Dobro jutro!

Hitre povezave
Moje naročnineNaročila
Svet

Vodja britanskih konservativcev Sunak priznal poraz na volitvah

Odhajajoči premier bo že danes položaj predal vodji laburistov Keirju Starmerju, kateremu je zjutraj že čestital za zmago.
Britanski premier in vodja konservativne stranke Rishi Sunak se poslavlja s položaja. FOTO: Temilade Adelaja/AFP
Britanski premier in vodja konservativne stranke Rishi Sunak se poslavlja s položaja. FOTO: Temilade Adelaja/AFP
STA
5. 7. 2024 | 07:07
5. 7. 2024 | 09:11
3:01

Vodja britanskih konservativcev, dosedanji premier Rishi Sunak je zgodaj davi priznal poraz svoje stranke na četrtkovih parlamentarnih volitvah v Veliki Britaniji. Štetje glasov po okrožjih še poteka, laburisti pa so že dosegli absolutno večino v parlamentu, poročajo tuje tiskovne agencije.

image_alt
Vzporedne volitve na Otoku napovedujejo zmago laburistov

»Laburistična stranka je na teh volitvah zmagala, odločitev Britancev je jasna, sam pa sprejemam odgovornost za poraz,« je dejal odhajajoči premier, ki bo že danes položaj predal vodji laburistov Keirju Starmerju. Sunak je zjutraj že poklical Starmerja in mu čestital za zmago.

Sunak je bil sicer znova izvoljen v parlament v okrožju Richmond na severu Anglije, njegova stranka pa je doživela hud poraz.

Med drugim poslanskih sedežev ni uspelo ubraniti več vidnim članom stranke. Tako je, denimo, izpadla bivša premierka Liz Truss, ki jo je v njenem okrožju za približno 600 glasov premagal laburistični kandidat. Po porazu je že priznala, da očitno niso dovolj uresničili politik, ki si jih ljudje želijo. Tako jim po njenih besedah ni uspelo ohraniti nizkih davkov ali zmanjšati priseljevanja.

V novem parlamentu ne bo niti dosedanjega obrambnega ministra Granta Shappsa ter Penny Mordaunt, ki je bila v preteklosti kandidatka za vodjo stranke.

Keir Starmer, vodja laburistov, že prejema čestitke za zmago na volitvah. Na fotografiji s svojo ženo Victorio Starmer. FOTO: Suzanne Plunkett/Reuters
Keir Starmer, vodja laburistov, že prejema čestitke za zmago na volitvah. Na fotografiji s svojo ženo Victorio Starmer. FOTO: Suzanne Plunkett/Reuters

Štetje glasov še poteka, zmagovalca niso razglasili le še v devetih enotah. Laburisti so si že zagotovili najmanj 326 sedežev, kolikor je potrebnih za absolutno večino v 650-članskem parlamentu. Po trenutnih izidih naj bi imeli v novem parlamentu 410 sedežev, konservativci pa le 119.

Liberalni demokrati imajo za zdaj že zagotovljenih 71 sedežev, medtem ko so jih v preteklem mandatu zasedali le 15. Velik poraženec je Škotska nacionalna stranka, ki jih je od več kot 40 ohranila le osem.

Vodja laburistov Starmer je, potem ko je postalo tudi uradno znano, da imajo večino, dejal, da s tem sprejemajo veliko odgovornost, njihova naloga pa bo prenoviti državo. »Politika mora spet postati javna služba,« je dejal.

Sunak bo po porazu danes kraju Karlu III. podal odstopno izjavo, monarh naj bi nato za novega premierja imenoval Starmerja. Ta bo predvidoma še danes predstavil svojo vlado, novi parlament pa naj bi se prvič sestal v torek.

Sorodni članki

Hvala, ker berete Delo že 65 let.

Berite Delo 3 mesece za ceno enega.

NAROČITE  

Obstoječi naročnik?Prijavite se

Komentarji

VEČ NOVIC
Predstavitvene vsebine