Dober dan!

Hitre povezave
Moje naročnineNaročila
Svet

V novih ruskih napadih v Ukrajini več mrtvih, obeta se menjava članov vlade

Rusija je sinoči napadla Lvov na zahodu države, ki mu je vojna doslej prizanesla. Umrle so najmanj tri osebe, 25 je ranjenih.
Policist in reševalci nosijo ranjenca iz stanovanjske stavbe v Lvovu, ki jo je zadel ruski napad. FOTO: Roman Baluk/Reuters
Policist in reševalci nosijo ranjenca iz stanovanjske stavbe v Lvovu, ki jo je zadel ruski napad. FOTO: Roman Baluk/Reuters
STA
4. 9. 2024 | 07:39
4. 9. 2024 | 09:37
3:59

Rusija je ponoči izvedla nove napade na Ukrajino, med drugim na mesto Lvov na zahodu države, kjer so bili po navedbah lokalnih oblasti ubiti najmanj trije ljudje, 25 pa je bilo ranjenih, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Med tremi smrtnimi žrtvami je tudi 14-letnica, med ranjenimi pa je pet otrok, je sporočil regionalni guverner Maksim Kozicki. Po besedah župana mesta Andrija Sadovija je več stanovanjskih stavb po napadu zagorelo, dve šoli pa bosta danes ostali zaprti.

Lvovu, ki leži več kot tisoč kilometrov od fronte, je vojna doslej v primerjavi z nekaterimi drugimi deli Ukrajine v večji meri prizanesla. Je pa bila v že večkrat v napadih poškodovana energetska infrastruktura v regiji in napadi tako z droni kot raketami so že večkrat terjali smrtne žrtve v mestu.

Zgodaj zjutraj je bilo po poročanju britanskega BBC eksplozije slišati tudi nad Kijevom, kjer so zračno obrambo uporabili proti ruskim raketam.

Rusija je ponoči med drugim napadla tudi osrednji del Ukrajine, kjer iz mesta Krivi Rog poročajo o najmanj petih ranjenih.

Pred tem je bilo v torek v enem najhujših posamičnih napadov od začetka ruske agresije v Poltavi v osrednji Ukrajini ubitih najmanj 51 ljudi, še več kot 200 pa ranjenih. Tarča napada z dvema balističnima raketama je bil vojaški inštitut.

Obetajo se spremembe v vladi

V Ukrajini je v torek s položajev sicer odstopilo najmanj šest visokih vladnih predstavnikov, vključno z ministri. Danes se jim je pridružil tudi zunanji minister Dmitro Kuleba. S položaja je bil poleg tega razrešen eden od svetovalcev predsednika države. Odstopom naj bi v prihodnjih dneh glede na napovedi sledilo večje preoblikovanje vlade.

»V skladu z obljubami je mogoče ta teden pričakovati večje spremembe v vladi. Zamenjali bomo več kot 50 odstotkov članov kabineta,« je sporočil vodja poslanske skupine vladajoče stranke Služabnik ljudstva David Arahamija. Nizu odstopov in razrešitev bo po njegovih besedah sledil dan imenovanj.

Več ministrov je odstop podalo že v torek zvečer, vključno z ministrom za strateške industrije, ki je zadolžen za proizvodnjo orožja, ministrom za pravosodje in ministrom za zaščito okolja. Od položaja so se poslovili še vodja sklada nacionalnega premoženja Vitalij Koval ter namestnici premiera Irina Vereščuk ter Olga Stefanišina.

Zelenskemu se je petletni predsedniški mandat že iztekel, a ostaja predsednik zaradi izrednih razmer. FOTO: Stringer/Reuters
Zelenskemu se je petletni predsedniški mandat že iztekel, a ostaja predsednik zaradi izrednih razmer. FOTO: Stringer/Reuters

Namestnika vodja kabineta predsednika Volodimirja Zelenskega Rostislava Šurmo so medtem glede na predsedniški odlok s položaja razrešili, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Vlada se preoblikuje v luči številnih izzivov, s katerimi se po dveh letih in pol od začetka ruske agresije sooča Ukrajina. Zelenski je doslej že večkrat izvedel menjave v vladni ekipi, med drugim je septembra lani po nizu korupcijskih škandalov odpustil obrambnega ministra, pred kratkim pa zamenjal poveljnika letalskih sil.

Zelenskemu se je petletni mandat sicer iztekel maja, a zaradi izrednih razmer, ki so bile v Ukrajini razglašene ob začetku vojne februarja 2022, ostaja na čelu države. V skladu z ukrajinsko ustavo bo predsednik Ukrajine do novih volitev.

Sorodni članki

Hvala, ker berete Delo že 65 let.

Berite Delo za samo 9,99€ mesečno.

NAROČITE  

Obstoječi naročnik?Prijavite se

Komentarji

VEČ NOVIC
Predstavitvene vsebine