Pozdravljeni!

Hitre povezave
Moje naročnineNaročila
Svet

Na Švedskem že skoraj 3000 smrtnih žrtev novega koronavirusa

V članku povzemamo vse relevantne podatke o širitvi bolezni covid-19.
Švedska, ki je v boju proti pandemiji covida-19 ubrala mehkejši pristop od večine evropskih držav, je danes sporočila, da je za to boleznijo v državi umrlo skoraj 3000 ljudi. Glavni švedski epidemiolog Anders Tegnell je danes na novinarski konferenci dejal, da gre za »grozljivo visoko številko«, poroča francoska tiskovna agencija AFP. FOTO: Afp
Švedska, ki je v boju proti pandemiji covida-19 ubrala mehkejši pristop od večine evropskih držav, je danes sporočila, da je za to boleznijo v državi umrlo skoraj 3000 ljudi. Glavni švedski epidemiolog Anders Tegnell je danes na novinarski konferenci dejal, da gre za »grozljivo visoko številko«, poroča francoska tiskovna agencija AFP. FOTO: Afp
Bojan Rajšek, Špela Javornik, STA
6. 5. 2020 | 07:17
6. 5. 2020 | 21:51
72:06


21.51 V Srbiji odpravili izredno stanje zaradi covida-19 in policijsko uro

Srbska narodna skupščina je danes potrdila odpravo izrednega stanja, ki so ga srbske oblasti 15. marca uvedle zaradi novega koronavirusa. To pomeni tudi odpravo policijske ure. Nekateri drugi ukrepi za zajezitev novega koronavirusa medtem ostajajo v veljavi. Srbska premierka Ana Brnabić je na današnji seji skupščine dejala, da Srbija izpolnjuje vse pogoje Svetovne zdravstvene organizacije (WHO) za odpravo izrednih razmer. »Eden od pogojev je bil, da je dnevno povečanje okužb sedem dni zapored nižje od pet odstotkov števila okuženih. Ta pogoj je izpolnjen od 28. aprila,« je dejala.

V Srbiji so danes odpravili policijsko uro, ki je bila v veljavi vse od sredine marca. Fotografija je simbolična. FOTO: Jani Dolinšek
V Srbiji so danes odpravili policijsko uro, ki je bila v veljavi vse od sredine marca. Fotografija je simbolična. FOTO: Jani Dolinšek


Z ukinitvijo izrednih razmer so poslanci odpravili tudi policijsko uro, ki je bila med delovniki v veljavi od 18. zvečer do 5. ure zjutraj. Dolžina policijske ure se je ob koncih tedna spreminjala. Danes ob 18. uri se je začela zadnja policijska ura zaradi covida-19, na spletu navaja srbska radiotelevizija RTS.

21.40 Nizozemska predstavila načrt rahljanja ukrepov do septembra

Državam, ki rahljajo ukrepe proti covidu-19, se pridružuje tudi Nizozemska. Od prihodnjega tedna bodo tam znova odprti frizerski in kozmetični saloni. Restavracije, kavarne in gledališča pa se bodo predvidoma odprli 1. junija, je danes napovedal nizozemski premier Mark Rutte.

Nizozemska vlada je danes predstavila načrt rahljanja ukrepov do 1. septembra. »Nizozemsko lahko znova odpremo, samo če se bo vsakdo pametno obnašal,« je ob tem povedal Rutte. Opozoril je, da bodo ukrepe znova zaostrili, če se bo virus okrepil, poročajo tuje tiskovne agencije. Že prihodnji teden se bodo lahko odprli frizerski, kozmetični in masažni saloni. Dovoljeni bodo tudi določeni športi, kot so golf, plavanje in tenis. V ponedeljek se bodo sicer odprli tudi vrtci in osnovne šole, kar so nizozemske oblasti odločile že prej. Srednje šole naj bi se v skladu z danes predstavljenim načrtom odprle 1. junija. Od začetka junija bo obvezno nošenje zaščitnih mask na sredstvih javnega potniškega prometa.

21.33 Vrh EU obljubil solidarnost z Zahodnim Balkanom v boju s koronavirusom

Vrh EU je danes na virtualnem srečanju z voditelji držav Zahodnega Balkana obljubil podporo regiji v boju z novim koronavirusom in znova potrdil nedvoumno podporo evropski perspektivi teh držav. A kot vrh pred dvema letoma v Sofiji je tudi tokratni potekal v senci polemike glede dejanske zavezanosti unije širitvenemu procesu.

»Naša prva prioriteta je, da skupaj premagamo covid-19,« je ob začetku vrha tvitnil predsednik Evropskega sveta Charles Michel. Poudaril je tudi, da vrh pošilja močno sporočilo zavezanosti unije regiji. »Vrh priča o pomenu regije za EU. Zahodni Balkan je nesporna prioriteta za EU. Zahodni Balkan nedvomno sodi v EU,« pa je po koncu približno triurnega zasedanja poudarila predsednica Evropske komisije Ursula von der Leyen.

21.25 Trump: Koronavirusna kriza hujša kot Pearl Harbour in napadi 11. septembra 2001

Ameriški predsednik Donald Trump je danes dejal, da je kriza, ki jo je povzročila pandemija novega koronavirusa, hujša od napada Japonske na Pearl Harbor na Havajih leta 1941 in terorističnih napadov 11. septembra 2001, poroča francoska tiskovna agencija AFP. »To je najhujši napad, s katerim se je kdaj spopadla naša država,« je dejal novinarjem. Huje je kot Pearl Harbor, huje je kot Svetovni trgovinski center, je Trump krizo zaradi novega koronavirusa primerjal z japonsko ofenzivo na Pearl Harbor leta 1941, ki je zahtevala več kot 2400 ameriških žrtev, in s terorističnimi napadi 11. septembra 2001, v katerih je umrlo približno 3000 ljudi.

Po prepričanju predsednika ZDA Donalda Trumpa je pandemija koronavirusa hujša od napada Japonske na Pearl Harbor na Havajih leta 1941 in terorističnih napadov 11. septembra 2001. FOTO: Reuters
Po prepričanju predsednika ZDA Donalda Trumpa je pandemija koronavirusa hujša od napada Japonske na Pearl Harbor na Havajih leta 1941 in terorističnih napadov 11. septembra 2001. FOTO: Reuters


»Nikoli ni bilo napada take narave. In nikoli se ne bi smel zgoditi,« je dejal in znova potrdil željo po ponovnem odpiranju države. V ZDA so doslej zabeležili več kot 70.000 smrti zaradi novega koronavirusa, po številnih epidemioloških napovedih pa bi se ta številka še pred začetkom junija lahko zvišala na 100.000.

21.15 Trije okuženi nogometaši Juventusa preboleli koronavirus

Pandemiji koronavirusa niso mogli pobegniti niti najboljši nogometaši na svetu. Med drugim so se z virusom sar-cov-2 okužili tudi trije nogometaši Juventusa. Med njimi Paulo Dybala, ki je kar 45 dni skupaj s partnerko, ki se je tudi okužila, prebil v osamitvi na domu. Kot so sporočili iz torinskega kluba, je Dybala uradno prebolel covid-19.

Nogometaš Paulo Dybala je prebolel smrtonosni koronavirus. FOTO: Afp
Nogometaš Paulo Dybala je prebolel smrtonosni koronavirus. FOTO: Afp


Iz vodstva stare dame so sporočili, da bo Dybala lahko kmalu nadaljeval treninge. Oba testa na novi koronavirus, ki ju je opravil, sta bila negativna, kar pomeni, da uradno ne bo več v hišni karanteni. Dybala je bil tretji igralec Juventusa, ki se je okužil s koronavirusom. Okužbo sta staknila tudi Danijele Rugani in Blaise Matuidi, ki pa sta se hitreje pozdravila kot Argentinec. Nogometaši Juventusa so že ta teden začeli z individualnimi treningi, treninge v manjših skupinah pa bodo lahko nadaljevali 18. maja.

21.05 Znanstveniki odkrili 200 genskih mutacij novega koronavirusa
 
Znanstveniki Genskega inštituta University College London (UCL) so nedavno odkrili več kakor 200 genskih mutacij novega koronavirusa. Po njihovem prepričanju je to lahko pokazatelj njegovega razvoja in širjenja pri ljudeh, piše današnji spletni portal Dnevni avaz. Francois Balloux, eden od vodji raziskave na UCL je razložil, da so rezultati pokazali, da je velik del globalne genetske različnosti virusa Sars-CoV-2 v vseh državah, ki jih je prizadela pandemija. Po njegovem vsi virusi mutirajo, Sars-CoV-2 pa ne mutira niti hitreje niti počasneje od pričakovanega. »Za zdaj ne moremo trditi, da novi koronavirus postaja bolj ali manj smrtonosen in nalezljiv,« je rekel Balloux.

