Dober dan!

Hitre povezave
Moje naročnineNaročila
Znanoteh

»Ponarejanje pristanka na Luni bi bilo težje kot tam dejansko pristati«

Ruski znanstvenik je poudaril, da nikakor ni mogoče ponarediti prsti, ki so jo Američani prinesli z Lune.
Neil Armstrong je na Luno stopil 20. julija 1969. FOTO: Reuters
Neil Armstrong je na Luno stopil 20. julija 1969. FOTO: Reuters
12. 12. 2018 | 11:33
12. 12. 2018 | 14:46
3:44
50 let mineva od pristanka človeka na Luni in toliko let živijo tudi teorije zarote, da je vse laž. Pred kratkim je odmevala šala Dmitrija Rogozina, vodje ruske vesoljske agencije, ko je dejal, da bodo v prihodnjih misijah na Luno lahko končno preverili, ali so tam odtisi čevljev astronavta Neila Armstronga.

A tudi ruski znanstveniki jasno zanikajo teorije zarote. »Potvarjanje pristajanja ameriških astronavtov na Luni bi bilo bolj zapleteno in dražje kot dejansko pristati,« je za rusko tiskovno agencijo RIA Novosti dejal Jurij Kosticin, vodja ruskega Inštituta za analitično kemijo, kjer razvijajo senzorje za vesolje in je bil del sovjetskega robotskega programa za raziskovanje našega naravnega satelita.

A zanj je dovolj prepričljiv dokaz sama prst, ki so jo prinesli na Zemljo. Preučevali so jo v številnih državah, tudi v Rusiji. »Lunino prst je nemogoče ponarediti. Američani so jo s seboj prinesli okoli 300 kilogramov, večinoma gre za bazalt,« je razložil. Dodal je, da je bazalt tudi na Zemlji, a je bistveno drugačen v kemijski sestavi ter sami strukturi in starosti. »Ničesar ni, s čimer bi lahko oporekali pristankom Američanov na Luni med letoma 1969 in 1972. Nobenega kozmonavta ne boste slišali reči, da niso pristali,« je dejal Kosticin.

Z Lune so astronavti prinesli vzorce, ki so jih preučevali v številnih državah, tudi v Rusiji. FOTO: Rick Bowmer/AP
Z Lune so astronavti prinesli vzorce, ki so jih preučevali v številnih državah, tudi v Rusiji. FOTO: Rick Bowmer/AP

 

Ameriški košarkar dobil povabilo Nase


Veliko dvomljivcev je seveda tudi med Američani, med temi pa je tudi košarkarski zvezdnik Stephen Curry. Na snemanju pogovorne oddaje Winging It je v družbi z drugimi košarkarji odprl temo pristanka na Luni. »Smo bili na Luni?« se je vprašal. Njegova kolega Vince Carter in Kent Bazemore sta odgovorila nikalno. »Jaz tudi mislim, da nismo bili,« je pridal Curry.

Na njegovo nejevero se je na twitterju odzval nekdanji astronavt Scott Kelly, ki ga je povabil na pogovor.



Nato se je odzvala še sama ameriška vesoljska agencija, ki je Curryja povabila v vesoljski center Johnson v Houstonu. »Več kilogramov kamenja imamo tam in nadzorni center programa Apollo. Med obiskom mu lahko povemo, kaj smo delali pred 50 leti in kaj delamo zdaj, da bomo v prihodnjih letih znova odšli na Luno, tokrat hočemo tam tudi ostati,« je dejal tiskovni predstavnik Nase Allard Beutel.

Zaradi komentarjev so se na Curryja spravili tudi nekateri kolegi. Blake Griffin je šel še korak dlje in računa, da bo tako kot Curry dobil kakšno povabilo, da na lastne oči razišče resnico. Tako je na twitterju zapisal, da »ne verjame, da ima Bill Gates toliko denarja«.



Curry sicer ni prvi košarkar, ki podpira teorije zarot. Lani je kar precej negodovanja požel igralec ekipe Boston Celtics Kyrie Irvin, ki je dejal, da je Zemlja ravna. Letos je očitno spoznal svojo zmoto in se za neumnost tudi opravičil.

Sorodni članki

Hvala, ker berete Delo že 65 let.

Berite Delo 3 mesece za ceno enega.

NAROČITE  

Obstoječi naročnik?Prijavite se

Komentarji

VEČ NOVIC
Predstavitvene vsebine