Dobro jutro!

Hitre povezave
Moje naročnineNaročila
Svet

Ukrajina in Moldavija uradno začeli pristopna pogajanja z EU

Von der Leynova je pogajanja za vstop Moldavije in Ukrajine označila kot zahtevna. Predsednica EP Metsola je ob tem zapisala, da gre za zgodovinski trenutek.
Ursula von der Leyen z ukrajinskim predsednikom Volodimirjem Zelenskim. FOTO: Yves Herman/Reuters
Ursula von der Leyen z ukrajinskim predsednikom Volodimirjem Zelenskim. FOTO: Yves Herman/Reuters
STA
25. 6. 2024 | 11:04
25. 6. 2024 | 20:36
8:53

Predsednica Evropske komisije Ursula von der Leyen je Ukrajini in Moldaviji zaželela uspešen začetek pogajanj o vstopu v EU. Opozorila je, da bodo pogajanja zahtevna in da ne bo bližnjic. Podobno je poudaril predsednik Evropskega sveta Charles Michel, ki je zagotovil podporo obema državama pri tem. 

Ukrajina je danes uradno začela pogajanja o vstopu v Evropsko unijo. Ukrajinski premier Denis Šmihal je ob tem dejal, da se zavedajo, da jih čaka še veliko dela, a so pripravljeni na to. Evropski komisar Oliver Varhelyi je po medvladni konferenci, s katero so se pogajanja začela, napovedal, da bodo kmalu začeli pregled usklajenosti zakonodaje.

Belgijska zunanja ministrica Hadja Lahbib, katere država trenutno predseduje Svetu EU, je danes odprla medvladno konferenco z Ukrajino, s čimer so se uradno začela pogajanja o vstopu te države v EU.

Ob prihodu na konferenco je dejala, da gre za zgodovinski trenutek. Poudarila je, da je Ukrajina že doslej kljub vojni storila veliko, da bi se približala EU, vendar pa jo čaka še precej dela.

Storili bodo vse, da bodo vstopili v EU

»Povsem razumemo, da nas na poti k članstvu čaka še veliko dela, vendar pa smo pripravljeni na to,« je v nagovoru prek videokonference dejal Šmihal. Dodal je, da bodo storili vse, kar je v njihovi moči, da bodo lahko vstopili v EU.

Poudaril je še, da je članstvo Ukrajine v uniji najboljši možen odgovor na izzive, s katerimi se trenutno sooča Evropa, in edinstvena priložnost za okrepitev Evropske unije. »Današnji dan predstavlja novo poglavje v odnosih med Ukrajino in Evropsko unijo,« je še povedal.

Na medvladni konferenci je ukrajinska delegacija pod vodstvom podpredsednice vlade Olge Stefanišine predstavila ukrajinsko pogajalsko izhodišče.

EU pa je Kijevu predstavila pogajalski okvir, v katerem je pravni red EU razdeljen na 33 poglavij, združenih v šest tematskih sklopov. Ključen je sklop, povezan z vladavino prava, s katerim se pogajanja začnejo in končajo. Preostali sklopi se nanašajo na notranji trg; konkurenčnost in vključujočo rast; zeleni načrt in trajnostno povezljivost; vire, kmetijstvo in kohezijo ter zunanje odnose.

Danes poglavij oziroma sklopov še niso odpirali. Zdaj bo sledil pregled usklajenosti ukrajinske nacionalne zakonodaje z evropsko, v okviru katerega bodo določili, katera so ključna vprašanja, ki jih bodo morali nasloviti v okviru pogajanj, je po konferenci pojasnil evropski komisar za širitev Varhelyi.

Ukrajino je pozval, naj se tudi v času pogajanj o določenih vprašanjih pogovarja s posameznimi članicami. Pri tem je komisar iz Madžarske izpostavil vprašanje pravic manjšin.

Stefanišina, Lahbib in Varhelyi so se na novinarski konferenci po prvi medvladni konferenci strinjali, da se mora na sprejetje novih članic pripraviti tudi EU. Varhelyi se je zavzel za to, da bi bila naslednja Evropska komisija komisija širitve, kar pomeni, da bi EU nove članice sprejela pred koncem leta 2029, vendar pa bodo morale države kandidatke izpolniti pogoje za to.