Novi koronavirus FOTO: Shutterstock
Novi koronavirus FOTO: Shutterstock

 
Njegova skupina raziskuje genome okoli 7500 virusov po celem svetu. Vse več je dokazov, da imajo virusi Sars-CoV-2 skupnega prednika iz konca prejšnjega leta. Ta ugotovitev jih je pripeljala do zaključka, da se je virus v tem času preselil iz živali na človeka. Rezultati raziskave potrjujejo, da se je virus pojavil prav ob koncu leta 2019 in zatem zelo hitro razširil po vsem svetu. Toda raziskave niso dokazale točne lokacije oziroma kraja, kje je ta smrtonosni virus nastal. Po prepričanju Ballouxa se je 198 genskih mutacij pojavilo več kakor enkrat, kar pomeni, da se virus prilagaja in prav to lahko pripomore k razvoju zdravila in cepiva. Trenutno je na svetu s koronavirusom okuženih že 3,7 milijona ljudi.

20.15 Velik upad števila okuženih v Italiji

V Italiji je v zadnjem dnevu močno upadlo število ljudi, ki so trenutno okuženi z novim koronavirusom. Znižalo se je za 6939 na 91.528. Še naprej upada tudi število bolnikov s covidom-19 na intenzivni negi. Za to boleznijo je sicer v zadnjih 24 urah v Italiji umrlo še 369 ljudi, vse skupaj pa 29.684, kažejo podatki italijanskih oblasti.

V zadnjih 24 urah je sicer umrlo več ljudi kot dan pred tem, ko je bilo smrtnih žrtev 236. Skupaj je virus v Italiji zahteval 29.684 smrtnih žrtev, s čimer v Evropi zaostaja samo za Veliko Britanijo. V bolnišnicah je še 15.769 bolnikov s covidom-19, kar je 501 manj kot v torek. Še naprej upada tudi število bolnikov s to boleznijo na intenzivni negi. V zadnjem dnevu je upadlo za 94 in trenutno znaša 1333, na spletni strani piše italijanska civilna zaščita. Doslej se je v Italiji z novim koronavirusom okužilo 214.457 ljudi. Od tega jih je 93.245 ozdravelo.

19.53 Velika Britanija pred rahlanjem ukrepov

V Veliki Britaniji bi lahko ukrepe za zajezitev novega koronavirusa začeli rahljati prihodnji teden, je danes napovedal britanski premier Boris Johnson. V državi so sicer prav danes tudi glede na vladne podatke našteli že več kot 30.000 smrtnih žrtev covida-19, kar je največ v Evropi. Johnson je namero o začetku rahljanja ukrepov s ponedeljkom danes naznanil v parlamentu. Obenem je posvaril, da ne želi z ničemer tvegati novega naraščanja okužb. »Za to državo bi bila ekonomska katastrofa, če bi rahljali ukrepe na način, na katerega bi sprožili drugi vrhunec okužb,« je dejal.

Število smrtnih žrtev zaradi covida-19 se je v Veliki Britaniji včeraj sicer povzpelo na 29.427, s čimer je ta država prehitela celo Italijo in se tako uvrstila na prvo mesto v Evropi po številu smrtnih žrtev nove bolezni. Po podatkih britanskega zdravstvenega ministrstva je včeraj umrlo še 693 ljudi.

19.48 V Španiji izredne razmere zaradi covida-19 podaljšali do 23. maja

Španski parlament je danes do 23. maja podaljšal izredne razmere, ki so v državi zaradi novega koronavirusa v veljavi že od 14. marca. Poslanci so izredne razmere še četrtič podaljšali kljub kritikam iz različnih strank v zadnjih dneh. Za je glasovalo 178 poslancev, proti 75, 97 pa se jih je glasovanja vzdržalo. Podaljšanje so med drugim podprli poslanci liberalne stranke Ciudadanos in baskovskih nacionalistov PNV, ki so manjšinski vladi premierja Pedra Sancheza zagotovili večino, poročajo tuje tiskovne agencije.

19.44 Šole in vrtci bodo navodila za ponovno odprtje prejeli v petek

Šole in vrtci bodo vsa navodila za izvajanje varstva otrok in pouka prejeli do konca tedna, je na današnji novinarski konferenci povedala ministrica za izobraževanja Simona Kustec. Predstavniki šol, vrtcev in sindikata so se v današnji oddaji Studio ob 17h Radia Slovenija sicer strinjali, da je petek skrajni rok, ko morajo navodila prejeti.

Ministrica za izobraževanja Simona Kustec bo vrtce in šole o vnovičnem odprtju predvidoma obvestila v petek. FOTO: Mavric Pivk
Ministrica za izobraževanja Simona Kustec bo vrtce in šole o vnovičnem odprtju predvidoma obvestila v petek. FOTO: Mavric Pivk


Ministrica je povedala, da vsa navodila, protokole in usmeritve za postopno odpiranje vrtec in šol v teh dneh intenzivno pripravljajo. Ravnatelji jih bodo po njenih besedah zagotovo dobili do konca tedna, v javnosti »pa se bo o njih zanesljivo veliko govorilo prihodnji teden«. Za takrat je napovedala tudi skupno novinarsko konferenco s predstavniki ministrstva za zdravje in Nacionalnega inštituta za javno zdravje (NIJZ).

19.35 Pompeo priznava, da ni zanesljivih dokazov o izvoru novega koronavirusa

Ameriški državni sekretar Mike Pompeo vztraja pri obtožbah Kitajske, da je novi koronavirus ušel iz laboratorija v Wuhanu. Obenem pa je danes priznal, da ni jasnih dokazov o tem. Ameriške obveščevalne agencije so sicer skupaj sklenile in sporočile, da se to ni zgodilo. Pompeo je obnovil poziv vsem vladam sveta za povečanje pritiska na Kitajsko, da objavi več informacij o izvoru koronavirusa.

Obenem je danes priznal, da ničesar ne vedo zagotovo, ampak da menda obstajajo bistveni dokazi, da je koronavirus nastal v laboratoriju. Nasprotje v tej izjavi je odpravil s trditvijo, da sta lahko obe trditvi resnični. Dokazi torej hkrati obstajajo in ne obstajajo. »Američani so še naprej izpostavljeni tveganju, ker ne vemo, ali se je začelo v laboratoriju ali nekje drugje,« je skušal biti jasen Pompeo.

18.54 Vlada poročilo o nabavah poslala tudi policiji

Vlada je poročilo o zaščitni opremi za epidemijo covida-19 poslala tudi policiji, kjer so napovedali, da bodo ugotovitve vključili v preiskovanje konkretnih primerov. Vlada v poročilu sicer med drugim ugotavlja, da ravnanje prejšnjega predsednika vlade Marjana Šarca oz. opustitev dolžnega ravnanja vsebuje tudi elemente kaznivega dejanja.
Kot piše v poročilu, že površen pregled osnovnih dejstev in zaporedje dogajanj v svetu, EU in v Sloveniji v februarju in marcu 2020 kaže, da Šarec kot predsednik vlade očitno ni vestno ravnal v službi. Za najbolj sporno so označili odločitev, da se za potencialno okužene povratnike iz žarišč v Italiji ne odredi karantena in da se pravočasno ne zapre oziroma zdravstveno nadzoruje meja z Italijo, zaradi česar so nastale dodatne resne posledice za zdravje in življenje ljudi ter večja gospodarska škoda.

18.50 Po mnenju LMŠ je vladno poročilo pamflet

Tri opozicijske stranke, LMŠ, SD in Levica, so se danes s skupno izjavo odzvale na vladno poročilo o zaščitni opremi v boju z epidemijo covida-19. V stranki nekdanjega predsednika vlade Marjana Šarca poudarjajo, da ne gre za poročilo, ampak za pamflet vlade. Vlada je bila v poročilu o zaščitni opremi za epidemijo covida-19 kritična do ravnanj vlade Marjana Šarca, ki da ni pravočasno zagotovila potrebnih zalog opreme niti je ni naročila. Tri opozicijske stranke so se na vladno poročilo odzvale s skupno izjavo, na kateri so ocenile, da poročilo ne odraža preiskave dogodkov, ampak je namenjeno predvsem ščitenju sedanje vlade.
 
18.45 V rahljanje ukrepov proti covidu-19 prihodnji teden tudi Rusija

Po več kot šestih tednih strogih omejitev bodo ukrepe proti covidu-19 prihodnji teden začeli rahljati tudi v Rusiji, kjer število okužb še naprej močno narašča. Odločitve bodo glede na število okužb sprejele posamezne regije, je danes napovedal ruski predsednik Vladimir Putin. Putin je konec marca razglasil dela prosto obdobje, ki se bo izteklo 11. maja. Nato se bodo lahko ponekod znova odprla določena podjetja, o čemer bodo odločale posamezne regije, je ruski predsednik povedal po današnjem srečanju z rusko vlado. Posvaril je pred prenagljenimi koraki in se zavzel za postopno odpiranje.

