Dobro jutro!

Hitre povezave
Moje naročnineNaročila
Znanoteh

Indija zaradi tehničnih težav preklicala izstrelitev odprave na Luno

Nadomestni datum še ni znan.
Indijska raketa GSLV Mk-III. Zaradi tehničnih težav je niso izstrelili. FOTO: Isro
Indijska raketa GSLV Mk-III. Zaradi tehničnih težav je niso izstrelili. FOTO: Isro
15. 7. 2019 | 09:17
15. 7. 2019 | 09:37
1:57
Manj kot uro pred načrtovano izstrelitvijo rakete z drugo indijsko odpravo na Luno so odštevanje ustavili. Vzrok: tehnične težave na raketi. Za zdaj indijska vesoljska agencija Isro še ni objavila nadomestnega datuma. Z landerjem in roverjem v odpravi Čandrajan 2 bodo Indijci poskušali pristati na Luninem južnem polu, kjer bodo iskali vodo in raziskovali mineralno sestavo površja ter čakali na potresno dejavnost.



Če bo odprava uspešna, bo Indija šele četrta država, ki ji bo uspel nežen pristanek na Luni. Do zdaj je to uspelo ZDA, Sovjetski zvezi in Kitajski; je pa Indija do zdaj že vpisala načrtovano strmoglavljenje sonde v odpravi Čandrajan 1 na istem območju Lune leta 2008. Odprava je sestavljena iz treh plovil: orbiterja, landerja Vikram in roverja Pragjan. Orbiter ima predvideno življenjsko dobo eno leto, pristajalna modula pa en lunarni dan – to je 14 zemeljskih dni.

S preložitvijo izstrelitve se tako premika tudi datum pristajanja na Luni, ki je bil do zdaj predviden za 6. september. »Operacija, v kateri se bo Vikram spuščal in pristal, bo najbolj grozljiva, saj se še nikoli nismo spopadli s tako zapletenim manevrom,« je na nedavni novinarski konferenci izjavil predsednik Isra Kajlasavadivu Sivan. Glavni izziv je, da se bo lander z lastnimi motorji pravilno upočasnil. 

Indija za misijo uporablja najmočnejšo raketo, ki jo premorejo GSLV Mk-III (plovilo za izstrelitve geosinhronih satelitov). Raketa tehta kar 640 ton in je visoka 44 metrov.

Sorodni članki

Hvala, ker berete Delo že 65 let.

Berite Delo 3 mesece za ceno enega.

NAROČITE  

Obstoječi naročnik?Prijavite se

Komentarji

VEČ NOVIC
Predstavitvene vsebine