Dober dan!

Hitre povezave
Moje naročnineNaročila
Znanoteh

Milijarder Branson z vesoljskim letalom poletel v vesolje

Podjetju Virgin Galactic je uspel polet s polno posadko v vesolje s posebnim letalom. Na njem je bil tudi Richard Branson.
Milijarder Richard Branson v kabini vesoljskega letala. FOTO: Virgin Galactic/Reuters
Milijarder Richard Branson v kabini vesoljskega letala. FOTO: Virgin Galactic/Reuters
11. 7. 2021 | 14:58
11. 7. 2021 | 19:51
8:01
Vesoljsko letalo podjetja Virgin Galactic se je s polno posadko – ustanoviteljem Richardom Bransonom in še peterico uslužbencev pri podjetju – podalo v vesolje. Dvignili so se 85 kilometrov nad Zemljo. Tako se začenja nova era vesoljskega turizma, za kar je bilo podjetje tudi ustanovljeno, čeprav bodo na letalu tudi sem ter tja znanstveni eksperimenti. Polet je skupno trajal slabo uro, vesoljsko letalo je bilo v vesolju nekaj minut. Kot smo lahko videli v prenosu dogajanja, ki ga je, saj so pri podjetju ustvarjali šov in prodajali storitev bogatašem,  povezoval komik Stephen Colbert, so bili potniki v letalu nasmejani do ušes. Branson, ki si je tako uresničil otroško željo, ni mogel prehvaliti izkušnje in ekipe, ki jo je pripravljala več let. Vesoljsko letalo je brez večjih težav pristalo na pristajalni pisti. 

»Kakšen dan!,« je bil navdušen Branson. »Že kot otrok sem sanjal o poletu v vesolje, a nič te ne more pripraviti na razgled iz vesolja,« je nadaljeval in pohvalil in se zahvalil tako ekipi, s katero je letel kot seveda tudi vsem ostalim, ki so del podjetja.

»Tu smo, da bomo vesolje približali vsem. Prihodnjim generacijam bomo omogočali, da si vsi lahko uresničijo otroške sanje in postanejo astronavti,« je nadaljeval in dodal, da so odprli dobrodelno akcijo, v kateri si bodo donatorji lahko zagotovili sedež na enem prvih komercialnih poletov Virginovega vesoljskega letala. 

Prenos v živo:



Milijarder Richard Branson je eden izmed šesterice na krovu vesoljskega letala VSS Unity.  FOTO: Joe Skipper Reuters
Milijarder Richard Branson je eden izmed šesterice na krovu vesoljskega letala VSS Unity.  FOTO: Joe Skipper Reuters
70-letni milijarder, znan po svojih adrenalinskih dogodivščinah, se je v vesolje odpravil na misiji Unity 22, številka 22 izvira iz števila poletov letala VSS Unity. Matično letalo VMS Eve je poletelo z Virginovega vzletišča v Novi Mehiki, dvignilo se je na višino 15.000 metrov, kjer je izpustilo vesoljsko letalo. To je zagnalo raketne motorje in poletelo okoli 85 kilometrov visoko, koliko je po standardih ameriške vojske in letalske administracije dovolj, da osvojijo astronavtska krila.



Poleg Bransona so bili v luksuzni kabini še vodja inštruktorjev Beth Moses, vodja operacij Colin Bennett in podpredsednica podjetja Sirisha Bandla. Vesoljsko letalo bosta pilotirala Dave Mackay in Michael Masucci, transportno letalo VMS Eve pa CJ Struckow in Kelly Latimer.

Uslužbenci podjetja so bili pozorni na vse podrobnosti poleta, od tega, kako se telo odziva v kratkih trenutkih breztežnosti, do tega, kako dobro delujejo varnostni pasovi, ki se aktivirajo na različnih točkah poleta. Branson, ki je igral vlogo turista, bo po poletu opisal celotno uporabniško izkušnjo, pred poletom je opravil urjenje in vse druge priprave, ki jih bodo morali opraviti prihodnji potniki. Prve plačljive polete si pri Virginu obetajo prihodnje leto. 

image_alt
Wally Funk bo končno letela v vesolje


Branson je tako prehitel bogataškega kolega (in tekmeca) Jeffa Bezosa, ki namerava vesolje osvojiti s svojo raketo New Shepard 20. julija. Prav način prevoza in tudi višina leta je dvignila kar nekaj prahu, pri Bezosovem podjetju Blue Origin so pred dnevi na twitterju objavili primerjavo, s katero želijo pokazati, da bo pravi vesoljski polet pravzaprav le njihov. Bezos bo namreč letel nad 100 kilometrov, kjer je tako imenovana Karmanova linija, ki splošno velja za začetek vesolja. Poudarili so še, da bo Bezos letel v kapsuli z največjimi okni na rakete, medtem pa ima Virgin le letalo.