18.43 Zasebni delodajalci v ZDA aprila ukinili 20,2 milijona delovnih mest

Ameriški zasebni delodajalci so aprila po podatkih podjetja ADP ukinili 20,236 milijona delovnih mest, kar je največ v zgodovini te statistike, ki sega v leto 2002, ter malce manj od 22 milijonov, kolikor je pričakovala večina ameriških analitikov. Prejšnji rekord je bil 834.665 ukinjenih delovnih mest februarja 2009. ZDA je sredi marca zajela pandemija koronavirusa in zvezne države so začele zapirati vse nenujne posle in izdajati navodila ljudem, naj ostanejo doma. Marca so zasebni delodajalci ukinili 149.000 delovnih mest več, kot so jih odprli.
 
18.41 Italijanska vlada meni, da je nemogoče določiti datum za nadaljevanje serie A

Italijanski minister za šport Vincenzo Spadafora je opozoril, da je nemogoče določiti datum za nadaljevanje nogometnega prvenstva serie A, poroča francoska tiskovna agencija AFP. Medtem ko se sredi maja obeta nadaljevanje nemške bundeslige, je Spadafora dejal, da je Italija še vedno preveč prizadeta zaradi novega koronavirusa za takšno odločitev. »Vsi upamo, da se bo prvenstvo nadaljevalo, a danes ne moremo reči, kdaj bo to,« je dejal Spadafora med zasedanjem italijanskega parlamenta. Minister za šport je dodal, da morajo vsaj še dva tedna opazovati krivuljo okužb, preden bodo sledila nova rahljanja ukrepov.
 
18.39 V Nemčiji se odpirajo vse trgovine, podaljšali omejitve stikov

Nemška kanclerka Angela Merkel in ministrski predsedniki nemških zveznih dežel so se danes dogovorili za nadaljnje rahljanje ukrepov proti novemu koronavirusu. Med drugim so lahko po novem odprte vse trgovine, znova so dovoljeni obiski v domovih za ostarele. Nekoliko so omilili pravila glede stikov z drugimi ljudmi, ki so jih podaljšali do junija. Prva faza pandemije novega koronavirusa je za Nemčijo, je po videokonferenci povedala nemška kanclerka Angela Merkel. Dodala je, da je bil cilj upočasnitve širjenja virusa dosežen.
 
18.35 MF: Slovenija v solidnem položaju
 
»Slovenija je po današnji gospodarski napovedi Evropske komisije, prvi od uvedbe ukrepov za zajezitev pandemije koronavirusa, v boljšem položaju kot je povprečje v območju evra. Po napovedih Evropske komisije se bo, zaradi COVID-19 gospodarstvo Slovenije leta 2020 skrčilo za 7 odstotkov, v EU pa povprečno za 7,4odstotka. Posledice epidemije
koronavirusa Slovenija blaži s sprejetimi interventnimi ukrepi, ki so nujni tudi za oživitev gospodarstva v letu 2021. Evropska komisija pričakuje oživitev gospodarske aktivnosti po končani epidemiji, okrevanju slovenskega gospodarstva pa bodo koristili predvsem ukrepi vlade, ki so bili sprejeti za pomoč prebivalstvu in gospodarstvu, predvsem z ukrepi za ohranitev delovnih mest.

FOTO: Jure Eržen
FOTO: Jure Eržen


Pričakuje se, da bo Slovenija med državami, ki bodo hitreje gospodarsko okrevale, saj so javne finance stabilne in banke likvidne. Pri tem pa je za izhod iz krize in za čim hitrejšo vrnitev javnih financ v okvir fiskalnega pravila bistvenega pomena preobrazba slovenskega gospodarstva z višjo dodano vrednostjo, manj birokracije in odprava administrativnih ovir,"
so sporočili iz Ministrstva za finance (MF).
 
18.27 Švedska v boju s koronavirusom bije plat zvona

Po podatkih švedske agencije za javno zdravje so doslej na Švedskem potrdili 23.918 primerov in 2941 smrtnih žrtev. V zadnjem dnevu je za covidom-19 umrlo 87 ljudi. Švedska se v nasprotju za večino evropskih držav ob pandemiji ni odločila za stroge omejitve gibanja in druge drastične ukrepe temveč za pristop, ki temelji na načelu odgovornosti. Tako so v tej skandinavski državi ostale odprte šole za mlajše od 16 let, kavarne, bari, restavracije in podjetja, ob čemer so oblasti ljudi pozvale k spoštovanju primerne medsebojne razdalje.

Na Švedskem ljudje, kljub liberalnemu pristopu tamkajšnjih oblasti do boja s pandemijo, spoštujejo medsebojno varnostno razdaljo dveh metrov. FOTO: Afp
Na Švedskem ljudje, kljub liberalnemu pristopu tamkajšnjih oblasti do boja s pandemijo, spoštujejo medsebojno varnostno razdaljo dveh metrov. FOTO: Afp


Švedski model je bil tako doma kot v tujini deležen kritik, še posebej po tem, ko se je izkazalo, da je na Švedskem za covidom-19 umrlo znatno več ljudi kot v sosednjih državah s strožjimi ukrepi. Na Švedskem je umrlo 291 ljudi na milijon prebivalcev, na Norveškem 40, na Danskem 83, na Finskem pa 45. Še celo v ZDA, kjer je za covidom-19 umrlo največ ljudi, imajo manj smrtnih žrtev na milijon prebivalcev kot Švedska, in sicer 219.

Švedske oblasti sicer vztrajajo, da je njihov načrt vzdržen na dolgi rok, drastični kratkoročni ukrepi pa so premalo učinkoviti, da bi upravičili negativne posledice za družbo. Pristojne oblasti so v torek objavile izsledke raziskave, ki je pokazala, da je večina Švedov ob pandemiji spremenila svoje vedenje ter ohranila spremenjene navade. Tako je 87 odstotkov vprašanih odgovorilo, da so od drugih ljudi v trgovinah restavracijah in na javnem prevozu oddaljeni bolj kot pred pandemijo. Prejšnji teden jih je tako odgovorilo 72 odstotkov, še poroča AFP.
 
17.46 Včeraj tri okužbe s koronavirusom, ena oseba je umrla

V torek so v Sloveniji ob 1449 testiranjih ugotovili tri okužbe z novim koronavirusom, ena oseba s covidom-19 pa je umrla, kažejo vladni podatki. Dosedanje število ugotovljenih okuženih je tako ob 58.923 testiranjih naraslo na 1448, število umrlih pa na 99. Pritisk na bolnišnice se še naprej zmanjšuje.

Ubijalski koronavirus še naprej lomasti po Sloveniji. Fotografija je simbolična. FOTO: Jože Suhadolnik/Delo
Ubijalski koronavirus še naprej lomasti po Sloveniji. Fotografija je simbolična. FOTO: Jože Suhadolnik/Delo


V torek se je namreč v bolnišnicah zdravilo 53 bolnikov, kar so trije manj kot v ponedeljek, 14 jih je rabilo intenzivno nego. Tudi to je za tri manj kot v ponedeljek. Iz bolnišnice so v torek izpustili dve osebi, doslej 246.
Največ hospitaliziranih zaradi covida-19 so v torek beležili v Univerzitetnem kliničnem centru (UKC) Maribor, in sicer 23 bolnikov oziroma dva manj v primerjavi s ponedeljkom. Na intenzivni negi jih je bilo šest.
 
17.40 Protikoronski zakon na ustavnem sodišču

Tri nevladne organizacije so v torek na ustavno sodišče vložile pobudo za presojo ustavnosti določil novele prvega protikoronskega zakona, ki postavlja ostrejše pogoje za sodelovanje nevladnih organizacij v javnem interesu v postopkih izdaje integralnih gradbenih dovoljenj. Prepričani so, da onemogoča sodelovanje večini organizacij. Društvo za sonaraven razvoj Focus, Društvo za preučevanje rib Slovenije in Lutra - inštitut za ohranjanje naravne dediščine so ustavnemu sodišču predlagali začasno zadržanje učinkovanja določil četrtega odstavka 100.d člena, 100.e, 100.f in 100.g člena zakona o interventnih ukrepih za zajezitev epidemije covida-19 in omilitev njenih posledic za državljane in gospodarstvo.

Tri nevladne organizacije so na ustavno sodišče vložile zahtevo za presojo protikoronskega zakona. FOTO: Jure Eržen/Delo
Tri nevladne organizacije so na ustavno sodišče vložile zahtevo za presojo protikoronskega zakona. FOTO: Jure Eržen/Delo


Nasprotujejo dodanim pogojem, da morajo imeti 50 aktivnih članov, kar se izkazuje z redno plačano članarino in udeležbo na zborih članov. Za zavode velja, da morajo imeti zaposlene tri osebe za poln delovni čas in s strokovno izobrazbo 7. stopnje s področja delovanja nevladnih organizacij, za ustanove pa, da ima ves čas najmanj 10.000 evrov premoženja.
»Gre za nemogoče pogoje, ki jih morajo organizacije po novem dokazovati za nazaj,« je opozorila Senka Šifkovič Vrbica iz Pravno-informacijskega centra nevladnih organizacij, kjer so pomagali pri pripravi ustavne pobude.
 
