Dober dan!

Hitre povezave
Moje naročnineNaročila
Svet

V majhni hrvaški luži se gnete polno krokodilov

Nezadovoljni so vsi v javnem sektorju, le da so učitelji prvi povzdignili glas, ker imajo najmočnejše sindikate.
25. 11. 2019 | 06:00
3:40
Na današnjem velikem protestu učiteljev v Zagrebu bo mogoče oceniti, koliko ljudi podpira njihove zahteve. V znak podpore učiteljem grozi s solidarno stavko skoraj 50 sindikatov, od čistilk do policistov, tako da ni izključena generalna stavka na Hrvaškem.

Paradoks množičnega nezadovoljstva učiteljev je, da tako kot šolski sindikati tudi vladajoča HDZ in premier Andrej Plenković navijata za velik, zadovoljen in za dobro plačan javni sektor. Zagata je v tem, da država tega denarja nima kje vzeti, če na račun učiteljev ne prikrajša drugih proračunskih uporabnikov. Nezadovoljni so vsi po vrsti, le da so učitelji prvi povzdignili glas, ker imajo najmočnejše sindikate. Rešitev bi bila v manjšem javnem sektorju in posledično višjih plačah, vendar si takšnega reza ne želita ne oblast ne sindikati.


Stavka kot instrument politike


Hrvaški javni sektor je ogromen sistem, ki šteje več kot 200.000 ljudi. V javnem sektorju plače zaposlenih redno sledijo inflaciji in postopno rastejo. V zadnjih letih je državo zapustilo 300.000 ljudi, ki bi morali polniti državni proračun, podjetniki pa se izmikajo plačevanju davčnih obveznosti. Čeprav so državne plače velika postavka v proračunu, so povprečne plače relativno majhne, ker je treba plačati preveč ljudi. V zadnjem desetletju je tako poraslo tudi število učiteljev, čeprav je učencev vedno manj.

Plenković je obtožil sindikate, da so nekorektni, ker je vlada pokazalo uvidevnost tudi s plačilom dosedanje stavke. Kot je še izpostavil, sindikalni protest ni normalen, ker država beleži gospodarsko rast, skupaj z njo pa rastejo tudi plače in pokojnine. Kljub temu je sporočil, da bo vlada nadaljevala dialog s sindikati.

Da je treba končati stavko, da se bodo lahko učenci in dijaki vrnili v šole, je tako kot Plenković poudarila tudi šolska ministrica Blaženka Divjak. Po njenem morajo sindikati proučiti ponudbe, ki jih bo vlada dala na mizo. Da nezadovoljstvo prosvetnih delavcev ni le finančne narave, temveč ga zaznamuje predvolilna kampanja, s premierjem soglaša tudi finančni minister Zdravko Marić.


Posledica zategovanja pasu v krizi


Predsednik Neodvisnega sindikata zaposlenih v srednjih šolah Branimir Mihalinec je zagotovil, da se bo sindikat takoj odzval na premierjev poziv na setanek, na katerem bi poiskali rešitev za izpolnitev njihovih zahtev. V tej zvezi je poudaril, da že vsi vrabci na Hrvaškem poznajo razliko med zvišanjem osnove in koeficientov za izračun njihovih plač. Po njegovem lahko samo bolni um pomisli na to, da za njimi stoji politika. Sklenil je z besedami, da niso instrument politike in da se bo Hrvaška vrnila v kameno dobo, če bo učitelji ostali na dnu družbene lestvice.

Po napovedih bodo samo člani Neodvisnega sindikata zaposlenih v srednjih šolah napolnili več kot 50 avtobusov, skupaj s člani Sindikata hrvaških učiteljev pa naj bi jih bilo še trikrat več. Splošno stavko učiteljev je podprlo 49 sindikatov, ki so v skupnem sporočilu za javnost zapisali, da je treba vlagati v izobraževanje, ker se vlaganja vanj večkratno vračajo. Po njihovem so morali učitelji v času krize in varčevalnih ukrepov najbolj zategniti pas.

Sorodni članki

Hvala, ker berete Delo že 65 let.

Berite Delo 3 mesece za ceno enega.

NAROČITE  

Obstoječi naročnik?Prijavite se

Komentarji

VEČ NOVIC
Predstavitvene vsebine