Dober dan!

Hitre povezave
Moje naročnineNaročila
Znanoteh

Asteroid je pomahal Zemljanom

Brazilski in ameriški astronomi so ga odkrili pred nekaj dnevi, kako blizu bo letel, pa jim je bilo jasno le nekaj ur pred mimoletom.
Brazilski observatorij ga je opazil prvi. FOTO: Sonear Observatory 
Brazilski observatorij ga je opazil prvi. FOTO: Sonear Observatory 
3. 8. 2019 | 15:44
3. 8. 2019 | 15:44
2:42
Spet je čisto potiho brez velikega pompa, a neprijetno blizu Zemlje letel precej velik asteroid. Kar nekaj astronomskih centrov po svetu budno spremlja nebo in našemu planetu nevarne objekte, a ko mimo nas nepričakovano leti kakšen dovolj velik, da bi le z malenkost drugačno tirnico povzročil veliko škodo, se zavedamo, kako ranljivi smo. Omenjeni vesoljski kamen 2019 OK je v torek potoval samo 73.000 kilometrov stran od Zemlje, kar je precej bliže kot Luna, astronomi pa so njegovo velikost ocenili na med 57 in 130 metri.

Tudi amaterski opazovalci neba bi ga lahko opazili z navadnim daljnogledom, če bi le vedeli, v kateri del neba ga usmeriti. Brazilski in ameriški astronomi so ga odkrili pred nekaj dnevi, kako blizu bo letel, pa jim je bilo jasno le nekaj ur pred mimoletom. »Kratek odzivni čas kaže na to, kako hitro nas lahko kakšen od nevarnih asteroidov preseneti,« je za spletno stran The Conversation povedal Michael Brown, profesor astronomije na avstralski univerzi Monash.

2019 OK FOTO: S. Schmalz / Ison
2019 OK FOTO: S. Schmalz / Ison


In res ni treba seči prav daleč v zgodovino za potrditev njegovih skrbi. Pred šestimi leti je astronome presenetil precej manjši vesoljski objekt s premerom približno 20 metrov, ko je eksplodiral nad ruskim Čeljabinskom, udarni val pa je povzročil kar nekaj škode. Prav mogoče je, da asteroid 2019 OK tudi ob srečanju z Zemljo ne bi povzročil večje škode. Verjetnost padca na naseljeno območje je zelo majhna, poleg tega je pri takšni velikosti objekta prav mogoče, da ta hitro razpade na več manjših, ki nato eksplodirajo visoko v atmosferi. To je še veliko bolj verjetno, če je asteroid nepravilne oblike.

Vseeno bo človeštvo veliko mirneje spalo, ko bodo sistemi za detekcijo nevarnih kamnov bolj zanesljivi, predvsem pa, ko jim bo mogoče spremeniti tirnico ali jih uničiti. Pri Nasi zdaj sledijo več kot 90 odstotkom asteroidov s premerom, večjim od enega kilometra, in orbitami, ki bi se potencialno lahko sekale z Zemljino. Na risalnih deskah pa imajo tudi več načrtov za obrambo pred njimi. Prve preizkuse napovedujejo za leto 2021 v okviru programa Dart (Double Asteroid Redirection Test).

Hvala, ker berete Delo že 65 let.

Berite Delo 3 mesece za ceno enega.

NAROČITE  

Obstoječi naročnik?Prijavite se

Komentarji

VEČ NOVIC
Predstavitvene vsebine