17.28 Junija predvidoma začetek lig v Turčiji, Bolgariji in na Portugalskem

Tudi na Portugalskem, v Turčiji in Bolgariji bodo naredili vse, kar je v njihovi moči, da bodo nadaljevali zaradi novega koronavirusa prekinjene sezone nogometnih lig. Predstavniki teh treh lig so danes svojim športnim javnostim poslali sporočila, da bodo prekinjene lige nadaljevali junija. Seveda z omejitvami in brez gledalcev na tribunah. Za razliko od sosednje Španije, s katerimi delijo edino kopensko mejo, Portugalsko virus ni tako hudo prizadel. Kljub temu so za dva meseca ostali brez najbolj priljubljenega športa, kraljice, nogometa. Portugalska nogometna zveza je napovedala, da bodo prekinjeno prvenstvo nadaljevali junija, za zaprtimi vrati stadionov. Nadaljevanje lige je nujno, sicer bodo klubi zašli v hude finančne težave, iz katerih se bodo brez pomoči države težko izkopali.
 
17.24 Z javnim prevozom v službo v ponedeljek

Vlada je odlok o začasni prepovedi in omejitvah javnega prevoza potnikov v Sloveniji zaradi zajezitve in obvladovanja epidemije novega koronavirusa sprejela sredi marca. Občine so nato v odgovor obiskovalcem in prebivalcem mest ponudile brezplačno parkiranje na javnih površinah, z današnjim tednom pa je parkiranje v mestih ponovno plačljivo. Vlada je v minulih dneh napovedovala, da bi javni potniški promet lahko sprostili 11. maja, danes so na pristojnem ministrstvu datum potrdili.

Prihodnji teden bo stekel tudi železniški potniški promet. FOTO: Igor Zaplatil
Prihodnji teden bo stekel tudi železniški potniški promet. FOTO: Igor Zaplatil


So pa pojasnili, da se s prevozniki usklajujejo o varnostnih ukrepih, ki jih bodo morali izvajati. Podrobnosti je veliko, ministrstvo pa jih bo predstavilo do konca tedna. Na ponovno sprostitev potniškega prometa se že pripravljajo tudi na Slovenskih železnicah (SŽ), kjer bodo ukrepe predstavili v petek. Prevozniki so sicer ob pojavu koronavirusa v Sloveniji že izvajali nekatere omejitvene ukrepe, avtobusni prevozniki so denimo potnikom vstop dovoljevala le na zadnjih vratih.
 
17.06 »Bistvenih sprememb treningov ne bo, posledice pa bodo dolgotrajne«

Pri Kolesarski zvezi Slovenije (KZS) so se odzvali na odlok o oživitvi tekmovalnega športa v Sloveniji. Podpredsednik KZS Martin Hvastija je v izjavi za STA dejal, da v kolesarstvu zaradi tega ne pričakuje bistvenih sprememb, priznava pa, da utegnejo biti posledice za kolesarstvo dolgotrajne.

Fotografija je simbolična. FOTO: Mavric Pivk
Fotografija je simbolična. FOTO: Mavric Pivk


»Individualni treningi so bili že tako dovoljeni. Ker je pod določenimi pogoji dovoljena tudi izvedba tekmovanj na državni ravni, je to edina sprememba, za zdaj pa za nas položaj ni pretirano drugačen kot v zadnjih dveh mesecih,« je odlok vlade komentiral nekdanji kolesar in zdajšnji funkcionar KZS.
 
16.58 Stres največji ubijalec delovne in poslovne uspešnosti

Dejavniki stresa, ki spremljajo epidemijo koronavirusa, so največji ubijalci delovne in poslovne uspešnosti, saj se ne seštevajo, temveč množijo, je bilo mogoče slišati v današnjem spletnem pogovoru Gospodarske zbornice Slovenije Dobrobit zaposlenih v času covida-19. V teh razmerah naj bi bila stresu bolj izpostavljena velika večina delavcev.

Gregor Skender iz družbe Deloitte je predstavil izsledke raziskave, v okviru katere je aprila odgovarjalo prek 60 predstavnikov vodstev in kadrovskih služb v podjetjih. Kot se je izkazalo, 75 odstotkov anketirancev ob epidemiji zaznava povečane ravni stresa med zaposlenimi. Velika večina delavcev je tako nekoliko ali bistveno bolj izpostavljena stresu.
Med dejavniki stresa je Skender izpostavil odtujitev od znancev in sodelavcev, »saj služba mnogim predstavlja pomemben socializacijski element«, pa tudi osamljenost, sploh med tistimi, ki živijo sami in so že sicer bolj odtujeni. Pojavljajo se tudi strah in tesnoba, splošno slabše počutje in celo manjša motiviranost za delo, v manjši meri pa še strah pred okužbo z novim koronavirusom.

16.55 V Belgiji od ponedeljka odprte vse trgovine

V Belgiji se bodo prihodnji teden v okviru druge faze rahljanja ukrepov proti covidu-19 znova odprle vse trgovine, je danes napovedala belgijska premierka Sophie Wilmes. Že od nedelje pa bo lahko v gospodinjstvo na obisk prišla skupina štirih ljudi, ki ne živijo tam. Druga faza rahljanja ukrepov torej zajema tudi odprtje trgovin z nenujnim blagom, ki so jih zaprli 18. marca. Ob tem bo treba upoštevati stroga pravila. Sprejele bodo lahko eno stranko na deset kvadratnih metrov za največ pol ure, je pojasnila belgijska premierka. Treba bo ohranjati tudi razdaljo 1,5 metra.
 
16.50 Za strateško avtonomijo EU na področju zdravstva

Evropa bi se iz trenutne pandemije novega koronavirusa morala nekaj naučiti in si na področju zdravstva zagotoviti »strateško avtonomijo«, je danes menil visoki zunanjepolitični predstavnik EU Josep Borrell. Izpostavil je trenutno pomanjkanje lastne proizvodnje, med drugim zdravil, in se zavzel za vzpostavitev ustreznih zalog.

Josep Borrell, zunanjepolitični predstavnik EU FOTO: Reuters
Josep Borrell, zunanjepolitični predstavnik EU FOTO: Reuters


»Ni normalno, da Evropa ne proizvede enega samega grama paracetamola in da je 80 odstotkov svetovne proizvodnje antibiotikov skoncentrirane na Kitajskem,« je v pogovoru za več evropskih dnevnikov, med drugim avstrijski Die Presse, dejal Borrell.

16.42 OKS pozdravlja današnje ukrepe in pričakujejo nadaljno pomoč športu

Ministrica za izobraževanje, znanost in šport (MIZŠ) Simona Kustec je danes sporočila prve sprostitvene ukrepe za poklicni in tekmovalni šport v Sloveniji, ki je bil zaustavljen od sredine marca. Pri Olimpijskem komiteju Slovenije (OKS) pozdravljajo ukrepe vlade in pričakujejo, da se bo pomoč športu nadaljevala v naslednjih tednih.

Kustečeva je danes predstavila sprostitvene ukrepe, ki veljajo za individualne športne panoge in pod istimi pogoji tudi za ekipne športe, ki pa še ne smejo vaditi v skupinah. »Odlok velja za 14 dni, potem bodo nadaljnji ukrepi odvisni od epidemioloških razmer in splošnih smernic zdravstvene stroke. A vadbe ekipnih športov in tekmovanj še ne moremo pričakovati tako kmalu,« je danes dejala Kustečeva. Generalni sekretar OKS Blaž Perko je za STA povedal, da so predloge ukrepov za sproščanje vladi posredovali pred dvema tednoma in da je vlada danes upoštevala predloge, ki so jih na OKS pripravili skupaj z direktoratom za šport in uskladili s pristojnim ministrstvom.
 
 16.38 V zdraviliščih zdravstvene storitve, ponekod tudi velnes in gostinstvo
 
Ob sproščanju ukrepov, ki so bili v državi uvedeni zaradi novega koronavirusa, postopoma odpirajo vrata tudi slovenska zdravilišča. V Zrečah, Šmarjeških Toplicah, Strunjanu, Dolenjskih Toplicah in Laškem so že zagnali zdravstvene storitve, ponekod pa so odprli tudi dejavnost velnesa in gostinske terase.
V Termah Zreče so danes pričeli z izvajanjem ambulantne fizioterapije in postopnim delovanjem posameznih specialističnih ambulant. »Delna aktivacija zdravstva je za nas velik izziv, saj so pred nami novi, nevsakdanji dnevi in tedni, tako v zagotavljanju varnosti obravnave pacientov kot tudi v prihodkovnem delu in racionalizaciji poslovanja,« so sporočili iz družbe Unitur.

16.36 Igralci Barcelone, Reala in Atletica med prvimi opravili teste
 
V španskem nogometnem prvenstvu se po dvomesečni prekinitvi vseh dejavnosti zaradi pandemije novega koronavirusa pripravljajo na nadaljevanje treningov. Preden bodo lahko igralci znova trenirali na igriščih, se morajo testirati na okužbo z virusom sars-cov-2. Med prvimi, ki so se testirali, so bili nogometaši Barcelone, Reala in Atletica.
Kot poroča francoska tiskovna agencija AFP, so igralci Barcelone in Real Madrida v sredo začeli testiranje na koronavirus, kar je prvi del smernic klubov la lige za vrnitev na treninge. Odvisno od razvoja dogodkov se bo španska la liga nadaljevala v Španiji predvidoma junija.

