HPHE_air, je enota za dvig temperature izgorevalnega zraka v sami peči, druga, HPHE-water, pa enota za ogrevanje vode, namenjene ogrevanju prostorov, in sanitarne vode. FOTO: Skupina Sij
Sistem za izkoriščanje odvečne toplote je sestavljen iz dveh povezanih enot, vsako predstavlja inovativni izmenjevalnik toplote z uporabo razvite tehnologije toplotnih cevi. Prva enota, HPHE_air, je enota za dvig temperature izgorevalnega zraka v sami peči, druga, HPHE-water, pa enota za ogrevanje vode, namenjene ogrevanju prostorov, in sanitarne vode. FOTO: Skupina Sij
9. 9. 2021 | 06:00
5:07
Družba Sij Metal Ravne je z Inštitutom Jožef Stefan in partnerji iz tujine v okviru mednarodnega projekta Etekina (Heat pipe technologies for industrial applications) zagnala pilotno napravo za uporabo odvečne toplote. Z inovativno tehnologijo toplotnega izmenjevalnika v obliki toplotnih cevi dosegajo najmanj 40-odstotni izkoristek tehnološke toplote, ki nastane pri proizvodnji vrhunskih jekel.

»V uspešno zagnanem pilotnem projektu smo kot odvečni vir toplote začeli izrabljati energijo izpustnih dimnih plinov iz visokotemperaturne peči Allino, ki se uporablja za ogrevanje gredic v valjarni profilov. Dimne pline s temperaturo 450 stopinj Celzija, ki so prej prehajali v ozračje, zdaj kar 47-odstotno izkoristimo, kar je več od načrtovanega 40-odstotnega izkoristka. Večji del toplote bomo vračali v peč kot dodatno segret zgorevalni zrak, preostalo pa bomo porabili za ogrevanje prostorov. Poleg učinkovite izrabe energije bomo zmanjšali emisije ogljikovega dioksida za približno 388 ton na leto,« je pojasnil Kristijan Plesnik, vodja investicij v ravenskem podjetju.

Enote toplotnega izmenjevalnika v obliki toplotnih cevi so razvili strokovnjaki z Brunelove univerze v Londonu, kjer je bil koordinator projekta prof. Hussam Jouhara: »Uspešno je bila zagnana prva od treh načrtovanih pilotnih naprav za učinkovito izrabo energije v energetsko intenzivnih panogah. Nameščena naprava ne posega v industrijski postopek, kar je ključno pri vseh napravah za rekuperacijo toplote.«


Za naložbo evropska sredstva


Projekt Etekina je del inovacijsko-raziskovalnega programa Obzorje 2020, največjega evropskega programa za spodbujanje inovativnosti. V njem po informacijah skupine Sij sodeluje deset podjetij in inštitutov iz vse Evrope, ki so združili znanje in izkušnje s ciljem prebojnega izboljšanja energetske učinkovitosti v energetsko intenzivnih proizvodnjah.

»V okviru projekta Etekina se preizkušajo trije prototipi v treh energetsko intenzivnih proizvodnjah, in sicer jekla (v Sloveniji), aluminija (v Španiji) in keramike (v Italiji),« so sporočili iz skupine Sij. V italijanskem podjetju Atlas Concorde so napravo že zagnali, v španski družbi Fagor Ederlan pa zagon načrtujejo 11. septembra.

Celoten projekt je vreden 5,5 milijona evrov, Evropska unija je s 4,6 milijona evrov prispevala večino sredstev. Sij Metal Ravne je za napravo pridobil skoraj četrtino milijona evrov in priložnost razvijanja inovativne naprave za izkoriščanje odvečne toplote s priznanimi tujimi in domačimi strokovnjaki na tem področju.

V podjetju, kjer imajo približno 70 agregatov, katerih trenutna izkoriščenost odpadne toplote je le 15-odstotna, bi radi novo tehnologijo uporabili še kje v proizvodnji, pa ne le na ravenski lokaciji. S strokovnjaki z Brunelove univerze in Inštituta Jožef Stefan bodo proučili možnosti izkoriščanja potencialnih virov energije v celotni skupini Sij.

Projekt Etekina je primer sodelovanja znanosti in industrije. FOTO: Skupina Sij
Projekt Etekina je primer sodelovanja znanosti in industrije. FOTO: Skupina Sij


Zgled sodelovanja znanosti in industrije


»Sodelovanje med Centrom za energetsko učinkovitost pri Inštitutu Jožef Stefan in podjetjem Sij Metal Ravne je dober zgled povezovanja znanosti in industrije ter prenosa znanja in inovacij za izboljšanje energetske učinkovitosti v industriji. Uspelo nam je potrditi tehnologijo toplotnih cevi za izrabo odpadne toplote v energijsko intenzivnem sektorju,« je poudaril dr. Fouad Al-Mansour, vodja raziskovalne skupine in nosilec projekta na IJS.

Alojz Buhvald, izvršni direktor za predelavo jekla: »V Sij Metalu Ravne že od leta 2015 izkoriščamo odvečno toploto, ki nastaja pri hlajenju elektroobločne peči v jeklarni, in jo prek distributerja namenjamo za daljinsko ogrevanje občine Ravne na Koroškem in ogrevanje bazenov tamkašnjega športnega centra.« Lokalnemu dobavitelju energije so lani predali 7144 megavatnih ur toplotne energije, ki nastane kot odvečna toplota v procesu elektroobločne peči pri proizvodnji jekla. Ta količina je enaka 35 odstotkom vse potrebne toplote za ogrevanje mesta Ravne na Koroškem.

Sorodni članki

Hvala, ker berete Delo že 65 let.

Berite Delo 3 mesece za ceno enega.

NAROČITE  

Obstoječi naročnik?Prijavite se

Komentarji

VEČ NOVIC
Predstavitvene vsebine