Dober dan!

Hitre povezave
Moje naročnineNaročila
Svet

V Izraelu danes množični protesti in splošna stavka

Protestniki, ki so se včeraj začeli zbirati v večjih mestih, so zahtevali dogovor s Hamasom za rešitev preostalih talcev.
Protestniki Netanjahuju očitajo, da ni storil dovolj za izpustitev talcev. FOTO: Ahmad Gharabli/AFP
Protestniki Netanjahuju očitajo, da ni storil dovolj za izpustitev talcev. FOTO: Ahmad Gharabli/AFP
STA
2. 9. 2024 | 07:25
2. 9. 2024 | 09:40
2:43

V Izraelu so po najdbi trupel šestih mrtvih talcev na območju Gaze včeraj izbruhnili množični protesti, ki se jih je po poročanju tujih tiskovnih agencij udeležilo več 10.000 ljudi. Protestniki so vlado pozivali k dogovoru z gibanjem Hamas o izpustitvi talcev. Krovna izraelska sindikalna organizacija Histadrut pa je napovedala splošno stavko.

Protestniki, mnogi odeti v izraelske zastave, so se zbrali v Tel Avivu, Jeruzalemu in drugih mestih. Premieru Benjaminu Netanjahuju in njegovi vladi so očitali, da nista storila dovolj, da bi dosegla dogovor za izpustitev preostalih talcev, ki jih je palestinsko islamistično gibanje Hamas ugrabilo med vdorom v Izrael 7. oktobra lani. Pozivali so tudi k dogovoru s Hamasom o izpustitvi talcev.

Nekateri udeleženci demonstracij so nosili slike talcev, drugi simbolične krste.

Protesti, ki so izbruhnili po tem, ko je izraelska vojska sporočila, da je v soboto v predorih v Rafi na jugu Gaze našla šest nedavno ubitih talcev, so bili večinoma mirni. Je pa v Tel Avivu množica prebila policijski kordon in blokirala glavno avtocesto, poroča britanski BBC. Protestniki so se zbrali tudi pred Netanjahujevo rezidenco.

Krovna izraelska sindikalna organizacija Histadrut je za danes napovedala splošno stavko v podporo na območju Gaze zajetim izraelskim talcem. Predsednik Histadruta Arnon Bar-David je napovedal ustavitev celotnega izraelskega gospodarstva za danes od šeste ure zjutraj po krajevnem času, na mednarodnem letališču Ben Gurion blizu Tel Aviva pa bodo od 8. ure ustavili ves promet.

»Ne moremo še naprej stati ob strani in samo gledati. S Hamasom moramo doseči dogovor, to je pomembnejše od vsega drugega,« je dejal.

Svojci in prijatelji talcev že od začetka vojne v Gazi, ko je Hamas med napadom na Izrael ubil več kot tisoč ljudi in ugrabil 251 talcev, vsak teden protestirajo proti skrajno desni vladi. V Gazi je menda zajetih še 97 talcev, od katerih jih je domnevno 33 že mrtvih.

Sorodni članki

Hvala, ker berete Delo že 65 let.

Berite Delo za samo 9,99€ mesečno.

NAROČITE  

Obstoječi naročnik?Prijavite se

Komentarji

VEČ NOVIC
Predstavitvene vsebine