16.33 Nogometno prvenstvo na Hrvaškem konec maja

Izvršni odbor Hrvaške nogometne zveze (HNS) je danes na svoji spletni strani odločil, da se bo nogometna sezona v naši južni soseščini nadaljevala 30. maja. Po prekinitvi zaradi novega koronavirusa bodo najprej odigrali polfinalni tekmi pokalnega tekmovanja, sporočajo s HNS.
Na torkovem sestanku odbora za šport na Hrvaškem in Hrvaškega zavoda za javno zdravje so sprejeli odločitev, da se lahko s koncem maja in začetkom junija začnejo nogometna tekmovanja, so zapisali na HNS. Končno odločitev bo podala Hrvaška civilna zaščita, so še dodali.

16.30 Veleposlanik na Goriškem o vzpostavitvi ekonomske cone

Novogoriško občino je danes obiskal veleposlanik Italije v Sloveniji Carlo Campanile v spremstvu generalnega konzula Italije v Kopru Giuseppeja D'Agosta. Z novogoriškim županom Klemnom Miklavičem sta se pogovarjala o vplivu epidemije na gospodarstvo in turizem v širši regiji in med možnostmi za izhod iz gospodarske krize omenila ekonomsko cono. Pri pogovoru na Trgu Evropa pred novogoriško železniško postajo se jim je pridružil tudi župan občine Gorica Rodolfo Ziberna.
Vzpostavitev posebne ekonomske cone bi bila pomembna za obmejno območje na Goriškem, še posebno tistih treh, ki so združene v Evropsko združenje za teritorialno sodelovanje (EZTS). Ziberna je povedal, da je njihova občina že naročila študije, ki bi raziskale možnosti in učinke, ki bi jih imela ekonomska cona na ožje območje Goriške in širšo regijo.

16.25 V Mariboru mogoč samoplačniški test na koronavirus

V Zdravstvenem domu dr. Adolfa Drolca Maribor so ta teden začeli izvajati samoplačniške presejalne teste za ugotavljanje protiteles IGM in IGG, ki so pokazatelj morebitne predhodne okužbe z novim koronavirusom. Niso pa dokaz trenutne okužbe s tem virusom, je danes za STA pojasnil pomočnik direktorja zdravstvenega doma Aleksander Jus.

Samoplačniški test na koronavirus v Mariboru. FOTO: Afp
Samoplačniški test na koronavirus v Mariboru. FOTO: Afp


Na testiranje, s katerim so v osrednjem laboratoriju na Sodni ulici v središču Maribora začeli v ponedeljek, se je obvezno predhodno naročiti prek telefona, stane pa 20 evrov. Testiranje se opravi na odvzetem vzorcu krvi in rezultat je znan v nekaj urah. Zanimanje javnosti za takšno testiranje je po besedah Jusa precejšnje.

16.20 Nadaljevanje nogometa v Srbiji že ta mesec

Državno nogometno prvenstvo Srbije, ki je bilo prekinjeno zaradi novega koronavirusa, se bo nadaljevalo 27. maja, je danes sporočila tamkajšnja nogometna zveza, poroča srbska tiskovna agencija Tanjug. Po seji izvršnega odbora zveze so določili, da bodo prvenstvo končali 20. junija. Določili so tudi datume za zaključek pokalnega tekmovanja. Četrtfinale bo na sporedu 3., polfinale 10. junija, finale pa bo odigran 24. junija, s čimer bodo zaključili skrajšano nogometno sezono brez igranja v ligah za prvaka in obstanek.

16.18 Kitajska ne dovoli preiskave o izvoru koronavirusa

Kitajska še ne bo dovolila mednarodne preiskave o izvoru novega koronavirusa, ki je v svetu povzročil pandemijo, je danes sporočil kitajski veleposlanik pri Združenih narodih v Ženevi. »Prednostna naloga je, da se osredotočimo na boj proti pandemiji do končne zmage,« je na videokonferenci dejal Chen Xu.
Svetovna zdravstvena organizacija (WHO) od Kitajske pričakuje vabilo k sodelovanju v kitajskih preiskavah o izvoru virusa pri živalih. Virus se je prvič pojavil konec lanskega leta v kitajskem mestu Wuhan. Na vprašanje, ali WHO lahko pričakuje vabilo, je Chen odgovoril, da se je trenutno treba osredotočiti na boj proti pandemiji in za to nameniti vsa sredstva.

15.44 Očitki Janševe vlade vladi Marjana Šarca

Vlada je v poročilu o zaščitni opremi za epidemijo covida-19 kritična do ravnanj vlade Marjana Šarca, ki da ni pravočasno zagotovila potrebnih zalog opreme niti je ni naročila. Ugotavljajo še, da so v tistem času opremo kupovali po višjih povprečnih cenah kot za časa vlade Janeza Janše, čeprav so v času največje krize kupovali ne glede na ceno.

Vlada v poročilu, ki obsega več kot 80 strani, med drugim ugotavlja, da so se maske FFP2 v času Šarčeve vlade kupovale po 4,64 evra za kos, v času Janševe vlade pa po 3,40 evra za kos. Povprečna cena dobavljenega ventilatorja v času Šarčeve vlade je bila 49.154,55 evra, v času Janševe vlade pa 33.880,44 evra. V državnem logističnem centru v Rojah je bilo 16. marca na razpolago 93.500 kirurških mask, 2000 mask FFP1, 1000 mask FFP2, 3400 mask FFP3, 1,5 milijona rokavic iz lateksa, 8649 zaščitnih kombinezonov in 374 zaščitnih očal, kar ni bilo dovolj niti za en dan glede na ocenjene potrebe v Sloveniji, z izjemno rokavic iz lateksa, kjer so zaloge glede na ocenjene potrebe zadostovale za štiri dni.
 
15.39 Tenis zgolj pred domačimi navijači ali odpoved

Direktor odprtega prvenstva Avstralije v tenisu Craig Tiley je danes namignil, da bi lahko prvi grand slam v sezoni 2021 v celoti odpovedali. Obenem je pristavil, da bi lahko turnir v Melbournu zaradi novega koronavirusa potekal zgolj pred domačimi navijači, poroča nemška tiskovna agencija DPA. »Najhujši scenarij je, da turnirja prihodnje leto ne bo,« je Tiley dejal za avstralsko tiskovno agencijo. »V najboljšem primeru bi lahko OP Avstralije potekalo le pred avstralskimi navijači, igrali pa bi zgolj tisti, ki bi lahko pripotovali v našo državo in spoštovali tukajšnje pogoje karantene,« je še dodal direktor turnirja.

15.34 Zaradi koronavirusa v marcu skoraj polovico manj tujih turistov v Španiji

Španija je marca zabeležila dva milijona prihodov tujih turistov, kar je 64 odstotkov manj kot v istem lanskem obdobju. Druga najbolj priljubljena destinacija na svetu je 14. marca uvedla strogo karanteno, s čimer je želela zajeziti širjenje covida-19. Ta je v Španiji terjal skoraj 26.000 življenj.

Prazne ulice Barcelone FOTO: Reuters
Prazne ulice Barcelone FOTO: Reuters


Marca je število britanskih turistov, ki so v Španiji najbolj številni, upadlo za 64 odstotkov, število gostov iz Francije je upadlo za 57 odstotkov, iz Nemčije pa za 66 odstotkov, podatke španskega statističnega urada povzema francoska tiskovna agencija AFP. V prvem trimesečju je število tujih turistov upadlo za 25 odstotkov na 10,6 milijona. Španija je sicer po Franciji druga najbolj popularna turistična destinacija. Turizem za državo predstavlja enega od stebrov gospodarstva in prispeva 12 odstotkov bruto domačega proizvoda in 13 odstotkov zaposlitev.

15.32 Nekateri podjetniki opozarjajo na neenakopraven položaj

Po odprtju frizerske, kozmetične, gostinske, fotografske in nekaterih drugih dejavnosti si želijo opravljati storitve na domu tudi slikopleskarji, inštalaterji, mizarji in serviserji, k odprtju pa pozivajo tudi avtošole. Na neenako obravnavo  opozarjajo tudi trgovci. V Obrtno-podjetniški zbornici Slovenije so zato resornemu ministrstvu predlagali, da se ukrepi sprostijo tudi zanje.
Glede na postopno sproščanje prepovedi opravljanja določenih dejavnosti, menijo, da bi se lahko ponovno omogočilo tudi dejavnost avtošol in opravljanje storitvenih dejavnosti na domu. »Dnevno prejemamo pozive naših članov, naj se dovoli opravljanje tudi storitvene dejavnosti na domu, seveda ob upoštevanju protokolov in navodil Nacionalnega inštituta za javno zdravje. Prvi odzivi s terena so pozitivni, samozaščitno pa se obnašajo tudi potrošniki,« poudarja predsednik OZS Branko Meh.
 
