Dober dan!

Hitre povezave
Moje naročnineNaročila
Predstavitvena informacija

Čiščenje hladilnih naprav v času COVIDA-19

Pandemija covida-19 je močno prizadela svetovno gospodarstvo in globalno zdravje.
FOTO: Gravyanalytics.com
FOTO: Gravyanalytics.com
26. 10. 2020 | 12:13
26. 10. 2020 | 12:13
5:26
Živilski sektor mora še vedno slediti celotni verigi, da je zagotovljena preskrba s hrano celotnega prebivalstva. Med vrhuncem pandemije covida-19 so ljudje preplavili supermarkete in druge prodajalce hrane, zato so morali delavci v trgovinah z živili še dodatno skrbeti za čistočo in razkuževanje hladilnih naprav. Nakupovalna panika je trenutno rahlo usahnila in trgovci s hrano so s prodajo živil na ravni obiska pred pandemijo. Pri trgovcih še vedno obstaja zaskrbljenost glede načina prenosa SARS-CoV-2 na hladilne naprave in površine, ki se jih dotika veliko rok, zato se trudijo, da ohranjajo hladilno opremo čisto.

Več čiščenja

Med pandemijo covida-19 so vzdrževalci hladilnih naprav opazili večje povpraševanje strank, ki so prosile za vzdrževanje hladilne opreme, povečalo se je povpraševanje po čiščenju hladilnih naprav. V nadaljevanju bomo predstavili primer čiščenja hladilne naprave, ki so nam ga posredovali strokovnjaki iz podjetja Nara hladilna tehnika d. o. o..

Pravilen postopek čiščenja hladilne naprave

Za pravilen postopek čiščenja hladilnih naprav je treba upoštevati naslednje smernice:
  • Prepričajte se, da ste enoto hladilne opreme izključili iz električnega omrežja in vtičnice.
  • Odstranite vse izdelke iz hladilne opreme in vse temeljito očistite, npr. notranja razlitja, saj lahko povzročijo nastanek neprijetnih vonjav in plesni.
  • Hladilno opremo pustite izklopljeno toliko časa, da se popolnoma stali led v zamrzovalniku. Izogibajte se strganju ledu v notranjosti, saj lahko notranjost poškodujete ali celo predrete steno, kar lahko zaustavi celoten hladilni sistem.
  • Ob ponovnem zagonu hladilne opreme preverite, ali hladilna oprema dosega idealno temperaturo, in šele potem izdelke naložite na police, predale ali košare. Temperaturne spremembe lahko resno ogrožajo varnost hrane in prispevajo k bakterijski rasti ter patogeni in navzkrižni kontaminaciji. Površine, ki se jih veliko dotikamo z rokami, kot so ročaji, drsna stekla, dodatno razkužujte. V restavracijah in trgovinah z živili, kjer se vrata hladilnih naprav odpirajo in zapirajo ves dan, je vzdrževanje optimalne temperature enote ključnega pomena. Če enota nima pravilne temperature, bi morali uporabniki hladilnih naprav redno spremljati temperaturo, da se prepričajo, da so živila shranjena v zdravem dosegu. Uporabniki hladilne opreme bi si morali zapomniti kratico ZČT: pretok zraka, čiščenje in temperatura. Angleško ACT (airflow, cleaning and temperature). To je treba zagotavljati zato, da hladilna oprema delujejo varno in zanesljivo.
Omara za pekarstvo FOTO: Nara, lastni arhiv
Omara za pekarstvo FOTO: Nara, lastni arhiv


Med pandemijo covida-19 je veliko restavracij zaprlo svoja vrata ali pa so se preusmerili v tako imenovano storitev prevzema in dostave hrane. Nekatere restavracije, ki so zaprle vrata, so preložile redna vzdrževanja, nekatere pa so se odločile za čiščenje hladilnih naprav in ledomatov. V tem tržnem segmentu je pomembno, da so tudi stroji za izdelovanje ledu očiščeni.

Pravilen postopek čiščenja ledomata

Ledomati potrebujejo globoko čiščenje, ki vključuje odstranjevanje vodnega kamna in razkuževanje, najmanj dvakrat letno. Pogostost čiščenja ledomata je odvisna od okolja in tega, kje ledomat stoji. Čiščenje ledomata je nujno potrebno, če ga nismo uporabljali dalj časa.

Če ledomati niso pravilno izključeni, lahko v njih ostane voda, kar povzroči priložnost za razvoj plesni in rast bakterij. Za pravilen postopek čiščenja je treba upoštevati naslednje smernice:
  • Zamenjajte filtre za vodo, preden vklopite vodo.
  • Preverite, ali je oskrba z vodo vklopljena (če je sistem za filtriranje vode vgrajen v ledomatu ali pomivalnem stroju, sledite navodilom proizvajalca za izklop in ponovni zagon).
  • Očistite in sanirajte led v skladu z navodili za vsako enoto.
  • Očistite in sanirajte zabojnik za led.
  • Vklopite ledomat.
  • Pustite ledomat delovati 24 ur pred začetkom večjega obratovanja, da se napolni zabojnik.
Ledomat FOTO: Aristarco
Ledomat FOTO: Aristarco


Ko se bo ledomat pravilno zagnal, je potrebno redno vzdrževanje glede na specifikacijo proizvajalca.
Glede na poročila Svetovne zdravstvene organizacije še ni povsem znano, kako dolgo virus covid-19 preživi na površinah, a kot kaže praksa, se SARS-CoV-2 obnaša enako kot drugi virusi, ki preživijo na površinah nekaj ur do več dni. Ni dvoma, da sta za omejitev še večjega širjenja okužb zelo pomembna higiena rok in čiščenje vseh površin hladilnih naprav, ne glede na to, kje so nameščene.

V podjetju Nara hladilna tehnika d. o. o. strankam pomagajo s svetovanjem o uporabi in čiščenju hladilne naprave. Lahko pa s spletnim obrazcem naročite redni letni pregled delovanja hladilne naprave in na dolgi rok zagotovite njeno daljšo življenjsko dobo. Čas krize je obdobje sprememb, prilagajanja in tudi novih poslovnih priložnosti.
VEČ NOVIC
Predstavitvene vsebine