Dober dan!

Hitre povezave
Moje naročnineNaročila
Svet

V streljanju pred sinagogo v Halleju dve smrtni žrtvi in dva huje ranjena

Streljali so ob najpomembnejšem prazniku judovske religije. Policija je doslej aretirala eno osebo.
FOTO: AFP
FOTO: AFP
V. U., A. V.
9. 10. 2019 | 13:34
9. 10. 2019 | 20:04
2:29
V streljanju pred sinagogo v vzhodnonemškem mestu Halle sta bili dve osebi ubiti, poroča agencija Reuters. Policija je storilca že aretirala. Gre za 27-letnega nemškega državljana iz zvezne dežele Saška-Anhalt, prvi dokazi pa namigujejo, da je šlo za desničarski ekstremizem. Nemški tednik Der Spiegel še poroča, da storilec ni stari znanec policije.

Podatkov o morebitnih ostalih storilcih še niso razkrili. Judje sicer danes praznujejo jom kipur, najsvetejši dan in najpomembnejši praznik judovske religije.

Portal Bild poroča, da so na judovsko pokopališče v mestni četrti Paulus vrgli granato, najverjetneje je šlo za doma narajeno ročmo bombo. Policija je po twitterju potrdila, da sta dve osebi izgubili življenje. Slišalo se je več strelov, storilci v vojaških oblačilih so po enem izmed pričevanj menda streljali tudi v lokal s kebabom, točko incidenta pa zatem zapustili v avtomobilu.

Kasneje so sporočili, da sta bila dva človeka v napadu huje ranjena. Moškega in žensko, ki sta utrpela strelne rane, so prepeljali so v bližnjo bolnišnico, kjer so ju že operirali.

FOTO: Sebastian Willnow/AFP
FOTO: Sebastian Willnow/AFP




Policija je prebivalce pozvala, naj ne zapuščajo domov. Družba Deutsche Bahn je objavila, da so osrednjo železniško postajo v Halleju zaprli.

Vodja tamkajšnje judovske skupnosti Max Privorotzki je za Der Spiegel potrdil, da je bilo v času napada v sinagogi med 70 in 80 ljudi, varnostniki pa so enemu ali več napadalcem preprečili vstop v ta verski objekt.



Kot poroča Focus, ki se sklicuje na policijo, je bilo streljanje tudi v bližnjem kraju Landsberg. Policija je tudi prebivalce Landsberga pozvala, naj ostanejo v zaprtih prostorih, tiste pa, ki so še na prostem, naj si poiščejo zavetišče.

V bližini ostalih sinagog so okrepili varovanje.

FOTO: Sebastian Willnow/AFP
FOTO: Sebastian Willnow/AFP


FOTO: Reuters
FOTO: Reuters


FOTO: Reuters
FOTO: Reuters

Hvala, ker berete Delo že 65 let.

Berite Delo 3 mesece za ceno enega.

NAROČITE  

Obstoječi naročnik?Prijavite se

Komentarji

VEČ NOVIC
Predstavitvene vsebine