Dober dan!

Hitre povezave
Moje naročnineNaročila
Svet

V iskanju pravice za Davida: »Ta režim ni ne nacističen in ne fašističen, veliko hujši je«

Neučinkovita in skorumpirana oblast je na ulice Banjaluke in Sarajeva spravila več deset tisoč ljudi, ki terjajo odgovore na preprosta vprašanja.
FOTO: Voranc Vogel/Delo
FOTO: Voranc Vogel/Delo
5. 10. 2018 | 20:15
6. 10. 2018 | 14:58
3:14
Banjaluka - Oče v nepojasnjenih okoliščinah ubitega mladega Banjalučana Davida Dragičevića od oblasti Milorada Dodika že več kot 190 dni neuspešno terja odgovore o smrti svojega otroka. Z njegovo in zgodbo v podobno čudnih okoliščinah ubitega Sarajevčana Dženana Memića se je poistovetilo dovolj ljudi, da se jih je na videz neomajna oblast začela bati.

Danes pozno popoldan se je bilo nemogoče z avtobusom prebiti do Banjaluke, ker je policija potnike zavračala že na avtocesti, kilometre ven iz mesta. Policija je skušala ljudem preprečiti udeležbo na množičnem shodu v prestolnici Republike srbske, srbske entitete BiH. Tam že 193 dni bivakira Davor Dragičević, srbski vojni veteran, ki je spomladi v nepojasnjenih okoliščinah izgubil 21-letnega sina Davida.

FOTO: Voranc Vogel/Delo
FOTO: Voranc Vogel/Delo


Zanič oblast iz nekdanjih sovražnikov dela brate


Medtem ko Dragičeviću njegov predsednik, srbski nacionalist in kandidat za srbskega člana predsedstva BiH, Milorad Dodik grozi in ga podi s trga, ga v njegovem boju podpira Muriz Memić. Veteran bošnjaške vojske, ki je v zadnji vojni Dragičevića gledal skozi merek puške, danes z njim deli podobno grozljivo usodo. Muriz išče resnico o nepojasnjeni smrti svojega sina Dženana.

FOTO: Voranc Vogel/Delo
FOTO: Voranc Vogel/Delo


Pravica za Davida je tako prerastla v pravo gibanje, ki je z lahkoto na mestni trg, kljub grožnjam političnega vrha, pripeljalo 30.000 ljudi. 

»Nikamor ne gremo, to je naša zemlja! Ne bomo začeli s programom, dokler ne pridejo vsi, ki jim je policija skušala preprečiti pot v Banjaluko. Ta režim ni ne nacističen in ne fašističen, veliko hujši je. Zločincem tu ni mesta, našli jih bomo in jih pregnali. Ne bojimo se jih, mene so ubili že zdavnaj, ne morejo me ubiti dvakrat,« je na trgu zbrano množico protestnikov in policiste nagovoril Davor Dragičević. 

FOTO: Voranc Vogel/Delo
FOTO: Voranc Vogel/Delo


Čeprav se ljudje na trgu zavedajo, da se jih oblast boji, se nihče ne slepi, da bo po nedeljskih volitvah v BiH kaj lažje doseči izgubljeno pravico, najti dostojno zaposlitev ali svojim otrokom omogočiti varno in spodobno življenje. »Preprosto ni pametnih alternativ oziroma tiste, ki so, niso povezane med seboj dovolj močno, da bi ogrozile Dodikovo oblast. Če k temu dodamo očitne nastavke za volilno prevaro v obliki neažurnih volilnih imenikov, polnih pokojnih ljudi in stoletnikov ter nepopolne volilne odbore, imamo vse, kar Dodik potrebuje za gotovo zmago,« nam je na trgu povedal 25-letni Dragan iz Bijeljine, ki je zaradi pomanjkanja dela po končani fakulteti odšel delat v Slovenijo kot voznik tovornjaka.

FOTO: Voranc Vogel/Delo
FOTO: Voranc Vogel/Delo

Sorodni članki

Hvala, ker berete Delo že 65 let.

Berite Delo 3 mesece za ceno enega.

NAROČITE  

Obstoječi naročnik?Prijavite se

Komentarji

VEČ NOVIC
Predstavitvene vsebine