15.17 V celjski bolnišnici povečujejo program nenujnih storitev
 
V celjski bolnišnici postopoma povečujejo program nenujnih zdravstvenih storitev, pri tem pa bodo spremenili protokol sporočanja novih terminov bolnikom. Ker se je število bolnikov s covidom-19 opazno zmanjšalo, so oddelek za intenzivno interno medicino, ki je bil namenjen zdravljenju le kritično bolnih s to boleznijo, spet namenili splošni oskrbi. Kot so danes sporočili iz Splošne bolnišnice Celje, nameravajo podobno reorganizacijo, če bo to mogoče z epidemiološkega stališča, izvesti tudi na oddelku za infekcijske bolezni in vročinska stanja, na koncu pa tudi v urgentnem centru.

Splošna bolnišnica Celje FOTO: Brane Piano
Splošna bolnišnica Celje FOTO: Brane Piano


Postopno na običajen način dela prehaja tudi večina ostalih bolnišničnih oddelkov. Konec aprila so začeli povečevati program nenujnih specialistično ambulantnih in diagnostičnih zdravstvenih storitev. V zadnjih dneh tako specialistične ambulante že dosegajo približno 85 odstotkov rednega programa, radiologija približno 80, urgentne zdravstvene storitve pa 80 odstotkov prejšnjega obsega dela, pri čemer je od tega okoli petina obravnav povezanih z novim koronavirusom.

15.13 Občine lahko računajo na pomoč EU

Uprava RS za zaščito in reševanje je občine pozvala, da najpozneje do 16. maja posredujejo podatke o stroških, ki so jih imele z ukrepi zaradi epidemije novega koronavirusa. Te podatke potrebuje za pripravo zahtevka za povračilo sredstev iz evropskega solidarnostnega sklada, je razvidno iz objave na spletni strani Skupnosti občin Slovenije. Uprava občine poziva, naj sporočijo podatke o stroških v obdobju med 13. marcem in 15. majem ter ocenjene oziroma predvidene izdatke do 12. julija. Upravičeni so vsi izdatki, ki so bili izvedeni kot ukrepi za pomoč prebivalstvu pri preprečevanju širjenja bolezni covid-19 in odpravljanju posledic epidemije novega koronavirusa. Sem sodijo, recimo, izdatki za interventno nabavo medicinske opreme in zaščitnih sredstev, izvajanje dezinfekcije in dekontaminacije oseb, opreme, objektov in površin ter za nastanitev in zagotavljanje prehrane za osebe v karanteni in izolaciji.

15.01 V ponedeljek o usodi angleške nogometne lige

Izvršni direktor angleške trenerske organizacije Richard Bevan je danes za BBC Radio 4 dejal, da bodo morali klubi v angleškem nogometnem državnem prvenstvu, če hočejo nadaljevati sezono, privoliti v igranje na nevtralnih prizoriščih. Nogometna sezona v Angliji je bila prekinjena zaradi novega koronavirusa. Predstavniki klubov v premier league bodo namreč v ponedeljek glasovali za nadaljevanje sezone, eden od pogojev pa je igranje na nevtralnih zelenicah. Za to se mora odločiti vsaj 14 od 20 klubov, v nasprotnem primeru pa bi lahko sezono 2019/20 predčasno končali, je še dejal Bevan za BBC.

14.57 Conteju priljubljenost v Italiji raste

Pandemija covida-19 je vplivala tudi na priljubljenost italijanskih politikov. Tako desničar Matteo Salvini glede na ankete uživa najnižjo podporo v zadnjih dveh letih, priljubljenost premiera Giuseppeja Conteja pa se je skoraj podvojila, poroča nemška tiskovna agencija DPA.

Z upadom števila okuženih v Italiji upada tudi priljubljenost vodji desnice Matteu Salviniju. FOTO: Blaž Samec/Delo
Z upadom števila okuženih v Italiji upada tudi priljubljenost vodji desnice Matteu Salviniju. FOTO: Blaž Samec/Delo


Danes objavljena anketa instituta Ixe kaže, da Salvinijevo Ligo trenutno podpira manj kot 25 odstotkov vprašanih. Na evropskih volitvah pred letom dni je zbrala 34,3 odstotka glasov.

14.47 Pri Bratuškovi bi radi z maskami pomagali upokojencem

Stranka SAB je v parlamentarni postopek vložila predlog novele zakona, po katerem bi država vsakemu upokojencu ob prejemu pokojnine brezplačno zagotovila 15 zaščitnih mask na mesec. Ukrep bi trajal do preklica obveznega nošenja mask v zaprtih javnih prostorih, so sporočili iz SAB. Finančne posledice so za 2020 ocenili na 36 milijonov evrov.

14.43 Pandemija usodna za vrednost nogometašev

Prestopna vrednost nogometašev v desetih najboljših evropskih ligah bi zaradi pandemije novega koronavirusa lahko padla tudi za deset milijard evrov, je računsko podjetje KPMG ugotovilo v svoji študiji. Pričakujejo, da bo zapravljanje za prestope dramatično upadlo, saj se klubi po Evropi soočajo z ogromnimi izgubami zaradi ustavitve nogometa.

Zamišljeni trener Liverpoola Jürgen Klopp. FOTO: Tadej Regent/Delo
Zamišljeni trener Liverpoola Jürgen Klopp. FOTO: Tadej Regent/Delo


Najvišje lige v Angliji, Nemčiji, Italiji in Španiji ohranjajo upe, da bi končale sezono 2019/20 in s tem izpolnile pogodbe o televizijskih pravicah, ki prinašajo ogromen delež sredstev, in tako ublažile finančni udarec. KPMG ocenjuje, da bi pet največjih evropskih lig (zgoraj omenjene in francoska, kjer pa so sezono predčasno končali) lahko izgubilo približno štiri milijarde evrov.

14.33 Napoved recesije zgodovinskih razsežnosti

Evropsko gospodarstvo je pred recesijo zgodovinskih razsežnosti, je napovedala evropska komisija v prvi gospodarski napovedi od uvedbe ukrepov za zajezitev novega koronavirusa. Recesija bo globoka in neenakomerna, okrevanje negotovo. Območju z evrom napoveduje za letos 7,7-odstotni padec BDP, v prihodnjem letu pa 6,3-odstotno rast.
Koronavirusna pandemija je velik šok za globalno in evropsko gospodarstvo z zelo hudimi socialnoekonomskimi posledicami. Gospodarstvo EU bo letos doživelo recesijo zgodovinskih razsežnosti. Evropa doživlja najhujši gospodarski šok od velike depresije, ponazarjajo v komisiji. Medtem ko je še februarja komisija območju z evrom za letos in prihodnje leto napovedala 1,2-odstotno rast BDP, kar je bilo enako kot v novembrski napovedi, je nekaj mesecev pozneje napoved slabša za okoli devet odstotnih točk.

14.27 Francozi so se med karanteno zredili
 
Večina Francozov se je od začetka karantene, ki jo je vlada za zajezitev širjenja novega koronavirusa uvedla 17. marca, zredila za povprečno 2,5 kilograma, kaže anketa inštituta Ifop. Zaradi pomanjkanja telesne aktivnosti in pretiranega uživanja prigrizkov se je zredilo 56 odstotkov moških in 58 odstotkov žensk. Moški povprečno za 2,7 kilograma, ženske pa za 2,3, kaže anketa.
Glede na raziskavo so se bolj zredili brezposelni in osebe z nižjo izobrazbo. Prav tako so več kilogramov pridobili pari z otroki kot samski. 42 odstotkov vprašanih je odgovorilo, da so zaradi karantene izbruhnile napetosti ali živahni pogovori z zakonci glede razdelitve zadolžitev pri pripravi obrokov. 41 odstotkov se jih je prepiralo glede tega, kaj bo na krožniku.

14.24 Koroške občine vrnile sporne zaščitne  maske

Upravi RS za zaščito in reševanje je 11 od skupno 12 koroških občin vrnilo večji del mask, narejenih iz štirislojnega materiala in elastik, ki so razburile del javnosti. Skupno so koroške občine vrnile 16.800 mask, uprava pa jim je poslala enako količino trislojnih kirurških mask, so pojasnili na upravi. Maske so vračale tudi druge občine.

Fotografija je simbolična. FOTO: Voranc Vogel/Delo
Fotografija je simbolična. FOTO: Voranc Vogel/Delo


Sredi aprila je precejšnje razburjenje med nekaterimi koroškimi župani in člani občinskih štabov civilne zaščite povzročila pošiljka 19.800 zaščitnih mask, ki so jih koroške občine prejele od Uprave RS za zaščito in reševanje. Maske, izdelane iz štirislojnega materiala (serviet) airlaid in dveh elastik po mnenju nekaterih niso primerne za uporabo, zato so med drugim v Črni na Koroškem in Dravogradu takoj napovedali, da jih bodo vrnili upravi oziroma da jih ne bodo delili med občane. Pozneje je sicer glede na pogovore med koroškimi župani kazalo, da bodo občine maske obdržale, a so se, kot je jasno zdaj, odločile za vrnitev večjega dela dobavljenih tovrstnih mask.
 
