Dober dan!

Hitre povezave
Moje naročnineNaročila
Znanoteh

Kitajski relejni satelit

Queqiao kroži okoli točke L2 v sistemu Zemlja–Luna.
Queqiao FOTO: Kitajska vesoljska, znanstvena in tehnološka korporacija
Queqiao FOTO: Kitajska vesoljska, znanstvena in tehnološka korporacija
7. 10. 2021 | 13:00
2:06
Brez satelita Queqiao se Kitajska ne bi mogla pohvaliti, da je Chang'e 4 pristal in da raziskuje na nam nevidni strani Lune. Zemlja namreč ne bi prejela potrditvenega signala, saj komunikacija s »temne« strani ni mogoča.



Ime satelita izvira iz kitajske pravljice in pomeni sračji most. Srake so v zgobi s krili ustvarile most, da je Zhi Nu, sedma hči boginje Nebes lahko odšla do svojega moža.​ Glavna naloga satelita je torej premostitvena, da lahko pristajalnik podatke posreduje znanstvenikom na domačem planetu. Izstrelili so ga nekaj mesecev pred odpravo Chang'e 4 in ga po 24 dneh utirili v krožno orbito okoli Lagrangeeve točke L2 v sistemu Zemlja–Luna. Točka L2 leži okoli 65.000 kilometrov za Luno. To je prvi komunikacijski in radijski satelit na tej lokaciji. Opremljen je s 4,2 metra široko anteno in eksperimentalnim nizozemsko-kitajskim instrumentom za radijsko astronomijo. 

image_alt
Kitajski žadasti zajec razkriva skrivnosti nevidne strani Lune


Opremljen je z 4,2 metra široko anteno in eksperimentalnim nizozemsko-kitajskim instrumentom za radijsko astronomijo, s katerim preučujejo radijska valovanja v bližini Lune. Nevidna stran Lune je sicer priročna za radijsko astronomijo, saj te strani ne dosežejo radijski signali zemeljske tehnologije.

Idejo o uporabi orbite okoli L2 je v 60. letih prejšnjega stoletja razvil Nasin znanstvenik Robert Farquhar, ki je predlagal, da bi lahko satelit utirili tja že v času odprav Apollo. To seveda ni bilo potrebno, saj se astronavti niso odpravili na nam oddaljeno stran Lune.

Sorodni članki

Hvala, ker berete Delo že 65 let.

Vsebine, vredne vašega časa, za ceno ene kave na teden.

NAROČITE  

Obstoječi naročnik?Prijavite se

Komentarji

VEČ NOVIC
Predstavitvene vsebine