Dobro jutro!

Hitre povezave
Moje naročnineNaročila
Svet

Močan izbruh vulkana Stromboli

Poročajo o eni smrtni žrtvi. Na otok je bil poslan čoln, do zdaj so evakuirali sedemdeset turistov in domačinov.
Splošne evakuacije otoka oblasti za zdaj niso odredile. FOTO: Reuters
Splošne evakuacije otoka oblasti za zdaj niso odredile. FOTO: Reuters
STA, Be. B.
3. 7. 2019 | 21:48
3. 7. 2019 | 22:58
2:59
Popoldne je izbruhnil vulkan Stromboli na enem od Liparskih otokov severno od Sicilije. Kot poročajo tuje tiskovne agencije, je izbruh enega najbolj aktivnih vulkanov na svetu strah v kosti nagnal predvsem turistom na tem območju Italije. Za zdaj poročila govorijo o eni smrtni žrtvi.

Umrl je pohodnik, ki je bil s prijateljem na poti ob 900 metrov visokem vulkanu. 35-letnika iz Silicije je zadel kamen, njegov brazilski prijatelj naj bi bil ranjen, je za italijansko tiskovno agencijo Ansa povedal župan občine Lipari na sosednjem otoku Marco Giorgianni. Poleg smrtne žrtve, je nekaj ljudi poškodovanih, a kot je po poročanju AFP dejal eden od reševalcev, ne gre za resnejše poškodbe.

Na majhen otok so že poslali mornariški čoln za možno evakuacijo – evakuirali so že sedemdeset turistov in prebivalcev. Gasilci na otoku gasijo ognjene zublje, kot pa je za BBC povedala ena od zaposlenih v hotelu na otoku, so videli močno eksplozijo in glasno donenje. »Prisluhnili smo in potem se je nad nami naenkrat prikazal oblak pepela. Vso nebo je bilo polno pepela,« je povedala.

Na pobočju vulkana je izbruhnilo več požarov, na otoku je veliko dima, videti je tekočo lavo. FOTO: AFP
Na pobočju vulkana je izbruhnilo več požarov, na otoku je veliko dima, videti je tekočo lavo. FOTO: AFP
Po poročanju italijanskih medijev, ki jih povzemajo tuje tiskovne agencije, so nekateri turisti v strahu skakali v morje, nekateri so se v čolnih iz kraja Ginostra odpravili na sosednji otok Lipari. Vulkanski otok ima sicer 500 stalnih prebivalcev, poleti pa pridejo naravno znamenitost občudovat tudi številni turisti.

Nekaj pred 16. uro je prišlo do dveh velikih eksplozij, iz vseh aktivnih odprtin vulkana je tekla lava, oblak pepela pa sega dva kilometra v višino.

Čeprav gre za aktivni vulkan, je po pričevanju lokalnega duhovnika Giovannija Longa tokraten izbruh dih jemajoč. »Bilo je kot v peklu, z neba je padal ognjeni dež,« je dejal. Na pobočju vulkana je izbruhnilo več požarov, na otoku je veliko dima, videti je tekočo lavo.

FOTO: Reuters
FOTO: Reuters




Hvala, ker berete Delo že 65 let.

Berite Delo 3 mesece za ceno enega.

NAROČITE  

Obstoječi naročnik?Prijavite se

Komentarji

VEČ NOVIC
Predstavitvene vsebine