Dober dan!

Hitre povezave
Moje naročnineNaročila
Svet

Zelenski: Rusija v dveh dneh izvedla več deset napadov z brezpilotnimi letali

Moskva je doslej skupno izvedla približno 4500 raketnih napadov in več kot 8000 zračnih napadov.
Gasilci gasijo požar, ki se je zanetil po streljanju brezpilotnega letalnika. FOTO: State Emergency Service of Ukraine/Reuters
Gasilci gasijo požar, ki se je zanetil po streljanju brezpilotnega letalnika. FOTO: State Emergency Service of Ukraine/Reuters
STA
28. 10. 2022 | 08:01
28. 10. 2022 | 08:41
2:44

Rusija je v zadnjih dveh dneh v Ukrajini izvedla več kot 30 napadov z brezpilotnimi letali iranske izdelave, je v svojem dnevnem govoru v četrtek dejal ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski in hkrati dodal, da je Moskva doslej skupno izvedla približno 4500 raketnih napadov in več kot 8000 zračnih napadov.

Kijev in njegove zahodne zaveznice so Moskvo v zadnjih tednih večkrat obtožili, da v napadih na Ukrajino uporablja brezpilotna letala iranske izdelave. Po navedbah ukrajinskih oblasti je Rusija v napadih proti civilnemu prebivalstvu skupno uporabila približno 400 brezpilotnih letal, naročila pa jih je menda okoli 2000.

image_alt
Ruska najemniška vojska novači Afganistance

Uporabo tovrstnih letal je v četrtek med obiskom v kanadski prestolnici Ottawa kritiziral tudi ameriški državni sekretar Antony Blinken. Označil jo je za grozljivo in ruske poveljnike obtožil, da naprave uporabljajo za pobijanje ukrajinskih civilistov in uničevanje infrastrukture, pomembne za ogrevanje ter dobavo elektrike in vode, poroča BBC.

»Kanada in ZDA bodo še naprej sodelovale z našimi zavezniki in partnerji pri razkrivanju, odvračanju in preprečevanju zagotavljanja tega orožja iz Irana,« je obljubil.

Teheran je sicer večkrat zanikal, da bi s Kremljem sklenil kakršen koli sporazum o dobavi orožja, prav tako Moskva vseskozi zanika uporabo brezpilotnih letal iranske izdelave.

Iranski zunanji minister Hosein Amir Abdolahian je v sredo obtožbe označil za neutemeljene in Ukrajino pozval, naj predloži vse dokaze, ki jih imajo. »Če nam bo jasno, da je Rusija v vojni proti Ukrajini uporabila iranska brezpilotna letala, nas to vprašanje zagotovo ne bo pustilo ravnodušne,« je še dodal.

V četrtek pa je dejanja iranskega režima kritiziral tudi izraelski predsednik Jicak Hercog. »Dejstvo je, da Iran s svojimi dejanji, ko ubija lastne državljane in si v nedogled prizadeva za jedrsko orožje, ogroža ves svet. Zdaj pa ubija tudi nedolžne civiliste v Ukrajini,« je Hercog dejal ob robu srečanja z ameriškim predsednikom Joejem Bidnom.

Sorodni članki

Hvala, ker berete Delo že 65 let.

Berite Delo 3 mesece za ceno enega.

NAROČITE  

Obstoječi naročnik?Prijavite se

VEČ NOVIC
Predstavitvene vsebine