Dober dan!

Hitre povezave
Moje naročnineNaročila
Svet

Poplave v Bosni in Hercegovini »tragedija brez primere«

Na cestah, ki vodijo od Jablanice proti Mostarju, je promet še vedno prepovedan, so pa sinoči odprli cestno povezavo med Jablanico in Prozorjem.
Prizori poplavljenega Kiseljaka. FOTO: Elvis Barukcic/Afp
Prizori poplavljenega Kiseljaka. FOTO: Elvis Barukcic/Afp
A. I.
5. 10. 2024 | 07:29
5. 10. 2024 | 09:06
5:15

Potem ko so Bosno in Hercegovino prizadele katastrofalne poplave, v katerih je umrlo najmanj dvaindvajset ljudi, so pomoč prizadetim krajem ponudile številne države, med njimi tudi Slovenija. Več deset oseb še vedno pogrešajo. Za celotno območje entitete federacije Bosne in Hercegovine so razglasili stanje naravne nesreče. Danes se nadaljuje iskanje pogrešanih v krajih Jablanica, Kiseljak, Kreševo, Fojnica in Konjica.

Najhuje je bilo včeraj v Jablanici, kjer je v 24 urah padlo 323 milimetrov dežja, bregove sta prestopili reki Neretvica in Seončica. Voda in plazovi so v Jablanici odnesli oziroma zasuli okrog petnajst hiš, uničeni so številni avtomobili. 

V Jablanici, kjer je umrlo najmanj osemnajst ljudi, so voda in zemeljski plazovi odnesli oziroma zasuli okrog petnajst hiš in več vozil. Na tem območju je bila močno prizadeta tudi prometna infrastruktura, prav tako so ponekod prekinjene telekomunikacijske povezave. Do številnih naselij se reševalci včeraj niti niso mogli prebiti, tako da se bo realno stanje pokazalo šele, ko bo voda nekoliko odtekla. Na pomoč so včeraj prišli tudi gorski reševalci, a so jih zvečer umaknili s terena. 

Župan občine Jablanica Damir Šabanović je izjavil, da se soočajo s tragedijo brez primere. »Žal je po neurju veliko število žrtev, iščemo pogrešane (...). Družinam žrtev izrekam iskreno sožalje in podporo,« je dejal. Kot je dodal, so od zgodnjih jutranjih ur na terenu reševalci, ki se z mehanizacijo trudijo pomagati vsem.

Vlada Federacije Bosne in Hercegovine je v petek razglasila stanje naravne nesreče.

Dolnja Jablanica je bila včeraj popolnoma odrezana od sveta. FOTO: Elvis Barukcic/Afp
Dolnja Jablanica je bila včeraj popolnoma odrezana od sveta. FOTO: Elvis Barukcic/Afp

Na cestah, ki vodijo od Jablanice proti Mostarju, je promet še vedno prepovedan, so pa sinoči odprli cestno povezavo med Jablanico in Prozorjem. 

Dekan sarajevske fakultete za naravoslovje in matematiko Nusret Drešković je včeraj za portal Klix spregovoril o vzrokih za katastrofalne poplave v delih Bosne in Hercegovine. Dejal je, da so posledica tako narave same kot človeškega vpliva nanjo. Bosna in Hercegovina ni imuna na vplive podnebnih sprememb, del katerih so tudi huda neurja, ki v kratkem času prinesejo ogromne količine vode.

Drešković je dejal, da so imeli letos v državi najprej dolgotrajne suše, nato pa hude nalive. Del krivde za razdejanje v poplavah je dekan pripisal politikom, ki ne poslušajo stroke, pač pa odločitve (tudi) o urbanističnem načrtovanju sprejemajo brez posvetovanja s tistimi, ki se na to področje razumejo. 

V poplavah je umrlo najmanj devetnajst ljudi. FOTO: Elvis Barukcic/Afp
V poplavah je umrlo najmanj devetnajst ljudi. FOTO: Elvis Barukcic/Afp

Zaradi kamnoloma, iz katerega se je proti Dolnji Jablanici sprožil plaz, ki je uničil številne hiše, bodo odprli kriminalistično preiskavo, je včeraj dejal minister za notranje zadeve Federacije Bosne in Hercegovine Ramo Isak. Kamnolom naj bi namreč deloval v sumljivih okoliščinah oziroma brez dovoljenja. 

Zaradi nevarnosti pomoč prostovoljcev ni dovoljena, na terenu zato delujejo samo izkušeni reševalci, gasilci in drugi pripadniki civilne zaščite.

Sorodni članki

Hvala, ker berete Delo že 65 let.

Vsebine, vredne vašega časa, za ceno ene kave na teden.

NAROČITE  

Obstoječi naročnik?Prijavite se

Komentarji

VEČ NOVIC
Predstavitvene vsebine