Dobro jutro!

Hitre povezave
Moje naročnineNaročila
Svet

Zelenski: Kijev bo storil vse za obrambo Donbasa

V članku povzemamo relevantne informacije o dogajanju v Ukrajini na 94. dan vojne.
Mesto Bakmut v regiji Donbas. FOTO: Aris Messinis/Afp
Mesto Bakmut v regiji Donbas. FOTO: Aris Messinis/Afp
STA, A. I., B. T.
28. 5. 2022 | 09:03
28. 5. 2022 | 16:07
6:25

15.14 Putin z Macronom in Scholzem o dobavah orožja Ukrajini in prehranski krizi

Ruski predsednik Vladimir Putin je v današnjem telefonskem pogovoru francoskega predsednika Emmanuela Macrona in nemškega kanclerja Olafa Scholza opozoril na nevarnosti okrepljenih dobav orožja Ukrajini, češ da bi te lahko še dodatno destabilizirale razmere in poglobile humanitarno krizo na vzhodu Ukrajine.

Rusija je pripravljena iskati načine za nemoten izvoz žita iz ukrajinskih pristanišč, je Putin zagotovil Macronu in Scholzu, so sporočili iz Kremlja. »Povečanje dobav ruskih gnojil in kmetijskih proizvodov bo tudi pomagalo zmanjšati napetosti na svetovnem prehranskem trgu, kar bo seveda zahtevalo umik relevantnih sankcij,« je ruski predsednik sporočil voditeljema dveh največjih evropskih gospodarstev, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Scholz in Macron sta Putina med 80-minutnim telefonskim pogovorom pozvala k razglasitvi premirja in umiku ruskih sil iz Ukrajine. Prav tako sta ga pozvala k neposrednim pogajanjem z ukrajinskim predsednikom Volodimirjem Zelenskim in k izpustitvi 2500 ukrajinskih borcev, ki so jih zajele ruske sile ob koncu bitke za Mariupolj. Do telefonskega pogovora voditeljev treh držav je prišlo na prošnjo Macrona in Scholza, so sporočili iz urada nemškega kanclerja.

Putin se je o možnosti za rusko deblokado izvoza žita iz ukrajinskih pristanišč v petek pogovarjal še z avstrijskim kanclerjem Karlom Nehammerjem, v četrtek pa z italijanskim premierjem Mariom Draghijem.

Vojaška invazija Moskve v Ukrajini in vrsta mednarodnih sankcij proti Rusiji so močno otežile ali celo prekinile dobavo gnojil, pšenice in drugega blaga iz obeh držav, zaradi česar so se zvišale cene hrane in goriva, zlasti v državah v razvoju. Dodatne težave na svetovnem prehranskem trgu je povzročila še ruska blokade ukrajinskih pristanišč, za kar pa v Moskvi krivijo Ukrajince, ki naj bi minirali vode v Črnem morju in s tem onemogočili varno plovbo civilnim ladjam.

Najbolj intenzivni spopadi zadnje dni potekajo prav na vzhodu Ukrajine, kjer ruske sile postopoma izrivajo ukrajinsko vojsko iz regije Donbas.

13.34 Nekdanji ukrajinski predsednik Porošenko trdi, da so mu preprečili izstop iz države

Bivši predsednik Ukrajine Petro Porošenko je danes sporočil, da mu je bil onemogočen izstop iz Ukrajine. Pri tem je ukrajinsko vlado obtožil kršenja t. i. političnega premirja, ki je v veljavi od začetka vojne v Ukrajini. Porošenko je bil namenjen v Litvo, kjer naj bi se kot član ukrajinske delegacije udeležil srečanja parlamentarne skupščine Nata, a so ga ustavili na meji, so danes sporočili iz urada bivšega ukrajinskega predsednika. Kot so dodali, je imel Porošenko vsa potrebna uradna dovoljenja, da zapusti državo.