Podpredsednica ukrajinske vlade pa je glede izjave predsednika Evropskega sveta Charlesa Michela, da morajo biti unija in države kandidatke do leta 2030 pripravljene na širitev, dejala, da je ukrajinska časovnica še bolj optimistična.

Ukrajina je prošnjo za članstvo v EU vložila le nekaj dni po začetku ruske agresije konec februarja 2022, že junija istega leta so ji voditelji držav članic EU podelili status države kandidatke, decembra lani pa so odobrili še začetek pogajanj z njo. Ta bi lahko trajala več let, tudi več kot deset.

Moldavski premier: Na pot se podajajo samozavestno in odločno

Po Ukrajini je danes pozno popoldne pristopna pogajanja z EU začela še Moldavija, ki je prošnjo za članstvo spričo ruske agresije na Ukrajino vložila marca 2022. Moldavski premier Dorin Recean je na medvladni konferenci v Luxembourgu izpostavil, da se na to pot podajajo samozavestno in odločno.

»Današnji začetek pogajanj o vstopu Moldavije v Evropsko unijo je zgodovinski dogodek,« je povedal Recean. Zagotovil je, da Moldavija svojo prihodnost vidi v Evropski uniji in da bodo storili vse, da bi ta strateški cilj tudi dosegli.

Po njegovih besedah se v Kišinjovu zavedajo, da so pred njimi težka pogajanja. »Vendar pa na to pot stopamo s samozavestjo in odločnostjo ter jasno vizijo za našo prihodnost,« je poudaril.

Z vstopom v EU bo Moldavija prispevala k širšemu skupnemu evropskemu prostoru miru, varnosti in stabilnosti, je še dejal moldavski premier.

Dodal je, da njegova država sprejema pogajalski okvir, ki ga je pripravila EU. Ta opredeljuje načela, na katerih bodo temeljila pogajanja, njihovo vsebino in potek. Pravni red EU je razdeljen na 33 poglavij, ki so razdeljena v šest tematskih sklopov.

Na današnji medvladni konferenci še ni predvideno odpiranje pogajalskih poglavij oziroma sklopov, se bo pa zdaj začel pregled usklajenosti moldavske nacionalne zakonodaje z evropsko.

Bližnjic ne bo

Kot je von der Leyen dejala v videu, objavljenem na družbenem omrežju X, so Ukrajinci in Moldavci kljub ruski agresiji na Ukrajino pokazali neomajno odločenost, da želijo biti del evropskega projekta, in sprožili obsežne reforme.

»Vedo, da bo njihova pot zahtevna. Pristopna pogajanja so namenjena pripravi držav kandidatk na prevzemanje odgovornosti, ki jo prinaša članstvo. Zato ne bo bližnjic,« je poudarila. Obenem bodo pogajanja po njenih besedah polna priložnosti za Ukrajino in Moldavijo, pa tudi za celotno unijo.

»Skupaj lahko zgradimo večjo, bolj dinamično in v prihodnost zazrto Evropo. Zato vam želim zelo uspešen začetek pristopnih pogajanj,« je še povedala von der Leynova.

Podobno je v pisni izjavi poudaril predsednik Evropskega sveta Charles Michel, ki je dejal, da sta obe državi pokazali izjemno zavezanost reformam in evropskim vrednotam.

»Gre za začetek dolge poti. Medtem ko danes obeležujemo pomemben korak naprej, moramo tudi priznati, da bo nadaljnja pot zahtevala stalne napore, predanost in dodatne temeljite reforme,« je zapisal. Zagotovil je, da bodo institucije in članice EU Kijevu in Kišinjovu nudile podporo na vsakem koraku te poti.

Ursula von der Leyen. FOTO: Denis Balibouse/Reuters
Ursula von der Leyen. FOTO: Denis Balibouse/Reuters

Predsednica Evropskega parlamenta Roberta Metsola pa je na omrežju X zapisala, da se bo 25. junij 2024 zapisal v zgodovino. »To je pomemben trenutek, ki nas krepi in povezuje v eno družino. Naša skupna prihodnost se začenja zdaj,« je dejala o začetku pogajanj z Ukrajino in Moldavijo.

Hvala, ker berete Delo že 65 let.

Berite Delo 3 mesece za ceno enega.

NAROČITE  

Obstoječi naročnik?Prijavite se

Komentarji

VEČ NOVIC
Predstavitvene vsebine