Dober dan!

Hitre povezave
Moje naročnineNaročila
Znanoteh

Nikola Gruevski je obsojen na dve leti zapora

Gre za kazensko zadevo "Tank", ki je prva od šestih zadev, ki jih vodi posebno javno tožilstvo proti Gruevskemu.
Maloštevilni protestniki pred poslopjem skopskega sodišča. FOTO: Ognen Teofilovski/Reuters
Maloštevilni protestniki pred poslopjem skopskega sodišča. FOTO: Ognen Teofilovski/Reuters
23. 5. 2018 | 15:13
1. 6. 2018 | 16:22
3:25
Skopsko sodišče je danes obsodilo bivšega makedonskega premierja Nikolo Gruevskega na dve leti zapora zaradi spodbujanja nezakonitega nakupa luksuznega mercedesa. Gruevski se ni udeležil izreka sodbe, obtožen pa je še za malverzacije težke 160 milijonov evrov.

Makedonska javnost je izvedela za nakup blindiranega mercedesa vrednega 600.000 evrov iz objavljenih prisluhov telefonskih pogovorov. Gre za kazensko zadevo "Tank", ki je prva od šestih zadev, ki jih vodi posebno javno tožilstvo proti Nikoli Gruevskemu. Prvoobtožena v tej kazenski zadevi je nekdanja notranja ministrica Gordana Jankulovska, vendar ji sodijo ločeno zaradi rizične nosečnosti. Njen bivši pomočnik Đoko Popovski, ki je podpisal pogodbo o nakupu avtomobila, je bil v tej kazenski zadevi že obsojen na šest let in pol zapora, včeraj pa ga je sodišče obsodilo tudi zaradi nakupa 300 policijskih vozil na devet let zapora.



Gre za prvostopenjsko razsodbo. Prisluhe telefonskih pogovorov je objavil prvak socialdemokratov in sedanji premier Zoran Zaev že pred tremi leti, blindirani mercedes pa je leta 2012 kupila takratna vlada Gruevskega. V enem izmed telefonskih pogovorov sta se Gruevski in Jankulovska dogovarjala o nakupu avtomobila in o tem, kako naj ga tedanji premier uporablja, da tega ne bodo izvedeli mediji. Politika sta se tudi zavezala, da bi o nabavi dragega avtomobila molčali vse do lokalnih volitev leta 2013. Sedanja makedonska vlada se je februarja letos odločila, da bo prodala luksuzni blindirani mercedes

Posebno tožilstvo Gruevskega bremeni tudi za finančni kriminal, pranje denarja in zlorabo položaja pri izbiri izvajalca za izgradnjo dveh avtocest. Kot bivši predsednik VMRO-DPMNE je Gruevski osumljen, da je omogočil oblikovanje skupine, ki je šest let prala denar in nezakonito pridobila pet milijonov evrov, ki jih je nakazala na račun stranke. Zaradi zlorabe položaja pa je Gruevski, po oceni tožilstva, oškodoval proračun za 155 milijonov evrov. Gruevski je še obtožen zaradi korupcije, prirejanja volitev in političnega nasilja v času, ko je bil premier. Zaradi prirejanja volitev so se poleg Gruevskega in Jankulovske znašli na zatožni klopi še bivša ministrica za transport in komunikacije Mila Jankieski, bivši šef volilnega štaba Martin Protoger in sekretar bivše vlade Kiril Bozinovski.

Hvala, ker berete Delo že 65 let.

Berite Delo 3 mesece za ceno enega.

NAROČITE  

Obstoječi naročnik?Prijavite se

Komentarji

VEČ NOVIC
Predstavitvene vsebine