Porošenko bi se v Vilni predvidoma srečal tudi s tamkajšnjim predsednikom Gitanasom Nausedo in s skupino evroposlancev. Iz Litve naj bi nato potoval v nizozemski Rotterdam, kjer naj bi se udeležil kongresa Evropske ljudske stranke, so sporočili.

11.33 Rusi naj bi zavzeli Liman

Ruska vojska pa je nato danes potrdila, da je zavzela strateško mesto Liman na vzhodu Ukrajine, ki leži na poti do mest Slovjansk in Kramatorsk, ki sta še vedno pod nadzorom Kijeva. Rusija izvaja tudi silovite raketne napade na mesti Bahmut in Soledar v regiji Doneck, je sporočil tiskovni predstavnik ruskega obrambnega ministrstva Igor Konašenkov.

Rusko obrambno ministrstvo je s tem potrdilo navedbe proruskih separatistov, ki so v petek sporočili, da so zavzeli Liman. Ukrajinski generalštab je sicer v svojem zadnjem poročilu o razmerah navedel, da se boji okoli njega nadaljujejo.

10.32 Ukrajinska pravoslavna cerkev pretrgala vezi z Rusijo

Ukrajinska pravoslavna cerkev moskovskega patriarhata je v petek pretrgala vezi z rusko pravoslavno cerkvijo in razglasila »popolno samostojnost in neodvisnost« od Moskve, saj se ne strinja s stališčem moskovskega patriarha Kirila glede vojne v Ukrajini. Moskovska veja pravoslavne cerkve v Kijevu je sporočila, da obsoja vojno, ter pozvala Ukrajino in Rusijo, naj nadaljujeta pogajanja in ustavita prelivanje krvi.

Vodja ruske pravoslavne cerkve, patriarh Kiril, trdno stoji za ruskim predsednikom Vladimirjem Putinom v njegovi invaziji na Ukrajino, ki se je začela 24. februarja. V zadnjem času se je v ukrajinski pravoslavni cerkvi moskovskega patriarhata okrepil pritisk, da bi se odcepila od Moskve. Na stotine duhovnikov je celo pozvalo k ustanovitvi cerkvenega sodišča proti patriarhu. Ukrajinska pravoslavna cerkev moskovskega patriarhata je po številu župnij največja pravoslavna cerkev v Ukrajini.

Rusija izvaja tudi silovite raketne napade na mesti Bahmut in Soledar v regiji Doneck. FOTO: Valentyn Ogirenko/Reuters
Rusija izvaja tudi silovite raketne napade na mesti Bahmut in Soledar v regiji Doneck. FOTO: Valentyn Ogirenko/Reuters

09.00 Zelenski: Kijev bo storil vse za obrambo Donbasa

Ruske sile krepijo ofenzivo na vzhodu Ukrajine, razmere v regijah Lugansk in Doneck pa so izjemno težke, je v petkovem večernem videonagovoru opozoril ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski. Ukrajinska vojska brani državo z vsemi razpoložljivimi sredstvi, Kijev pa bo storil vse za obrambo Donbasa, je zatrdil. »Razmere v Donbasu so zelo, zelo težke,« je dejal Zelenski. »Varujemo svojo državo in delamo vse, da bi okrepili obrambo regije,« je dejal. »Če okupatorji mislijo, da bosta Liman in Severodoneck njihova, se motijo. Donbas bo ukrajinski,« je zatrdil.

Status mesta Liman v Donecku je nejasen, saj sredi ostrih spopadov proruski separatisti trdijo, da so ga zavzeli, medtem ko je ukrajinski generalštab v svojem zadnjem poročilu o razmerah navedel, da se boji okoli njega nadaljujejo. Ukrajinsko mesto Severodonetsk je skoraj popolnoma obkoljeno z ruskimi enotami, so v petek sporočile ukrajinske oblasti. Medtem Moskva trdi, da je to mesto že obkolila.

Sorodni članki

Hvala, ker berete Delo že 65 let.

Berite Delo 3 mesece za ceno enega.

NAROČITE  

Obstoječi naročnik?Prijavite se

Komentarji

VEČ NOVIC
Predstavitvene vsebine