Pozdravljeni!

Hitre povezave
Moje naročnineNaročila
Svet

WHO zaradi opičjih koz razglasila javnozdravstveno krizo globalnih razsežnosti

Svetovna zdravstvena organizacija ocenjuje, da obstaja nevarnost, da bi se opičje koze razširile po svetu.
Letos so v primerjavi z enakim obdobjem lani zabeležili 160-odstotno povečanje števila primerov. FOTO: Arlette Bashizi Reuters
Letos so v primerjavi z enakim obdobjem lani zabeležili 160-odstotno povečanje števila primerov. FOTO: Arlette Bashizi Reuters
STA
14. 8. 2024 | 20:11
14. 8. 2024 | 20:11
0:26

Svetovna zdravstvena organizacija (WHO) je zaradi izbruha nove različice opičjih koz v Afriki danes razglasila javnozdravstveno krizo globalnih razsežnosti, kar je najvišja stopnja opozorila, poročajo tuje tiskovne agencije.

Svetovna zdravstvena organizacija ocenjuje, da obstaja nevarnost, da bi se opičje koze prvič po letu 2022 znova razširile po svetu in postale tveganje v več državah, so sporočili po današnjem zasedanju odbora WHO za nujne primere v Ženevi.

Kot je povedal generalni direktor organizacije Tedros Adhanom Ghebreyesus, je WHO pri razglasitvi krize upoštevala priporočilo neodvisnih strokovnjakov za opičje koze.

Razglasitev javnozdravstvene krize sicer nima konkretnih posledic. Njen namen je opozoriti pristojne oblasti po vsem svetu in jih pozvati k pripravi na morebitne izbruhe.

image_alt
Opičje koze vse bliže Sloveniji

Po podatkih, ki jih je prejšnji teden objavil nadzorni zdravstveni organ Afriške unije, so od januarja 2022 v 16 afriških državah zabeležili skupno 38.465 primerov opičjih koz s 1456 smrtnimi primeri. Letos so v primerjavi z enakim obdobjem lani zabeležili 160-odstotno povečanje števila primerov.

Opičje koze so pri ljudeh prvič odkrili leta 1970 v Demokratični republiki Kongo.

Odtlej je bilo širjenje okužb med ljudmi omejeno predvsem na nekatere zahodno- in srednjeafriške države. Maja 2022 so se primeri okužb opičjih koz, ki povzroča vročino, bolečine v mišicah in izpuščaje na koži, začeli hitro širiti po vsem svetu, predvsem med homoseksualnimi moškimi.

Leta 2022 so opičje koze v angleščini preimenovali v mpox, da bi se izognili stigmatizaciji, ki izhaja iz prvotnega imena.

Sorodni članki

Hvala, ker berete Delo že 65 let.

Berite Delo 3 mesece za ceno enega.

NAROČITE  

Obstoječi naročnik?Prijavite se

Komentarji

VEČ NOVIC
Predstavitvene vsebine