Dober dan!

Hitre povezave
Moje naročnineNaročila
Znanoteh

Kitajska lunarna odprava teče kot po maslu

Uspešna je bila tudi združitev vzletnega modula in orbiterja.
Kitajska zastavica na Luni. FOTO: China National Space Administration (CNSA) / CNS / AFP
Kitajska zastavica na Luni. FOTO: China National Space Administration (CNSA) / CNS / AFP
6. 12. 2020 | 10:38
6. 12. 2020 | 15:03
3:07
Za kitajsko sondo Chang'e 5 je tudi zahteven manever, ko se je vzletni modul z vzorci v orbiti Lune spojil s servisnim modulom. Tovorna kapsula se je s površja dvignila v četrtek, v nedeljo zjutraj pa se je spojila z orbiterjem in mu predala vzorce, je sporočila Kitajska vesoljska agencija (CNSA).

To je bil zanje prvi takšen manever, saj je to prva povratna odprava, medtem ko so pred petico že dvakrat uspešno pristali na površju našega naravnega satelita. Lani je sonda Chang'e 4 – vse sonde so poimenovane po mitološki boginji Lune – kot prva pristala na nam nevidni strani Lune.



Zdaj bo Chang'e 5 počakala na ustrezen trenutek in se napotila proti Zemlji. Kapsula z vzorci bo v Notranji Mongoliji pristala okoli 15. decembra, če bo tudi v nadaljevanju šlo vse kot po maslu.



image_alt
Chang'e 5 uspešno odletela z Lune


Kitajska v vesoljski program vlaga milijarde, da bi ujela ZDA in Rusijo, edini državi, ki sta z Lune v šestdesetih in sedemdesetih letih prejšnjega stoletja prinesli vzorce. Kitajska odprava jih je tokrat pobrala na neraziskanem območju severno od pobočja vulkana Mons Rümker v Oceanus Procellarum (Ocean neviht). Kamnine naj bi bile na območju precej mlajše od siceršnjega površja, zato bi lahko ponudile nove podatke o vulkanski dejavnosti na Luni.

Spojitev v orbiti. FOTO: China National Space Administration (CNSA) / CNS / AFP
Spojitev v orbiti. FOTO: China National Space Administration (CNSA) / CNS / AFP


Preden se je kitajska sonda dvignila s površja, pa je dvignila tudi kitajsko zastavo*. Dogodek nima vpliva na celoten postopek pridobivanja vzorcev, je pa še kako simboličen. V kolektivnem spominu je izrisana ameriška zastava, ki sta jo na površje zapičila Neil Armstrong in Buzz Aldrin, in je zaradi napeljane žice videti, kot da plapola. Kitajska rdeča zastavic, narejena iz blaga, ki jo je dvignila robotska sonda, stoji mirno. S tem pa azijska velesila Zahodu (in Rusiji) sporoča, da je zdaj njihov čas, čas tajkonavtov, čas tehnološkega in gospodarskega vzpona.

Približevanje vzletnega modula orbiterju. FOTO: China National Space Administration (CNSA) / CNS / AFP
Približevanje vzletnega modula orbiterju. FOTO: China National Space Administration (CNSA) / CNS / AFP


Kitajska televizija CGTN je poročala, da je bilo razvitje zastavice vse prej kot lahko delo. Da je sonda ostala kar se da lahka, so morali inženirji razviti sistem, lažji od enega kilograma. Preskusili so tudi različne mehanizme, da se je zastavica lepo razvila, prav tako so morali poiskati pravo blago in barvo, ki ju sončno obsevanje ne bo povsem pobelilo, kar naj bi se zgodilo s šestimi zastavami, ki so jih na Luni pustili ameriški astronavti v odpravah Apollo.  

*S ploščicami s podobo zastave so bile seveda opremljene tudi druge kitajske odprave, a v tem primeru gre za simbolično razvitje zastave iz blaga.

Sorodni članki

Hvala, ker berete Delo že 65 let.

Berite Delo 3 mesece za ceno enega.

NAROČITE  

Obstoječi naročnik?Prijavite se

Komentarji

VEČ NOVIC
Predstavitvene vsebine