Dobro jutro!

Hitre povezave
Moje naročnineNaročila
Svet

Zvezni uslužbenci brez plače, Trumpovemu kabinetu pa povišica

Vsota, ki jo bodo zaradi povišice v naslednjih desetih letih plačali državljani, ni majhna, suče se okrog 263 milijonov evrov. 
Bela hiša novice o povišanju plač uslužbencem Trumpovega kabineta še ni komentirala. FOTO: Carlo Allegri/Reuters
Bela hiša novice o povišanju plač uslužbencem Trumpovega kabineta še ni komentirala. FOTO: Carlo Allegri/Reuters
A. I.
4. 1. 2019 | 18:17
4. 1. 2019 | 19:23
3:32
Ameriške zvezne agencije so zaprte že več kot dva tedna, številni javni uslužbenci so ostali brez plače, na stotine političnih podpornikov in sodelavcev predsednika Donalda Trumpa pa bo očitno dobilo povišico. Mednje spadajo sekretarji, njihovi namestniki, administratorji in celo ameriški podpredsednik Mike Pence, poroča Washington Post

Povišica v višini približno 10.000 dolarjev letno (8770 evrov) je posledica prav ustavitve financiranja vladnih agencij. Kongres je namreč leta 2013 sprejel zakonsko omejitev povišice za najvišje vladne uslužbence in jo nato vsako leto obnovil. Ta zgornja meja za višino izplačila bo v soboto potekla, kar bo omogočilo povišico številnim posameznikom v Trumpovem kabinetu. 



Sekretarji bodo tako upravičeni do dodatnih 200.00 dolarjev (175.000 evrov) letno, njihovi namestniki nekoliko manj, plača podpredsednika Penca pa se bo povišala za okrog 240000 dolarjev (dobrih 210.000 evrov). Ameriški mediji sicer navajajo, da so demokrati v predstavniškem domu kongresa pripravili več predlogov zakonov za obnovo proračunskega financiranja zveznih agencij, a v njih ni denarja za zid na meji z Mehiko, pri katerem vztraja predsednik Trump, zato možnosti za uspeh ni veliko. 

»Sumim, da se predsednik ne zaveda neskladnosti - njegovi podrejeni bodo dobili povišico, ostali javni uslužbenci pa ne,« je dejal John Palguta, nekdanji izvršni direktor v državni agenciji za človeške vire. »To je strahotno nepravično.«

Ameriške zvezne agencije so zaprte že več kot dva tedna. FOTO: Jim Young/Reuters
Ameriške zvezne agencije so zaprte že več kot dva tedna. FOTO: Jim Young/Reuters


O poteku zamrznitve plač so podrobno razpravljali zaposleni Urada za upravljanje in proračun ter Urada za kadrovske zadeve, ki se tudi sicer redno srečujejo in razpravljajo o težavah zaradi nefinanciranja zveznih agencij. Nekateri so bili tokrat zaskrbljeni, kako se bo nad novico o povišice za Trumpove privržence odzvala javnost. Zvezni uslužbenci so brez plače od 22. decembra. 

»Vsekakor pri ljudeh to ne bo videti dobro,« je opozoril eden od udeležencev posveta, ki pa ni želel biti imenovan. Vsota, ki jo bodo zaradi povišice v naslednjih desetih letih plačali državljani, ni majhna, suče se okrog 300 milijonov dolarjev (263 milijonov evrov). 

»Nedopustno je, da Trumpova administracija sploh razmišlja o povišici,« je bila ostra republikanska predstavnica Nita Lowey. J. David Cox Sr., predsednik Ameriške federacije državnih uslužbencev, je bil za spoznanje bolj piker: »Čudovito je, da je predsednik dal povišico svojim podpornikom. Vsak, ki dela zanj, si jo zasluži.«

Bela hiša novice o povišanju plač uslužbencem Trumpovega kabineta še ni komentirala.

Hvala, ker berete Delo že 65 let.

Berite Delo 3 mesece za ceno enega.

NAROČITE  

Obstoječi naročnik?Prijavite se

Komentarji

VEČ NOVIC
Predstavitvene vsebine