Dober dan!

Hitre povezave
Moje naročnineNaročila
PREMIUM   D+   |   Znanoteh

Žiga Štancar: Fuzija je znanstvena fantastika, ki jo uresničujemo

Žiga Štancar o prebojnih dosežkih naprave Jet, različnih fuzijskih reaktorjih, ustvarjanju goreče plazme in kdaj bo fuzija realnost.
Žiga Štancar je vodja ekipe za preučevanje plazemske sredice pri britanski vladni agenciji za fuzijsko energijo. FOTO: Črt Piksi

 
Žiga Štancar je vodja ekipe za preučevanje plazemske sredice pri britanski vladni agenciji za fuzijsko energijo. FOTO: Črt Piksi  
25. 1. 2024 | 05:00
25. 1. 2024 | 06:31
18:17

V nadaljevanju preberite

Dr. Žiga Štancar je raziskovalec jedrske fuzije. Po doktoratu na Institutu Jožef Stefan se je preselil v Anglijo, kjer je raziskoval na fuzijski napravi Joint European Torus (skupni evropski torus, JET). Konec lanskega leta so na Jetu po več kot 40 letih sklenili s plazemskimi eksperimenti.

V zadnjih letih je bila, kot pravi sogovornik, cela vrsta prebojev v fuzijskih raziskavah, vendar so številna vprašanja, predvsem na tehnološko-inženirskem področju, še nerešena. Kdaj bo fuzija realnost, je težko reči. Dr. Štancar je optimist, toda kot poudarja, je svet v krizi. »Vprašanje je, ali nam nemara ne bo zmanjkalo časa za uresničitev fuzije. Morda bodo spremembe, ki se dogajajo, postale tako velike, da fuzija ne bo niti relevantna, ker se bo odvijal čisto drugačen boj.« Dokler ne bomo ustvarili »zvezd na Zemlji«, zato stavi na jedrsko energijo, da bi se odmaknili od fosilnih goriv in se približali ogljični nevtralnosti.

Celoten članek je na voljo le naročnikom.

Berite Delo 3 mesece za ceno enega.

NAROČITE  

Obstoječi naročnik?Prijavite se

Sorodni članki

Komentarji

VEČ NOVIC
Predstavitvene vsebine