14.17 V Nemčiji upad prodaje avtomobilov za 61 odstotkov
 
Prodaja novih avtomobilov v Nemčiji je aprila na letni ravni upadla za 61 odstotkov na 120.840, saj je največje gospodarstvo območja z evrom močno prizadela epidemija novega koronavirusa. Aprila je bilo prvič registriranih najmanj avtomobilov po nemški združitvi leta 1990. Skoraj povsem zaustavila se je tudi proizvodnja avtomobilov.
April je bil prvi mesec, ko so se zares pokazale posledice koronavirusa na avtomobilsko industrijo, je po poročanju nemške tiskovne agencije DPA ocenil predsednik zveze mednarodnih avtomobilskih prodajalcev Reinhard Zirpel.

13.09 Avstrija podaljšuje nadzor na mejah do 31. maja

Avstrijsko notranje ministrstvo je zaradi pandemije novega koronavirusa nadzor na mejah s sosednjimi državami, tudi Slovenijo, podaljšalo do 31. maja. Vsi potniki morajo ob vstopu v državo predložiti zdravniško potrdilo, da niso okuženi z novim koronavirusom, ki ne sme biti starejše od štirih dni. Dnevni migranti delavci morajo poleg osebnega dokumenta predložiti še dokazilo o zaposlitvi.
S Slovenijo so odprti mejni prehodi Šentilj, Radelj, Ljubelj (od 5. do 21. ure), Kuzma, Gederovci, Gornja Radgona, Karavanke, Vič in Holmec (od 5. do 23. ure), Trate (od 5. do 21. ure), stari mejni prehod Šentilj (od 5. do 7. ure in od 17. do 19 ure) ter Svečina (od 5. do 21. ure).
V Avstriji so do danes po podatkih ministrstva za zdravje potrdili 15.684 primerov okužbe z novim koronavirusom, od tega je 13.639 bolnikov ozdravelo, doslej pa je umrlo 608 ljudi. STA

13.00 Skupinski treningi ekipnih športov še najmanj 14 dni niso dovoljeni

Vlada je na današnji dopisni seji dovolila treninge registriranim športnikom po zakonu o športu na ali v vseh športnih objektih in površinah v naravi, z izjemo objektov, ki so sestavni del vzgojno-izobraževalnih zavodov, ter tekmovanja do vključno državne ravni v individualnih panogah brez gledalcev. Skupinski treningi ekipnih športov še najmanj 14 dni niso dovoljeni.

12.30 V mariborskem zdravstvenem domu samoplačniški testi na predhodno okužbo s koronavirusom

V Zdravstvenem domu dr. Adolfa Drolca Maribor so ta teden začeli izvajati samoplačniške presejalne teste za ugotavljanje protiteles IGM in IGG, ki so pokazatelj morebitne predhodne okužbe z novim koronavirusom. Niso pa dokaz trenutne okužbe s tem virusom, zato na primer ne zadostuje za nemoten prehod državne meje ali nadomestilo obvezne karantene, je pojasnil pomočnik direktorja zdravstvenega doma Aleksander Jus. Na testiranje se je obvezno predhodno naročiti prek telefona, stane 20 evrov, rezultat pa je znan v nekaj urah.

12.10 Hrvati že pripravljajo nova pravila za obiskovanje plaž

Hrvaški minister za turizem Gari Cappelli pričakuje, da bodo v začetku junija na Hrvaškem že imeli slovenske turiste. O podobnih načinih za obuditev turističnega prometa se dogovarjajo tudi s kolegi iz Češke in Avstrije. Na Hrvaškem napovedujejo, da bodo na plažah zagotovili spoštovanje priporočene razdalje med turisti.

11.59 Od danes odprte tudi Škocjanske jame

V Škocjanskih jamah z današnjim odprtjem začenjajo letošnjo turistično sezono. Ta bo precej drugačna od dosedanjih, saj bo vsak vodnik v jamo popeljal le pet ali deset oseb. Pri tem bodo upoštevali vse varnostne ukrepe, obvezna bosta maske in razkuževanje rok, vsa vidnejša mesta pa bodo označena z opozorili. STA

11.46 V Rusiji četrti dan zapored več kot 10.000 novih okužb s koronavirusom

Bolezni covid-19, ki jo povzroča ta virus, je v Rusiji podleglo 1537 ljudi. Medtem ko v drugih evropskih državah rahljajo omejitvene ukrepe, ker število okuženih upada, imajo v Rusiji od nedelje po več kot 10.000 novih okužb na dan. V državi bodo omejitveni ukrepi veljali do 11. maja, pristojne službe pa se bodo nato glede na epidemiološke razmere odločile, ali jih bodo sprostile ali podaljšale.

11.30 Nacionalna raziskava: V stiku z novim koronavirusom vsak 30. Slovenec

Raziskovalci so predstavili rezultate raziskave, ki bodo podlaga za nadaljnje sproščanje ukrepov in bodo vplivali na to, kako se bodo odpirale vzgojno-izobraževalne ustanove.

Raziskava o novem koronavirusa v Sloveniji kaže, da je imelo 41 sodelujočih oziroma 3,1 odstotka v krvi protitelesa proti novemu koronavirusu. Po besedah Maria Poljaka je mogoče sklepati, da je do prejšnjega tedna tako v stik z virusom prišel vsak 30. prebivalec Slovenije, s 95-odstotno gotovostjo je prekuženega od dva do štiri odstotke prebivalstva.



11.27 Včeraj tri okužbe z novim koronavirusom, ena smrtna žrtev

V torek so v Sloveniji ob 1449 testiranjih ugotovili tri okužbe z novim koronavirusom, ena oseba s covidom-19 pa je umrla, kažejo vladni podatki. Dosedanje število ugotovljenih okuženih je tako naraslo na 1448, število umrlih pa na 99. Pritisk na bolnišnice se še naprej zmanjšuje.



11.26 Italijanske plaže v pripravah na poletno sezono​

Na italijanskih plažah so se že začele priprave na poletno sezono. Opremljajo jih z merilci telesne temperature obiskovalcev. Ti naj bi tudi predložili izjavo, da niso okuženi z novim koronavirusom. Čeprav italijanska vlada še ni sprejela odločitve o njihovem odprtju, upravljavci plaž upajo, da jih bodo lahko odprli po 1. juniju. Predvideno je sicer, da naj bi bilo med posameznimi ležalniki na plaži deset metrov razdalje. Obiskovalcem plaže bodo na voljo zaščitne maske ter razkužila. V načrtih je tudi redno razkuževanje kabin za preoblačenje. STA

11.00 Bruselj evropskemu gospodarstvu napoveduje recesijo zgodovinskih razsežnosti

Evropsko gospodarstvo je pred recesijo zgodovinskih razsežnosti, je napovedala evropska komisija v prvi gospodarski napovedi od uvedbe ukrepov za zajezitev novega koronavirusa. Recesija bo globoka in neenakomerna, okrevanje negotovo. Območju z evrom napoveduje za letos 7,7-odstotni padec BDP, v prihodnjem letu pa 6,3-odstotno rast. Slovenija naj bi letos doživela sedemodstotni padec BDP, v prihodnjem letu pa 6,7-odstotno rast.

10.57 Ljutomer: V domu starejših okuženih še 21 stanovalcev, parki so odprti

V torek so v ljutomerskem domu starejših občanov odvzeli 52 brisov za testiranje na okužbo z novim koronavirusom, ena oseba je bila pozitivna. Ozdravelo pa je 11 stanovalcev in štirje zaposleni. Tako je v domu ta hip dokazano okuženih 21 stanovalcev, njihovo stanje je stabilno. V Ljutomeru so danes odprli vse parke. Iz doma starejših občanov pa so sporočili, da stanovalce zelo razveseljuje glasba okrog doma, ki jo vsak dan ob 11. uri pripravijo prijazni Ljutomerčani in jim s tem sporočajo, da niso sami. Ni pa še ni znano, kdaj bodo stanovalce lahko obiskali svojci.

10.46 Parlamentarne volitve na Hrvaškem verjetno še pred jesenjo

Koalicijski partnerji v hrvaški vladi soglašajo, da bodo parlamentarne volitve pred jesenjo, je po torkovem srečanju vladne koalicije potrdil vodja poslanske skupine HDZ Branko Bačić. Če bo epidemiološka slika dobra, tako kot je trenutno, je možno, da bodo sabor razpustili v prihodnjih desetih do 15 dneh, je povedal Bačić. Potrdil je, da imajo zagotovljeno večino, ki mora odločiti o razpustitvi aktualnega sklica sabora. Z načrtom čimprejšnjih parlamentarnih volitev soglašajo vse stranke vladne koalicije, je poudaril.

