Dober dan!

Hitre povezave
Moje naročnineNaročila
PREMIUM   D+   |   Znanoteh

Podatki kot sredstvo za nadzor in usmerjanje posameznikov in družbe

Akademik Slavko Splichal pravi, da danes skoraj ni več prostora in časa, ki bi omogočala nenadzorovano zasebnost in odklop od dela.
Globalne krize so rešljive le z bistvenimi spremembami v družbi, ki jih mora iskati na podatke oprta družboslovna znanost, poudarja akademik Slavko Splichal. FOTO: Jože Suhadolnik

 
Globalne krize so rešljive le z bistvenimi spremembami v družbi, ki jih mora iskati na podatke oprta družboslovna znanost, poudarja akademik Slavko Splichal. FOTO: Jože Suhadolnik  
10. 10. 2024 | 06:00
10. 10. 2024 | 06:47
14:02

V nadaljevanju preberite: 

V sodobni družbi, kjer vsako naše dejanje na spletu pušča digitalni odtis, se zastavlja vprašanje, kako procesi kvantifikacije in upodatkovanja spreminjajo družboslovne znanosti in naše razumevanje sveta nasploh. »V dobi digitalizacije se družboslovje sooča z velikimi izzivi, kako izkoristiti nove tehnologije za boljše razumevanje družbenih odnosov, in ob tem s pomembnimi epistemološkimi in etičnimi vprašanji, ki jih sprožajo novi raziskovalni pristopi in tehnologije,« opozarja akademik prof. dr. Slavko Splichal, predstojnik Centra za raziskovanje družbenega komuniciranja na Fakulteti za družbene vede Univerze v Ljubljani.

Te probleme obravnava tudi v nedavno izdani monografiji Upodatkovanje javnosti in mnenjske tehnologije. Delo je razširjena in predelana izdaja angleške knjige Datafication of public opinion and the public sphere: How extraction replaced expression of opinion, ki je izšla leta 2022 pri založbi Anthem, v slovenščini pa sta knjigo izdali Slovenska akademija znanosti in umetnosti in Založba FDV v knjižni zbirki Javnost.

Celoten članek je na voljo le naročnikom.

Vsebine, vredne vašega časa, za ceno ene kave na teden.

NAROČITE  

Obstoječi naročnik?Prijavite se

Komentarji

VEČ NOVIC
Predstavitvene vsebine