Dober dan!

Hitre povezave
Moje naročnineNaročila
Svet

Blinken: Zdaj je čas za končanje konflikta v Gazi

Blinken je Netanjahuja pozval, naj nedavni uboj vodje palestinskega islamističnega gibanja Hamas Jahje Sinvarja izkoristi za pogovore o premirju v Gazi.
Glede dobave pomoči v Gazo Blinken opaža določen napredek, a pri tem poudarja, da jo je treba še okrepiti. FOTO: Nathan Howard/AFP
Glede dobave pomoči v Gazo Blinken opaža določen napredek, a pri tem poudarja, da jo je treba še okrepiti. FOTO: Nathan Howard/AFP
STA
23. 10. 2024 | 07:28
23. 10. 2024 | 20:41
7:51

Zdaj je čas za končanje konflikta v Gazi, je danes ob zaključku obiska v Izraelu dejal državni sekretar ZDA Antony Blinken in Izrael pozval, naj se izogne nadaljnjemu zaostrovanju spora z Iranom. Turnejo na Bližnjem vzhodu nadaljuje v Savdski Arabiji, v petek pa se bo v Londonu sestal z arabskimi zunanjimi ministri.

»Od 7. oktobra lani je Izrael dosegel večino svojih strateških ciljev glede Gaze. Zdaj je čas, da te uspehe spremenimo v trajen strateški uspeh,« je Blinken dejal ob koncu obiska v Izraelu, kjer se je sestal s premierom Benjaminom Netanjahujem in drugimi visokimi izraelskimi uradniki.

Glede dobave pomoči v Gazo Blinken opaža določen napredek, a pri tem poudarja, da jo je treba še okrepiti. O izraelski obljubi, da se bo Iranu maščeval za raketni napad 1. oktobra, pa je ponovil, da bi se Izrael moral odzvati na način, ki ne bo povzročil nadaljnjega zaostrovanja razmer v regiji, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Blinken je sicer v Izrael prispel v torek in Netanjahuja pozval, naj nedavni uboj vodje palestinskega islamističnega gibanja Hamas Jahje Sinvarja izkoristi za pogovore o premirju v Gazi. Netanjahu pa se je strinjal, da bi lahko Sinvarjeva smrt pozitivno vplivala na izpustitev zajetih talcev.

Svoje 11. potovanje na Bližnji vzhod Blinken nadaljuje z obiskom Rijada, kjer si bo med drugim znova prizadeval za normalizacijo odnosov med Izraelom in Savdsko Arabijo. Slednja je namreč pogajanja o morebitni normalizaciji prekinila kmalu po začetku vojne v Gazi.

Otroci v Gazi FOTO: Eyad Baba/AFP
Otroci v Gazi FOTO: Eyad Baba/AFP

Cepljenje proti otroški paralizi na severu Gaze prekinjeno

Zaradi intenzivnega bombardiranja, množičnega razseljevanja in pomanjkljivih zagotovil glede humanitarnih premorov na severu Gaze je Svetovna zdravstvena organizacija (WHO) preložila novo fazo drugega kroga cepljenja proti otroški paralizi, ki bi se morala začeti danes. Nameravali so cepiti še 119.279 otrok na severu Gaze.

»Trenutne razmere, vključno z napadi na civilno infrastrukturo, še naprej ogrožajo varnost in gibanje ljudi v severni Gazi, zaradi česar družine ne morejo varno pripeljati otrok na cepljenje, zdravstveni delavci pa ne morejo opravljati svojega dela,« je sporočil WHO in dodal, da je bilo območje, kjer je bil odobren začasni humanitarni premor za cepljenje, omejeno le na mesto Gaza.

Če precejšnje število otrok ne prejme drugega odmerka cepiva, bo to resno ogrozilo prizadevanja za ustavitev prenosa otroške paralize v Gazi, virus pa bi se lahko razširil tudi v sosednje države, opozarja WHO. Izbruh otroške paralize je tako treba čim prej ustaviti, zato je ključno, da se omogoči cepljenje z izvajanjem humanitarnih premorov.

V luči tega WHO in Sklad ZN za otroke (Unicef) vse strani pozivata, naj zagotovijo zaščito civilistov, zdravstvenih delavcev in civilne infrastrukture ter ponovno pozivata k takojšnji prekinitvi ognja.

V Gazi so poleti potrdili prvi primer okužbe z otroško paralizo po 25 letih. Za prekinitev prenosa te virusne bolezni, ki prizadene živčni sistem in povzroča ohromitve, lahko tudi smrt, sta potrebna najmanj dva odmerka. Okužba se prenaša fekalno-oralno z umazanimi rokami, zanjo pa so dovzetni vsi, ki je niso preboleli ali proti njej niso cepljeni.

