Dober dan!

Hitre povezave
Moje naročnineNaročila
Svet

Z ladje Open Arms izkrcali 27 mladoletnih migrantov

Notranji minister Matteo Salvini se je uklonil premieru Giuseppeju Conteju. Dovolil je izkrcanje.
FOTO: Guglielmo Mangiapane/Reuters
FOTO: Guglielmo Mangiapane/Reuters
V. U.
17. 8. 2019 | 19:16
17. 8. 2019 | 19:16
3:24
Podpremier italijanske vlade in aktualni notranji minister Matteo Salvini gotovo upa, da bodo 20. avgusta v Rimu sprožili glasovanje o nezaupnici premieru Giuseppeju Conteju, kar bi vodilo v predčasne volitve, a se je premieru danes glede visoko spolitizirane drame migrantov na ladji Open Arms pred Lampeduso, ki traja že več kot dva tedna, uklonil.

Kot poroča italijanski tisk, je dovolil izkrcanje mladoletnih migrantov, z ladje, ki je, zatem ko so ji po dolgih dnevih čakanja dovolili vplutje v italijansko teritorialno morje, zasidrana nekaj sto metrov pred obalo otoka. 27 med njimi, ki so mladoletni in brez spremstva, je danes stopilo na pomol v pristanišču.

Conte je Salviniju pred tem vnovič zagotovil, da je evropska komisija zagotovila, da so migrante z ladje Open Arms pripravljeni sprejeti v Franciji, Nemčiji, Luksemburgu, Portugalski, Romuniji in Španiji, in sicer ne glede na njihovo starost.

FOTO: Guglielmo Mangiapane/Reuters
FOTO: Guglielmo Mangiapane/Reuters

 

Drama traja že 16 dni


Dovoljenja za vplutje ladje še vedno ni, Salvini pa je v današnjem javno objavljenem pismu premieru zagotovil, da je dovoljenje za omenjenih 27 migrantov izdal proti svoji volji. Le zato, ker gre za primer v njegovi kompetenci, »kot še en primer zvestega sodelovanja«.

Medtem so v mestu Agrigento angažirali skupino zdravnikov, ki bo preverila zdravstveno in higiensko situacijo na ladji z 134 migranti. Na njej so že 16 dni.

FOTO: Guglielmo Mangiapane/Reuters
FOTO: Guglielmo Mangiapane/Reuters


»V 16 dnevih bi zlahka prišli domov v Španijo,« je o ladji, ki pripada španski nevladni organizaciji, Salvini tvitnil v svojem znanem slogu. Ponovil je stališče, da bitke nevladnih organizacij za reševanja migrantov v Sredozemlju niso humanitarne, pač pa politične, izbojevane na plečih migrantov. »Ne bom popustil,« je pripisal.

Prvih 13 migrantov je na tla Lampeduse stopilo včeraj, in sicer mladoletnikov v spremstvu sorodnikov. Razlog dovoljenja za izkrcanje je bilo njihovo zdravstveno stanje, a je italijanski tisk kmalu zatem navedel besede zdravnika, ki jih je pregledal in izjavil, da niso bili bolni. Le pri enem migrantu je zaznal lažje vnetje ušesa. Poročilo je bilo v izrazitem nesoglasju z alarmantnimi poročili z ladje o zdravstvenem in psihičnem stanju migrantov.



FOTO: Reuters
FOTO: Reuters

Hvala, ker berete Delo že 65 let.

Berite Delo 3 mesece za ceno enega.

NAROČITE  

Obstoječi naročnik?Prijavite se

Komentarji

VEČ NOVIC
Predstavitvene vsebine