Dober dan!

Hitre povezave
Moje naročnineNaročila
Svet

V izraelskih napadih na osrednji del Gaze v 24 urah ubitih več kot 75 ljudi

Zaradi pomanjkanja politične strategije se mora izraelska vojska vedno znova bojevati v krajih na območju Gaze, ki jih je že zavzela.
Civilisti v enem od taborišč v Gazi FOTO: Bashar Taleb/AFP
Civilisti v enem od taborišč v Gazi FOTO: Bashar Taleb/AFP
STA
5. 6. 2024 | 09:53
5. 6. 2024 | 14:34
4:47

Izraelska vojska je v torek začela novo operacijo v begunskem taborišču Bureidž v osrednjem delu Gaze, poročajo tuje tiskovne agencije. Poleg zračnih so udeležene tudi kopenske sile, ki se na območju spopadajo s palestinskimi borci. V izraelskih napadih na osrednji del Gaze je bilo v 24 urah ubitih več kot 75 ljudi.

image_alt
Izraelski vojaški kabinet vodijo politični, ne nacionalni interesi

Izraelska vojska je po navedbah nemške tiskovne agencije DPA v četrtek sporočila, da je napadla šolo pod okriljem agencije Združenih narodov za podporo palestinskim beguncem (UNRWA), češ da so v stavbi delovali pripadniki palestinskega gibanja Hamas. Te informacije po navedbah DPA ni bilo mogoče preveriti.

Po navedbah izraelske vojske so napadi v osrednji Gazi usmerjeni proti vojaškim kompleksom, skladiščem orožja in borcem Hamasa, pri čemer jih je bilo več ubitih.

Begunsko taborišče Bureidž blizu kraja Deir el-Balah v osrednji Gazi je bilo sicer prizorišče spopadov že decembra in januarja, ko so izraelske sile poskušale uničiti Hamasov bataljon na tem območju, je sporočil Inštitut za preučevanje vojne (ISW) s sedežem v Washingtonu.

Vrnitev izraelskih sil v taborišče Bureidž »odraža, da so palestinske milice tam še vedno prisotne in pripravljene za boj«, je v svoji oceni razmer na bojišču zapisal ameriški think-tank, poroča katarska televizija Al Džazira.

Izraelski vojaki FOTO: Jalaa Marey/AFP
Izraelski vojaki FOTO: Jalaa Marey/AFP

Načelnik generalštaba izraelskih sil Herci Halevi se je prejšnji mesec pritožil nad pomanjkanjem načrtov za vzpostavitev civilne uprave na območju Gaze. Zaradi pomanjkanja politične strategije se mora izraelska vojska vedno znova bojevati v krajih na območju Gaze, ki jih je že zavzela in se z njih umaknila, navaja DPA.

Izraelske sile ob kopenskih operacijah v osrednjem delu Gaze izvajajo tudi obsežne zračne napade na območja, kjer bivajo številni razseljeni prebivalci oblegane palestinske enklave. V Deir el-Balahu so mrtvašnice polne, bolnišnice pa se soočajo z velikim številom ranjencev, so za Al Džaziro povedali viri v bolnišnicah.

Izraelska vojska po navedbah Al Džazire nadaljuje ofenzivo tudi v drugih delih Gaze, med drugim v mestu Rafa na jugu enklave. V napadih je bilo na celotnem območju Gaze ubitih ali ranjenih več deset civilistov, zlasti na gosto naseljenih območjih, so sporočile zdravstvene oblasti v Gazi.

Po njihovih podatkih je bilo v zadnjih 24 urah v izraelskih napadih na osrednji del palestinske enklave ubitih najmanj 75 ljudi. Skupno je bilo v izraelski ofenzivi na Gazo od 7. oktobra lani ubitih najmanj 36.550 Palestincev, še skoraj 83.000 pa ranjenih.

Sorodni članki

Hvala, ker berete Delo že 65 let.

Berite Delo 3 mesece za ceno enega.

NAROČITE  

Obstoječi naročnik?Prijavite se

Komentarji

VEČ NOVIC
Predstavitvene vsebine