V hrvaških medijih že nekaj tednov na podlagi neimenovanih virov iz HDZ špekulirajo, da bodo volitve že 5. ali 12. julija. V vrhu HDZ naj bi v torek dodali tudi 19. julij kot možen datum parlamentarnih volitev, je danes poročal Jutarnji list. To pomeni, da bodo sabor razpustili najpozneje 22. maja. Po razpustitvi parlamenta pa bo moral predsednik države Zoran Milanović v roku od 30 do 60 dni določiti datum volitev. STA

10.05 Vox uvršča Slovenijo med zgodbe o uspehu v boju proti koronavirusu

Newyorško medijsko podjetje Vox je uvrstilo Slovenijo med spregledane zgodbe o uspehu v boju proti pandemiji koronavirusa, kamor prišteva še Vietnam, Islandijo, Jordanijo in Grčijo. Vse te države so izvajale podobne ukrepe, ki so jim doslej pomagali zajeziti pandemijo. Majhen izbruh v Sloveniji je prav tako impresiven zaradi tega, ker gre za turistično destinacijo v vzponu, ki je na meji z enim od evropskih epicentrov izbruha, Italijo.

Njen uspeh v glavnem izvira iz zgodnjega zapiranja, uvedbe karantene za bolne in velikodušne vladne porabe. Vlada je tudi dala tri milijarde evrov – šest odstotkov nacionalnega BDP – državljanom in podjetjem, da preživijo zaprtje, piše Vox. Dodaja, da je prejšnji teden nekaj sto ljudi kljub temu protestiralo proti desnosredinski vladi zaradi striktnih politik.​ STA

10.03 Na Švedskem posamezni primeri novega koronavirusa morda že novembra lani

Švedska agencija za javno zdravje je sporočila, da so se posamezni primeri novega koronavirusa na Švedskem morda pojavili že novembra lani. Pristojni se sicer ne ukvarjajo s tem, kdaj so se v državi pojavili prvi primeri, poročajo tamkajšnji mediji. Švedska agencija se je oglasila po novici iz Francije, da so imeli tam prvi primer okužbe z novim koronavirusom že 27. decembra lani, nekaj dni prej, preden so prve primere potrdili na Kitajskem. Prvi primer novega koronavirusa so na Švedskem uradno potrdili 31. januarja, in sicer pri ženski, ki se vrnila iz Kitajske.

10.00 V Airbnb odpustili četrtino zaposlenih

V družbi za posredovanje turističnih nastanitev Airbnb so zaradi strmoglavljenja prihodkov, ki je posledica koronakrize ter z njo povezane ustavitve letalskega prometa in potovanj, v torek odpustili 1900 zaposlenih od 7500, kar je skoraj četrtina vse delovne sile.

9.50 Marca v Nemčiji največji padec industrijskih naročil doslej

Nemška industrijska naročila so marca na mesečni ravni upadla za 15,6 odstotka, kar je največji padec, odkar je nemški statistični urad leta 1991 začel zbirati podatke. Proizvajalci imajo težave zaradi negativnega vpliva ukrepov za preprečevanje širjenja epidemije covida-19, padec pa je bil večji od napovedi analitikov. 

Doslej največji padec industrijskih naročil, ki so pomemben kazalnik prihodnje industrijske aktivnosti, so nemški statistiki zaznali januarja 2009, ko so upadla za 7,5 odstotka. STA

09.01 Citypark in Europark se počasi vračata v stare tirnice

»Vsi nakupovalni centri SES ves čas v ospredje postavljamo varnost in upoštevanje previdnostnih ukrepov, zato imamo vpeljane visoke higienske standarde z rednim razkuževanjem stičnih točk. Prav tako so pred vhodom v nakupovalno središče ter pred vhodi v posamezne trgovine in salone na voljo razkužila, nujna je uporaba zaščitnih mask, prav tako spremljamo tudi število obiskovalcev in upoštevanje ustrezne varnostne razdalje, ki jih omogočajo široki in prostorni hodniki v nakupovalnem središču. Predvsem pa si prizadevamo, da nakupovanje kljub covidu-19 ostane za vse obiskovalce prijetno in varno,« je poudaril Toni Pugelj, direktor SES Slovenija. Sicer pa centri SES ves čas delujejo skladno z vladnimi odloki. SES upravlja nakupovalna središča (Citypark Ljubljana, Europark Maribor, Citycenter Celje in Center Vič). J. T.

8.25 Zelena luč za nemško nogometno sezono

Nemčija bo dala zeleno luč za majsko nadaljevanje nogometne sezone, potem ko je ta že dlje časa prekinjena zaradi pandemije novega koronavirusa. Politiki verjamejo, da je sprejemljivo, da se zaradi omejitev gospodarske škode sezona za 36 klubov v prvi in drugi ligi nadaljuje. Datum nadaljevanja prvenstva sicer še ni znan, a naj bi se obračuni ponovno začeli že 21. maja.

Tudi Nogometna zveza Slovenije je že pozvala k sproščanju ukrepov, ki bodo omogočali nadaljevanje profesionalnega ekipnega športa.

 8.20 V Južni Koreji se življenje vrača v ustaljene tirnice

Južna Koreja je bila ob začetku izbruha novega koronavirusa ena najhuje prizadetih držav poleg Kitajske, kjer se je virus začel širiti. V državi sicer niso nikoli uvedli karantene, so se pa prebivalci držali pravil družbene razdalje. Po epidemiji novega koronavirusa se zdaj življenje vrača v ustaljene tirnice. Ljudje so se vrnili na delo, odprli so se muzeji in knjižnice. 



8.01 Američani vse bolj politično razdeljeni tudi glede koronavirusa

Pandemiji koronavirusa ni uspelo poenotiti Američanov, kot se je to dogajalo med drugimi naravnimi in človeškimi katastrofami doslej, ugotavlja anketa medija Axios in inštituta Ipsos. Pravzaprav jih je politično še bolj razdelila, pri čemer republikanci dvomijo o resnosti pandemije, demokrati pa podpirajo ukrepe za njeno zajezitev. Večina Američanov sicer dvomi o uradnih številkah o okuženih in mrtvih, kar je prav tako novost, saj je zvezna vlada doslej v podobnih nesrečah uživala večinsko zaupanje.
Uradni podatki sicer niti niso vladni, saj jih objavljajo zasebne znanstvene ustanove v sodelovanju z vlado ali samostojno. Demokrati sicer večinoma mislijo, da so uradne številke o okužbah in žrtvah prenizke, republikanci pa menijo, da so pretirane. STA

7.45 Učenci najvišjih letnikov v Wuhanu nazaj v šolske klopi

Učenci najvišjih letnikov srednjih šol v kitajskem Wuhanu, kjer se je konec lanskega leta pojavil novi koronavirus, so se danes vrnili v šolske klopi. 121 srednjih šol v 11-milijonskem mestu je bilo zaprtih od januarja. Pouk je vmes potekal na daljavo.
Delno odprtje šol je najnovejši ukrep za postopno normalizacijo življenja v Wuhanu in provinci Hubei, kjer se je konec lanskega leta pojavil novi koronavirus in se od tam razširili po svetu. Kdaj se bodo v šolske klopi vrnili preostali dijaki in osnovnošolci, se oblast še ni odločila. Učenci in učitelji so morali pred vrnitvijo v šole opraviti testiranje za koronavirus, šolske prostore pa so razkužili in očistili. STA

7.30 Usklajevanja navodil ob ponovnem odprtju vzgojno-izobraževalnih ustanov

Danes bodo na ministrstvu za izobraževanje s predstavniki vzgojno-izobraževalnih ustanov nadaljevali usklajevanja navodil ob ponovnem odprtju vrtcev in šol, ki je predvideno za 18. maj. Ministrica Simona Kustec bo po napovedih danes na novinarski konferenci predstavila ukrepe ob ponovni uvedbi treningov registriranih športnikov.

7.23 Znana bo vsebina vladnega poročila o zaščitni opremi

Vlada bo danes objavila čistopis poročila o zalogah in naročilih osebne zaščitne opreme ob razglasitvi epidemije ter nabavah, ki so omogočile Sloveniji uspešen spopad z epidemijo. Poročilo je sicer potrdila na torkovi seji, vendar podrobnosti ni razkrila. 



7.20 Prekuženost prebivalstva med dvema in štirimi odstotki

Vlada se je včeraj seznanila z rezultati in prvimi analitičnimi ocenami nacionalne raziskave o razširjenosti covida-19, danes pa jih bodo ob 11. uri na tiskovni konferenci predstavili javnosti.

Minister za zdravje Tomaž Gantar pa je v torek za Radio Slovenija razkril osnovno ugotovitev raziskave, in sicer da je s 95-odstotno verjetnostjo prekuženost prebivalstva z novim koronavirusom nekje med dvema in štirimi odstotki, kar je po njegovih navedbah relativno malo. V raziskavi so namreč pri 1368 odvzetih vzorcih po navedbah Televizije Slovenija potrdili 40 okužb. Kot je povedal vladni govorec Jelko Kacin, to pomeni, da je slovenska populacija še slabo prekužena in se moramo resno pripraviti na morebitni drugi val okužb.

Sorodni članki

Hvala, ker berete Delo že 65 let.

Berite Delo 3 mesece za ceno enega.

NAROČITE  

Obstoječi naročnik?Prijavite se

Komentarji

VEČ NOVIC
Predstavitvene vsebine