Dobro jutro!

Hitre povezave
Moje naročnineNaročila
Svet

Več zaščite za evropske žvižgače

Evropski parlament je potrdil nova pravila, po katerih bodo osebe, ki objavljajo informacije o nezakonitih ali škodljivih dejavnostih na delovnem mestu, bolj zaščitene.
Podpornica Assangea pred westminstrskim sodiščem prejšnji četrtek. FOTO: Peter Nicholls/Reuters
Podpornica Assangea pred westminstrskim sodiščem prejšnji četrtek. FOTO: Peter Nicholls/Reuters
16. 4. 2019 | 15:55
16. 4. 2019 | 16:13
3:38
Po dogodkih iz prejšnjega tedna, ko je britanska policija sporočila, da so aretirali ustanovitelja Wikileaksa Juliana Assangea, so se v javnosti med drugim spet odprle razprave o žvižgaštvu in zaščiti žvižgačev. V Evropi so sicer pred kratkim odmevali škandali, kot so Luxleaks, Football Leaks in Panamski dokumenti, ki so »pomagali razkriti veliko negotovost, s katero se danes spopadajo žvižgači. Pred evropskimi volitvami se je Parlament združil, da pošlje močan signal, da je slišal skrbi državljanov, ter se zavzel za robustna pravila, ki zagotavljajo varnost državljanov in oseb, ki so se odločile spregovoriti,« je povedala poročevalka Virginie Rozière iz Francije.

 

Zakon morajo potrditi še ministri EU


Evropski parlament je danes sprejel nova pravila o zaščiti žvižgačev, o katerih so se sicer že strinjali ministru EU in po katerih bodo osebe, ki objavljajo informacije o nezakonitih ali škodljivih dejavnostih na delovnem mestu, bolje zaščitene. Zakon morajo zdaj potrditi ministri EU. Države članice pa bodo imele nato dve leti, da začno upoštevati pravila.

Zakon morajo zdaj potrditi ministri še EU. FOTO: Vincent Kessler/Reuters
Zakon morajo zdaj potrditi ministri še EU. FOTO: Vincent Kessler/Reuters
S 591 glasovi za, 29 proti in 33 vzdržanimi so sprejeli pravila, ki postavljajo nove, vseevropske standarde za zaščito žvižgačev, ki razkrivajo kršitve zakonodaje EU na številnih  področjih. Med njimi pri razkrivanju kršitev glede javnega naročanja, finančnih storitev, pranja denarja, varnosti izdelkov in prevoza, jedrske varnosti, javnega zdravstva ter zaščite potrošnikov in podatkov, so iz evropskega parlamenta zapisali v sporočilu za javnost.



Da morebitni žvižgači ostanejo varni, razkrite informacije pa zaupne, bodo nova pravila omogočala, da informacije razkrijejo bodisi pravnemu subjektu, ki ga stvar zadeva, ali pa pristojnim državnim oblastem in relevantnim institucijam, telesom, uradom in agencijam EU. Kot so pojasnili, bodo žvižgači v primerih, ko po prvotni prijavi ni sledilo nobeno ukrepanje, žvižgač pa verjame, da obstaja neposredna nevarnost javnemu interesu, še vedno zaščiteni, če se odločijo javno razkriti informacije.
 

Zaščitene tudi osebe, ki žvižgačem pomagajo


Zakonodaja sicer izrecno prepoveduje povračilne ukrepe in uvaja varovala za preprečitev suspendiranja, premestitve na nižje delovno mesto in zastraševanja ali kar koli drugega. Osebe, ki pomagajo žvižgačem, denimo posredniki, sodelavci, sorodniki, so prav tako zaščitene.
 



 

Sorodni članki

Hvala, ker berete Delo že 65 let.

Berite Delo 3 mesece za ceno enega.

NAROČITE  

Obstoječi naročnik?Prijavite se

Komentarji

VEČ NOVIC
Predstavitvene vsebine