Dober dan!

Hitre povezave
Moje naročnineNaročila
Svet

V izgredih ob prvomajskih demonstracijah v Parizu aretirali 109 ljudi (VIDEO)

V črno oblečeni izgredniki so uničevali izložbe in zažgali več avtomobilov. Lažje ranjeni štirje ljudje, med njimi policist.
Nasilneži so izkoristili proteste, da so se spopadli s policisti in uničevali okolico. FOTO: AFP
Nasilneži so izkoristili proteste, da so se spopadli s policisti in uničevali okolico. FOTO: AFP
A. V.
2. 5. 2018 | 08:49
2. 5. 2018 | 11:39
2:20
Pariz - Francoska policija je v izgredih, ki so zasenčili prvomajske demonstracije francoskih sindikatov v Parizu, v torek po najnovejših podatkih aretirala 109 zamaskiranih izgrednikov, ki so uničevali izložbe in zažigali avtomobile. Francoski notranji minister Gerard Collomb je zagotovil, da bodo v prihodnje okrepili varovanje na protestih.

Ob trasi prvomajskega pohoda, ki naj bi bil letos miren protest proti načrtovanim reformam javnega sektorja, se je po podatkih policije zbralo približno 1200 zamaskiranih skrajnih levičarjev. Med drugim so vzklikali »Vsi sovražijo policijo« ter »Upri se, Pariz« ter pripadnike varnostnih sil obmetavali s kamenjem.

V črno oblečeni izgredniki so uničevali izložbe in zažgali več avtomobilov. Uničili so tudi eno od restavracij hitre prehrane McDonald's ter v njej podtaknili požar.

 

Emmanuel Macron obsodil izgrede


Policija je proti izgrednikom uporabila vodne topove in solzivec, 109 so jih aretirali. Collomb je sprva navedel številko 209, ki pa se je izkazala za napačno.

V izgredih so bili lažje ranjeni štirje ljudje, med njimi policist. Collomb je priznal, da bi morali bolje poskrbeti za varnost, zavrnil pa je očitke, da so nasilneži policijo ujeli popolnoma nepripravljeno. Kot je pojasnil, je nasilnežem skoraj nemogoče preprečiti, da se ne bi neopazno pridružili množici.

V črno oblečeni izgredniki so uničevali izložbe in zažgali več avtomobilov.
V črno oblečeni izgredniki so uničevali izložbe in zažgali več avtomobilov.


Francoski predsednik Emmanuel Macron, ki je trenutno na obisku v Avstraliji, je izgrede obsodil. »Naredili bomo vse, da izsledimo storilce in da bodo ti odgovarjali za svoja dejanja,« je zapisal na družbenem omrežju Twitter.

Pariška policija je že dan prej posvarila, da želijo skrajneži tradicionalne prvomajske prireditve izkoristiti za napad na varnostne sile ter simbole kapitalizma.

Hvala, ker berete Delo že 65 let.

Berite Delo 3 mesece za ceno enega.

NAROČITE  

Obstoječi naročnik?Prijavite se

Komentarji

VEČ NOVIC
Predstavitvene vsebine