Dober dan!

Hitre povezave
Moje naročnineNaročila
Znanoteh

Dobre fotografije, slabši filmčki

Canon RP oglašujejo kot najcenejši fotoaparat polnega formata.
Telo aparata brez objektiva tehta 485 gramov. Foto Canon
Telo aparata brez objektiva tehta 485 gramov. Foto Canon
Jože Suhadolnik
9. 6. 2019 | 14:00
4:52
Brezzrcalni fotoaparat canon RP oglašujejo kot najcenejši fotoaparat polnega formata. Tipalo meri 35,9 krat 24 milimetrov in zmore 26 milijonov efektivnih pikslov. Pri najnovejšem canonu so led zaslon na vrhu aparata zamenjali z vrtljivim kolescem, na katerem so izpisane vse osnovne funkcije, prioriteta časa, zaslonke, povsem ročne nastavitve ali podmeniji, ki jih nastavite po želji in potrebah.

Canon RP cenovno in tehnično primerjajo s prejšnjim zrcalnorefleksnim canonom EOS 6D II, a v drobovju je med njima kar nekaj razlik. Ekran na hrbtni strani se pri obeh vrti v vse smeri, kar precej olajša fotografiranje iz žabje ali ptičje perspektive in je zelo primerno pri snemanju videa.

Ekran je seveda občutljiv na dotik in veliko fotografov to funkcijo s pridom uporablja, meni osebno pa je moteča, saj se lahko z dvigom aparata k očesu nehote z nosom ali delom obraza dotaknete ekrana in v najslabšem primeru premaknete točko fokusiranja.


Nova baterija, razumljiv meni


Tehnični čistuni bodo vihali nos nad prikazom stanja baterije, ki ni več prikazana v odstotkih, ampak samo še v tretjinskih stopnjah. A bolj pomembna je zmogljivost baterije. Ta ni več znamenita LP E6, ki jo je bilo mogoče uporabljati v canonih EOS 5D, 5D mk II, 5D mk III, 5D mk IV, 6D in 6D mk II, ampak LP E17, ki se uporablja pri manjših brezzrcalcih APS-C formata, kot je canon M5. Poleg vseh motorčkov avtofokusa in druge mašinerije napaja tudi dva zelo požrešna ekrana, enega v iskalu in drugega vrtljivega na zadnji strani. Če se boste s canonom EOS RP podali na nekajdnevno fotografiranje, zato ne pozabite vzeti s seboj rezervne baterije. Fotoaparat je sicer mogoče polniti s priloženim polnilnikom in prek USB-C kabla na računalniku.

Ekran na hrbtni strani se vrti v vse smeri. Foto Canon
Ekran na hrbtni strani se vrti v vse smeri. Foto Canon


Funkcije v glavnem meniju so zlahka razumljive tudi popolnim začetnikom. Canon EOS RP omogoča fotografiranje med 50 in 102.400 ISO, uporabnik pa lahko izbira med tremi formati zajemanja fotografij: jpeg, C-raw in raw (14-bitni canon CR3). Fotoaparat zmore posneti pet zaporednih posnetkov, ob vključenem sledljivem avtofokusu pa štiri, zato ni namenjen slikanju hitrih športov.
Izjemno natančno ostrenje

Canon EOS RP nima vgrajene bliskavice, sinhronizacija dodatne bliskavice pa je najvišja pri 1/180 sek. v načinu TTL. Visoka prizma, značilnost drugih modelov, je skoraj popolnoma ravna, kar je precej hvaležno pri nošnji na rami ali prenašanju v torbah in nahrbtnikih. K fotoaparatu je mogoče dokupiti tri adapterje, s katerimi lahko na novem R/RP-bajonetu uporabljate že znane EF-objektive. Natančnost in odzivnost avtofokusa sta izjemni, presenetljivo tudi pri nekoliko starejših objektivih.

Pri videu se novinec ni ravno izkazal. Ob običajnem formatu HD 1080 je dodan tudi 4K, ki pa snema pri izrezu 1,7, kar pomeni, da 50-milimetrski objektiv postane že portretni teleobjektiv z goriščnico 85 milimetrov. Canon EOS RP ima poseben vhod za zunanji mikrofon, nima pa vhoda za slušalke, kar videografom zelo oteži nadzor nad zvokom med snemanjem.

Kvaliteta posnetkov je nadpovprečno dobra, a pri visokih ISO nastavitvah, nad 3200, format raw kaže resne napake zaradi »podivjanega« šuma. Canon se je potrudil pri barvni natančnosti zajetih fotografij, saj niso več kričavo rdeče, ampak je raven barv precej bolj pristna.


Vreden denarja


Marsikoga zmede elektronsko iskalo fotoaparata RP, saj prikazuje popolnoma vse informacije o fotografiranju: o izbranem času, zaslonki, barvni svetlobi, ravnini horizonta, nastavitvi občutljivosti in še in še. V elektronskem iskalu si lahko ogledate tudi posneto fotografijo, a to funkcijo lahko izklopite. Vsekakor je pregled posnetih fotografij nujen na domačem računalniku, po možnosti na kvalitetnem ekranu.

Canon EOS RP stane 1549 evrov in je po mojem mnenju vreden vsakega centa, saj z uporabno enostavnostjo omogoča izredno kvalitetne posnetke tako popolnim začetnikom kot izkušenim profesionalcem.

Sorodni članki

Hvala, ker berete Delo že 65 let.

Berite Delo 3 mesece za ceno enega.

NAROČITE  

Obstoječi naročnik?Prijavite se

Komentarji

VEČ NOVIC
Predstavitvene vsebine