Dobro jutro!

Hitre povezave
Moje naročnineNaročila
Svet

Zelenski se sooča s prvimi težavami

Na izredni seji so poslanci zavrnili predlog predsednika o spremembi volilne zakonodaje.
FOTO: Handout/Reuters
FOTO: Handout/Reuters
STA
22. 5. 2019 | 17:50
22. 5. 2019 | 17:56
1:51
Novi ukrajinski predsednik, dosedanji komik Volodimir Zelenski se kmalu po prevzemu predsedniškega položaja že sooča s prvimi težavami. Na izredni seji sicer razpuščenega parlamenta so poslanci zavrnili predlog predsednika o spremembi volilne zakonodaje za predčasne parlamentarne volitve 21. julija.

Predsednik ukrajinskega parlamenta Andrej Parubij je poleg tega predsedniku države očital, da je z razpustitvijo parlamenta kršil ustavo. Zelenski je moral tudi preklicati odlok o imenovanju namestnice vodje predsedniškega urada, saj je kandidatka zavrnila ponujeni položaj.



FOTO: Genya Savilov/Afp
FOTO: Genya Savilov/Afp


V Moskvi pa so se negativno odzvali na srečanje Zelenskega z ameriškimi politiki in Washingtonu očitali, da Kijevu še naprej narekuje politiko. Zelenski je goste iz Washingtona sicer zaprosil za pomoč proti »ruskemu agresorju« in se zavzel za še ostrejše sankcije Zahoda proti Rusiji, poroča dpa, ki pa ne navaja, s kom se je novi ukrajinski predsednik sestal.

Tiskovni predstavnik Kremlja Dmitrij Peskov je po poročanju ruske tiskovne agencije Interfax dejal, da ne obstajajo nobeni signali za morebitno normalizacijo odnosov med Moskvo in Kijevom. »Čakamo na te korake,« je dejal. Rusijo moti predvsem novi ukrajinski zakon o uradnem jeziku, ki naj bi po oceni Moskve diskriminiral rusko govoreče prebivalce Ukrajine.

Sorodni članki

Hvala, ker berete Delo že 65 let.

Berite Delo 3 mesece za ceno enega.

NAROČITE  

Obstoječi naročnik?Prijavite se

Komentarji

VEČ NOVIC
Predstavitvene vsebine