V prvem krogu cepilne kampanje med 1. in 12. septembrom so pristojni po navedbah WHO izpolnili postavljene cilje in cepili skoraj 560.000 otrok v Gazi, kar je približno 95 odstotkov vseh, ki lahko prejmejo cepivo. Od začetka drugega kroga kampanje v Gazi 14. oktobra pa je bilo v osrednjem in južnem delu enklave cepljenih 442.855 otrok, mlajših od deset let, kar predstavlja 94 odstotkov vseh na teh območjih.

Izraelska vojska medtem tudi danes nadaljuje napade na Gazo, pri čemer je bilo na več območjih ubitih najmanj osem ljudi. Tarče napadov so bili med drugim mesto Gaza in kraj Deir el Balah, poroča palestinska tiskovna agencija Wafa.

Hezbolah potrdil, da je izraelska vojska ubila naslednika Nasrale

Izraelska vojska je zatrdila, da je v napadu pred skoraj tremi tedni ubila klerika, ki naj bi bil predviden za naslednika Hasana Nasrale – konec septembra v napadu na Bejrut ubitega vodje libanonskega gibanja Hezbolah. Hašem Safidin naj bi bil ubit v obstreljevanju južnega predmestja libanonske prestolnice. Njegovo smrt je danes potrdil tudi Hezbolah, a konkretnejših podatkov ni navedel.

Po izraelskih napadih v bližini letališča v Bejrutu 4. oktobra so predstavniki Hezbolaha javili, da so izgubili stik s Safidinom, Izrael pa je poročal, da je bil pri tem verjetno ubit. Mesto je bilo takrat tarča silovitega obstreljevanja izraelske vojske.

Ta je v torek v izjavi, ki jo povzema francoska tiskovna agencija AFP, zatrdila, da lahko zdaj njegovo smrt potrdi. Glede na njene navedbe je bil ubit skupaj z več drugimi poveljniki Hezbolaha v napadu na osrednji obveščevalni sedež gibanja v Bejrutu. Safidina so pri tem obtožili, da je leta usmerjal napade na Izrael.

Kot poroča Reuters, je poveljnik izraelske vojske generalpodpolkovnik Herzi Halevi ob tem izjavil: »Dosegli smo Nasralo, njegovo zamenjavo in večino višjega vodstva Hezbolaha. Dosegli bomo vsakogar, ki ogroža varnost civilistov države Izrael.«

Dim nad Bejrutom med spopadi med izraelsko vojsko in Hezbolahom. FOTO: Mohamed Abd El Ghany/Reuters
Dim nad Bejrutom med spopadi med izraelsko vojsko in Hezbolahom. FOTO: Mohamed Abd El Ghany/Reuters

Safidin je bil po poročanju tujih tiskovnih agencij predviden za naslednika Nasrale, s katerim sta bila v sorodu. Star je bil okrog 60 let. Izraelska vojska je na twitterju objavila, da je bil Safidin član sveta najvišjega vojaško-političnega foruma Hezbolaha, odgovornega za odločanje in oblikovanje politike. Po njihovih podatkih je bil bratranec Nasrale in »je imel pomemben vpliv na odločanje znotraj Hezbolaha«. Medtem ko Nasrale ni bilo v Libanonu, je Safidin nadomeščal mesto generalnega sekretarja Hezbolaha. Vsa leta je menda tudi usmerjal napade na Izrael. Izraelska vojska prav tako zatrjuje, da so ob Safidinu ubili tudi Alija Huseina Hazima, poveljnika Hezbolahovega obveščevalnega štaba. Bil je odgovoren za vodenje številnih napadov na izraelske vojake.

Izrael je ofenzivo proti Hezbolahu sprožil po skoraj letu dni medsebojnih sovražnosti, ki jih je spodbudila vojna v Gazi. Posredovanje utemeljuje z besedami, da želi omogočiti varno vrnitev prebivalcev na sever Izraela, od koder so odšli zaradi Hezbolahovih napadov z raketami in droni.

V zadnjem letu je bilo glede na podatke libanonskih oblasti v Libanonu ubitih več kot 2400 ljudi, od tega več kot 1500 od konca septembra.

Sorodni članki

Hvala, ker berete Delo že 65 let.

Vsebine, vredne vašega časa, za ceno ene kave na teden.

NAROČITE  

Obstoječi naročnik?Prijavite se

Komentarji

VEČ NOVIC
Predstavitvene vsebine