Dober dan!

Hitre povezave
Moje naročnineNaročila
Svet

Vulkan pokazal svojo moč (VIDEO)

Pepel in kamenje je pognalo dva kilometra visoko. V vasi Ginostra pod vznožjem ognjenika so začeli z odstranjevanjem vulkanskega pepela.
Dramatičen izbruh vulkana Stromboli. FOTO: Giovanni Isolino/AFP
Dramatičen izbruh vulkana Stromboli. FOTO: Giovanni Isolino/AFP
S. S.
4. 7. 2019 | 07:27
4. 7. 2019 | 15:19
2:06
Visoko v nebo je poletelo kamenje ob izbruhu vulkana Stromboli na otoku severno od Sicilije. Priljubljeno počitniško destinacijo je objel vulkanski dim. Reševalci so sporočili, da je zaradi izbruha zagorelo na zahodni strani pobočja Strombolija, požare gasijo tudi z letalom.



Iz vasi Ginostra so evakuirali prebivalce, ladje so z otoka odpeljale tudi več turistov. Župan sosednjega otoka Salina Domenico Arabia je povedal, da so pri njih preventivno zaprli plaže. V vasi Ginostra pod vznožjem ognjenika so danes začeli odstranjevati vulkanski pepel, poročajo tuje tiskovne agencije.

Gasilci s pomočjo letal so dopoldne še vedno gasili požare, ki so izbruhnili v sredo. Do danes so zabeležili dva lažja potresna sunka. Oblasti zagotavljajo, da so se razmere na otoku normalizirale. Ljudem pa svetujejo, naj se raje ne kopajo, saj obstaja možnost manjših cunamijev, kljub temu se je, kot navaja AFP, danes nekaj ljudi vseeno kopalo.

Lokalni gasilci so potrdili, da je ena oseba ob izbruhu umrla, še ena pa je poškodovana. 35-letnika s Sicilije je smrtno zadel kamen, njegov brazilski prijatelj je menda ranjen. Vulkan je s svojimi 924 metri priljubljen med turisti, ki se povzpnejo na vrh in pogledajo v krater.

FOTO: Giovanni Isolino/AFP
FOTO: Giovanni Isolino/AFP


Marco Neri, vulkanolog z italijanskega nacionalnega inštituta za geofiziko, je povedal, da so izbruhi za Stromboli redki. Zadnji je bil leta 2007. »Tokrat je šlo za izjemno silovito eksplozijo. Pepel in kamenje je odneslo dva kilometra visoko. K sreči so se izbruhi že umirili,« je povedal.

Sorodni članki

Hvala, ker berete Delo že 65 let.

Vsebine, vredne vašega časa, za ceno ene kave na teden.

NAROČITE  

Obstoječi naročnik?Prijavite se

Komentarji

VEČ NOVIC
Predstavitvene vsebine