Dober dan!

Hitre povezave
Moje naročnineNaročila
Svet

V zračnem napadu v Darfurju ubitih najmanj 40 ljudi

V Sudanu je bilo od aprila po oceni analitikov ubitih že skoraj 7500 ljudi.
Civilisti množično bežijo iz države. FOTO: Zohra Bensemra/Reuters
Civilisti množično bežijo iz države. FOTO: Zohra Bensemra/Reuters
STA
14. 9. 2023 | 11:39
14. 9. 2023 | 11:48
2:47

V zračnem napadu v regiji Darfur na zahodu Sudana je bilo v sredo ubitih najmanj 40 ljudi, je po navedbah tujih tiskovnih agencij potrdilo tamkajšnje ministrstvo za zdravje. V Sudanu od aprila potekajo spopadi za oblast med vojsko in paravojaškimi silami RSF, nasilje v že tako razdejani državi pa se v zadnjem času stopnjuje.

V zračnem napadu na tržnico v mestu Nyala v Darfurju je bilo ubitih najmanj 40 ljudi, je potrdilo sudansko ministrstvo za zdravje. Lokalna humanitarna organizacija CRC je pri tem sporočila, da ranjence zdravijo v edini bolnišnici v prestolnici Kartum, ki še vedno deluje.

V mestu Omdurman v bližini Kartuma je bilo v torek ubitih 17 civilistov, prejšnji konec tedna pa je v spopadih v Kartumu in mestu Al-Fashir v Darfurju umrlo najmanj 50 ljudi, več kot 140 pa je bilo ranjenih, kar kaže na zaostrovanje nasilja v državi, poroča nemška tiskovna agencija DPA.

Medtem je v sredo odstopil tudi posebni odposlanec ZN za Sudan Volker Perthes, ki so ga sudanske oblasti junija razglasile za nezaželeno osebo in mu prepovedale vstop v državo. V svojem zadnjem nagovoru v varnostnem svetu ZN pred odstopom je opozoril, da bi spopadi v Sudanu lahko prerasli v popolno državljansko vojno.

Od 15. aprila, ko so se začeli spopadi med sudansko vojsko, ki jo vodi general Abdel Fatah al Burhan, in paravojaškimi silami za hitro podporo (RSF), ki jim poveljuje Burhanov nekdanji namestnik Mohamed Hamdan Daglo, je bilo v državi po oceni analitikov, ki sodelujejo v projektu ACLED, ubitih skoraj 7500 ljudi.

Burhan je bil do pred kratkim sicer ujet v štabu oboroženih sil v Kartumu, ki so ga oblegale sile RSF, zdaj pa kot de facto vodja države deluje iz obalnega mesta Port Sudan na severozahodu države, ki ga spopadi doslej niso prizadeli, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Od selitve v Port Sudan je Burhan obiskal Egipt, Južni Sudan, Katar, Eritrejo in nazadnje v sredo še Turčijo, pri čemer gre po mnenju analitikov za diplomatska prizadevanja, da bi izboljšal svoj izhodiščni položaj v primeru morebitnih pogajanj za končanje vojne.

Sorodni članki

Hvala, ker berete Delo že 65 let.

Berite Delo 3 mesece za ceno enega.

NAROČITE  

Obstoječi naročnik?Prijavite se

Komentarji

VEČ NOVIC
Predstavitvene vsebine