Po uspešnem poletu je Jeff Bezos čestital Bransonu in njegovi ekipi:



Kot je pokomentiral astronom dr. Jure Japelj, je twitteraški spor vsekakor zanimiv, a o nepomembnih stvareh: »Toliko dela in odličnih dosežkov, potem se pa v medijih prepirata o, roko na srce, popolnoma nepomembnih stvareh.«

FOTO: Joe Skipper Reuters
FOTO: Joe Skipper Reuters


To drži, a vendar živimo v svetu, ki stavi na »prve in prvič«. Bransonov polet se je zgodil po 17 letih razvoja in inovacij in žal tudi tragičnih dogodkov, ko je med testiranjem umrl kopilot Michael Alsbury, pilot Peter Siebold je bil hudo poškodovan. Tako Virgin Galactic kot Blue Origin bosta morala vseskozi dokazovati varnost njunih vesoljskih prevoznih sredstev, če želita nadaljevati svoja podjetja in tudi znižati stroške poletov. 

Polet si je ogledal tudi ustanovitelj Spacexa Elon Musk:



Dejstvo je, da se s Bransonovim in Bezosovim poletom začenja novo obdobje vesoljskega turizma. Za Virginove storitve, kjer bodo udeleženci zagledali krivuljo našega planeta in temnino vesolja ter za nekaj sekund uživali v breztežnosti, je veliko zanimanja. Vstopnica bo stala okoli 250.000 dolarjev.

Richard Branson je na polet prikolesaril. FOTO: Virgin Galactic Reuters
Richard Branson je na polet prikolesaril. FOTO: Virgin Galactic Reuters


Koliko bo stal polet z raketo New Shepard, za zdaj še ni znano. Ve se, da je eden izmed potnikov na krstnem poletu odštel vrtoglavih 28 milijonov dolarjev, a verjetno bo cena vstopnice vseeno precej nižja. Šlo bo torej za krajše pustolovščine na podorbitalnih poletih, medtem pa bosta ruska vesoljska agencija in SpaceX  ponujala orbitalne polete, ki bodo seveda časovno daljši in tudi dražji.

image_alt
Hayley Arceneaux, ki je prebolela raka, gre v vesolje


V preteklih letih je ruska vesoljska agencija sem ter tja za velike denarje odstopila sedež v sojuzu, da so posamezniki lahko odpotovali do mednarodne vesoljske postaje. Tudi v prihodnjih letih je napovedanih nekaj takšnih poletov, vsaj za dva pa imajo bogati potniki rezervirana raketo falcon 9 in kapsulo dragon podjetja SpaceX. Že jeseni bo četverica z dragonom odpotovala v orbito, kjer bo krožila nekaj dni okoli planeta, prihodnje leto pa bo ekipa v organizaciji turističnega podjetja Axiom odpotovala na vesoljsko postajo. Še dlje naj bi odpotovala skupina ljudi pod vodstvom japonskega milijarderja Jusakuja Meazave z raketo starship, saj želijo leteti okoli lune. 

image_alt
Bogati fantje, ki si uresničujejo otroške sanje


Branson je poudaril, da bo s poletom vesolje odprl človeštvu in naredil boljši svet, a dejstvo je, da navadni smrtniki takšnega poleta ne bomo nikoli deležni. Kot je za Delo povedal dr. Japelj, bo vesolje, poleg astronavtom, po novem dostopno premožnim posameznikom. »Trenutno gledamo predstavo za javnost. Musk, Branson in Bezos za prve turistične polete radodarno poklanjajo brezplačne sedeže navadnim ljudem. Vsak gre lahko v vesolje, samo zmagati mora na loteriji, ki jo organizirajo milijarderji. Kljub morebitnemu padcu cen te nikoli ne bodo tako nizke, da bi se lahko vsakdo odločil za potovanje.«

Japelj je še dodal, da bi v prihodnosti s turističnimi poleti pridobila tudi znanost. »Za zdaj gre za komercialno dejavnost. Če se bodo turistični poleti izkazali za ekonomičen posloven model, potem lahko pričakujemo nadaljnji razvoj vesoljske tehnologije in dodatno pocenitev prevoza tovora v vesolje. Na ta način bi pridobili tudi znanstveniki, ki bi v vesolje lažje poslali nove eksperimente.«

Sorodni članki

Hvala, ker berete Delo že 65 let.

Berite Delo 3 mesece za ceno enega.

NAROČITE  

Obstoječi naročnik?Prijavite se

Komentarji

VEČ NOVIC
Predstavitvene vsebine