Pozdravljeni!

Hitre povezave
Moje naročnineNaročila
Svet

Zdravnik naskrivaj zaplodil skoraj petdeset otrok

Priznani strokovnjak je ženskam, ki so se napotile v njegovo kliniko na umetno oploditev, »daroval« kar svojo spermo.
Konec osemdesetih let so ZDA zaradi nevarnosti okužbe s HIV prepovedali uporabo sveže sperme pri umetnih oploditvah. FOTO: Pichi Chuang/Reuters
Konec osemdesetih let so ZDA zaradi nevarnosti okužbe s HIV prepovedali uporabo sveže sperme pri umetnih oploditvah. FOTO: Pichi Chuang/Reuters
J. K.
25. 3. 2019 | 16:43
25. 3. 2019 | 16:50
2:25
Donald Cline, strokovnjak za oploditve iz Indianapolisa v ZDA, je v osemdesetih letih prejšnjega stoletja s svojo spermo umetno zaplodil najmanj oseminštirideset otrok. Njegovi potomci so ga razkrinkali povsem po naključju dobra tri desetletja pozneje, ko so z genetskimi testi raziskovali svoje korenine. Razkritje je sprožilo burne odzive, prevarani pacienti in njihovih otroci pa zdaj zahtevajo, da zvezna država Indiana uvede strožjo zakonodajo pri sankcioniranju goljufij na področju oploditev z biomedicinsko pomočjo, poroča ameriška revija The Atlantic.

Cline je odprl svojo privatno kliniko leta 1979, ko je bila umetna osemenitev še relativno nova veda. Pridobil si je sloves uspešnega zdravnika, ker je uporabljal svežo spermo namesto zamrznjene, v njegovo ustanovo pa so prihajali pari, ki niso imeli veliko uspeha v drugih klinikah. Pacientom je zatrdil, da so seme darovali mladi zdravniški specializanti.


Za nevestno delo 500 dolarjev kazni


»Počutim se, kot da bi me posilil najmanj petnajstkrat,« je povedala 66-letna Liz White, ki je med letoma 1981 in 1982 večkrat obiskala Clineovo kliniko. Kaj je spodbudilo priznanega zdravnika, da se je odločil kršiti etična in moralna načela ter zlorabiti zaupanje svojih pacientov? »Morda se je igral boga, nemara pa je bilo njegovo početje spolne narave,« je dejala 37-letna Jacoba Ballard, ena od številnih potomcev, ki jih je zaplodil Cline.

Ker v Indiani – tako kot v preostalih zveznih državah – ni zakonov, ki bi zdravnikom izrecno prepovedali, da bi pri oplojevanju uporabili svojo spermo, je nekdanji strokovnjak za umetno oploditev prejel samo 500 dolarjev kazni ter eno leto pogojnega zapora in še to zaradi oviranja preiskave. Njegovi potomci in pacienti so že napovedali individualne tožbe, prav tako pa so vložili predlog za spremembo zakonodaje.

Hvala, ker berete Delo že 65 let.

Berite Delo 3 mesece za ceno enega.

NAROČITE  

Obstoječi naročnik?Prijavite se

Komentarji

VEČ NOVIC
Predstavitvene vsebine