Pozdravljeni!

Hitre povezave
Moje naročnineNaročila
Svet

Z davkom na dediščino nad finančno neenakost

V ZDA je mogoče na potomce neobdavčeno prenesti do enajst milijonov dolarjev premoženja.
Razmišljajo o višjih davkih na dediščino. FOTO: Shutterstock
Razmišljajo o višjih davkih na dediščino. FOTO: Shutterstock
STA, P. M.
11. 5. 2021 | 16:20
1:57
Organizacija za ekonomsko sodelovanje in razvoj (OECD) je zvišanje davka na dediščino danes označila za ukrep, s katerim bi hkrati naslovili vse večjo finančno neenakost ter izboljšali stanje državnih financ, poroča francoska tiskovna agencija AFP. Organizacija izpostavlja tudi možnost višjih davkov na nepremičnine in darila.

Poročilo o obdavčitvi dediščine izpostavlja, da ima v 27 članicah OECD 10 najbogatejših gospodinjstev v lasti okoli polovico celotnega bogastva države. Najbogatejši odstotek ima v lasti skoraj petino, natančneje osemnajst odstotkov premoženja.

»Obdavčitev dediščine je lahko pomemben instrument za naslavljanje neenakosti zlasti v trenutnem okviru vztrajno visoke premoženjske neenakosti in novih pritiskov na javne finance, povezanih s pandemijo covida-19,« navaja poročilo.

V OECD med drugim izpostavljajo, da članice z davkom na dediščino večinoma zberejo zelo malo prihodkov - ti v povprečju predstavljajo okoli 0,5 odstotka vseh davčnih prihodkov. Pri tem pa so razlike med državami velike; v ZDA, denimo, vrsta izjem nekaterim omogoča, da na potomce neobdavčeno prenesejo do 11 milijonov dolarjev premoženja, v Belgiji ta znesek znaša okoli 17.000 dolarjev.

Obdavčitev dediščine ni rešitev vseh težav, priznavajo v OECD, vendar menijo, da so argumenti za krepitev pobranih davkov iz tega naslova močni. Sicer pa kot dobre možnosti za naslovitev težave krepitve finančne neenakosti vidijo tudi druge reforme - kot so obdavčitev prihodkov iz kapitala.

Sorodni članki

Hvala, ker berete Delo že 65 let.

Berite Delo 3 mesece za ceno enega.

NAROČITE  

Obstoječi naročnik?Prijavite se

Komentarji

VEČ NOVIC
Predstavitvene vsebine